سود مرکب؛ روش رشد ویروسی سود در معاملات
فهرست مطالب
سود مرکب؟ واژهای که بسیاری از معاملهگران و سرمایهگذاران را به وسوسه سرمایهگذاری در بورس و بازارهای مالی میاندازد. آیا واقعا میتوان با سرمایهای اندک به سرمایهداری بزرگ تبدیل شد؟ آیا سود مرکب همان فرمولی است که معاملهگران را به آرزوها و رویاهایشان در بازار های مالی میرساند؟ نحوه محاسبه سود مرکب به چه شکل است؟ آیا در مقابل سود مرکب، زیان مرکب هم وجود دارد؟ اگر رویای کسب سود مرکب تبدیل به زیان مرکب شد چه کنیم؟ آیا امکان کسب سود مرکب در بورس ایران نیز وجود دارد؟ آیا سایت سود مرکب برای محاسبه وجود دارد؟ تمام این پرسشها سوالاتی هستند که ممکن است در حوزه سود مرکب برای شما پیش آمده باشد. در این مقاله میتوانید به پاسخ تمامی این پرسش ها برسید.
سود مرکب چیست؟
سود مرکب، سودی ترکیب شده و مضاعف است، به عبارت دیگر در محاسبه سود مرکب علاوه بر محاسبه سودی که به اصل سرمایه تعلق میگیرد، سودی که به خود سودها تعلق میگیرد هم در نظر گرفته میشود.
اجازه دهید سود مرکب را کمی بازتر کنیم. در واقع واژه مرکب در ترکیب سود مرکب به این معنا است که به سود هم سود تعلق میگیرد. سود مرکب در سرمایهگذاری بلند مدت تاثیر خود را بیشتر نشان میدهد و در واقع نشان میدهد که چگونه با سرمایهای اندک میتوان سودهای کلانی را به دست آورد.
تفاوت بهره ساده و سود مرکب چیست؟
بهره ساده، وقتی تنها به سرمایه اولیه شما سود تعلق میگیرد و سود معاملات شما درگیر معاملات بعدی نمیشود. به این حالت بهره ساده گفته میشود. این در حالی است که در سود مرکب، سود هر معامله زمینه ساز سود معامله بعدی شما میشود.
مثالی برای سود مرکب و بهره ساده
فرض کنید که شما مبلغ 100 میلیون تومان در اختیار دارید و قرار است طی 1 سال 2 معامله انجام دهید. فرض کنید که در هر 2 معامله قرار است شما 50 درصد سود دریافت کنید. خب، در معامله اول 100 میلیون شما با 50 درصد سودی که به آن تعلق میگیرد به 150 میلیون تومان تبدیل میشود.
حال در 6 ماهه دوم سال شما قرار است معامله دوم را انجام دهید اگر در این معامله دوم فقط اصل سرمایه اولیه را که مبلغ 100 میلیون تومان است، درگیر معامله کنید، در این صورت به آن بهره ساده گفته میشود که در معامله دوم هم شما 50 میلیون سود دریافت کرده و سرمایه شما جمعا در معامله اول و دوم به 200 میلیون تومان تبدیل میشود. اما اگر سود معامله اول را هم درگیر معامله دوم کنید یعنی با 150 میلیون تومان معامله دوم را انجام دهید و طبق فرضی که گذاشته شد 50 درصد سود نصیب شما شود سود کسب شده از معامله دوم 75 میلیون تومان میشود که جمعا در حال حاضر دارایی شما به 225 میلیون تومان میرسد.
به این نوع معامله، معامله از طریق سود مرکب گفته میشود.
نکته: همانطور که مشاهده میکنید معامله کردن به روش سود مرکب بسیار سودآورتر است. اما معامله به روش بهره ساده با ریسک کمتری همراه است و در مقابل سود آن نیز کمتر است. افراد ریسک گریز میتوانند به روش بهره ساده معاملات خود را انجام دهند و افراد ریسکپذیر میتوانند از سود مرکب استفاده کنند.
فرمول محاسبه سود مرکب
متغیرهای این فرمول به شرح زیر هستند:
A: مبلغی که در پایان خواهید داشت.
P: سپرده اولیه شما، به عنوان الگو و قاعده اصلی در این فرایند شناخته میشود.
R: نرخ سود سالانه.
N: تعداد دورهها در سال (بهعنوانمثال، ماهانه ۱۲ و هفتهای ۵۲ است)
T: مدت زمانی که پول شما پسانداز میشود.
محاسبه سود مرکب با سایت سود مرکب
اپلیکیشن ها و سایت سود مرکب نیز وجود دارد که شما با دادن اعداد و ارقام به آنها میتوانید سود مرکب را به دست بیاورید.
مانند وین سیگنال که از طریق این لینک میتوانید مستقیما وارد صفحه سایت سود مرکب شوید.
همچنین اپلیکیشنهایی نیز هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید مانند savings and finance studio که میتوان آن را از گوگلپلی دانلود کرد.
سود مرکب در بورس ایران
سود در بورس ایران به جهت وجود قوانینی مثل دامنه نوسان و حجم مبنا مقداری متفاوت است.
یادآوری حجم مبنا: حجم مبنـا، حداقل تعداد سهام یک شرکت است که باید در طول روز، معامله شود تا قیمت آن سهم، بتوانـد براساس سقف دامنه نوسان، افزایش یا کاهش یابد.
اما در باطن تفاوتی ندارد و همان دریافت سود از سود است. برای سود مرکب در بورس ایران مثال دیگری هم میتوان ذکر کرد.
فرض کنید از سهمی 10 میلیون تومان خریداری کردهاید، (با فرض این که سهم هر روز مثبت 5 خورده و حجم مبنای خود را کامل کند)، (با فرض این که کارمزدی وجود ندارد) در روز دوم معاملاتی شما 5 درصود سود خواهید کرد و سرمایه شما به مبلغ 10500000 تومان خواد رسید و در روز معاملاتی بعد سودی که دریافت خواهید کرد از 10500000 تومان محاسبه خواهد شد.
به همین ترتیب که مشاهده میکنید در بورس ایران سود مرکب تفاوت چندانی ندارد و باطن همان است.
زیان مرکب چیست؟
در مقابل سود مرکب، زیان مرکب قرار دارد؛ بسیاری از افراد تازه وارد به بازار های مالی درک درستی از این موضوع ندارند و زیان مرکب را به اشتباه تعریف میکنند. اجازه دهید برای درک بهتر این موضوع با مثالی زیان مرکب را توضیح دهیم:
فرض کنید 100 میلیون تومان در اخیتار دارید، و معاملهای در بورس ایران انجام میدهید که در همین زمان سهم خریداری شده شما درگیر اصلاح قیمتی میشود. و هر روز دچار صف فروشهای متوالی میشود تا ضرر شما به 40 درصد برسد، در این شرایط شما به هر دلیل سهم را به فروش میرسانید تا سهم دیگیری بخرید. اکنون از سرمایه شما 60 میلیون باقی مانده است، اگر از شما پرسیده شود که از سهم خریداری شده چه مقدار باید سود کنید تا سرمایه شما به 100 میلیون برسد به احتمال زیاد با خود میگویید من 40 درصد متضرر شدهام پس باید 40 درصد سود کنم تا سرمایه اولیه من بازگردد، این جمله به ظاهر درست به نظر میآید اما در باطن غلط است.
40 درصد از 60 میلیون برابر با 24 میلیون میشود در حالی که 40 میلیون از سرمایه شما کم شده است پس با 40 درصد سود قابل جبران نیست! در واقع شما باید 67 درصد سود کنید، تا به سرمایه اولیه خود بازگردید.
همان طور که توضیح داده شد با مقایسه سادهای میتوان فهمید که همان قدر که سود مرکب میتواند شیرین و دلچسب باشد، زیان مرکب تلخ و جبران آن دشوار است.
نکته: زیان مرکب در بورس باعث میشود تا سهامدار ضرر کمتری متحمل شود چون هر بار ضرر به سرمایه ضررکرده وارد می شود و نه به سرمایه اولیه. این موضوع باعث می شود تا سرمایه اولیه فرد با سرعت کمتری از بین برود چون هر بار که سهمی منفی میشود، این منفی به سرمایه فعلی وارد میشود و نه به اصل سرمایه.
در جدول زیر میتوانید سودهای لازم جهت جبران زیان مرکب های متفاوت را مشاهده کنید.
چگونه دچار زیان مرکب نشویم؟
شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که چه کنیم تا دچار زیان مرکب نشویم؟
تنها راه جلوگیری از زیان مرکب تعیین حدضرر است. البته که برای تعیین حدضرر باید فوت فن آن را بدانید. (چرا؟) زیرا اگر حدضرر را پایین در نظر بگیرید ممکن است بعد از فروش شما قیمتها شروع به رشد کردن کنند درحالی که شما سهم مورد نظر را در قیمت پایین فروختهاید؛ یا ممکن است حدضرر بالایی تعیین کنید و درگیر درصد ضرر زیادی شوید. (تعیین حدضرر مناسب خود احتیاج به مقاله و آموزش جداگانهای دارد)
نکته: باید این را در نظر داشت که به طور مثال اگر حدضرر شما روی 10 درصد باشد، شما از معامله باز شده با 10 درصد ضرر خارج میشوید اما تنها با 11/11% میتوانید ضرر خود را جبران کنید و این یکی از مزیتهای بالای حدضرر است که شما را درگیر زیان مرکب نمیکند.
اگر دچار زیان مرکب شدیم چه راهحلهایی وجود دارد؟
باید به یاد داشته باشیم که رعایت حدضرر در بازارهای مالی و پایبندی به آن بسیار مهم است اما گاهی به دلایل مختلف دچار ضررهایی با درصدهای بالا میشویم که گاهی اجتناب ناپذیر هستند. اما در این شرایط چه راهحل یا راهحلهایی برای آن وجود دارد؟
یکی از اتفاقات شایعی که در این مواقع میافتد این است که معامله گر به شدت احساس گناه میکند. ابتدا معامله گر باید خود را از این احساس گناه رها کند و به فکر راهحل های پیشرو باشد. دو راهحل برای جبران ضرر مرکب وجود دارد:
- فروش سهم و باز کردن پنجره معامله جدید
- نگهداری با دید کسب سود بلند مدت از سهم
نکته: افراد حرفهای در مرحله اول سعی به رعایت حدضرر دارند. اما احیانا اگر به هر دلیلی نتوانستند حدضرر را رعایت کنند تنها از راهحل اول را انجام میدهند. اکثرا این افراد مبتدی هستند که راهحل دوم را انتخاب میکنند.
کلام آخر
همان طور که سود مرکب شیرین و دلچسب است، زیان مرکب بسیار تلخ و جبران آن سخت دشوار است. بهتر است قبل از هر گونه فکر به سود مرکب و تبدیل سرمایهای اندک به سرمایه عظیم به فکر حفظ سرمایه بود. زیرا که حفظ سرمایه اصل سرمایهگذاری است و کسب سود هدف سرمایهگذاری. پس حفظ سرمایه اولیه، مقدم بر کسب سود است.
باید این موضوع را هم در نظر داشت که نباید ترس از ضرر کردن باعث جلوگیری از کسب سود شما شود و باید آموزشهای خود را کامل کرده و به امید سود پا به بازارهای مالی گذاشته و با پایبندی به حدضرر از معامله کردن ترسی نداشته باشید.
کالج تیبورس با برگزاری دورههای آموزشی از جمله آموزش فارکس، آموزش بورس، آموزش ارز دیجیتال میتواند به شما برای غلبه بر ترس در شروع معاملات کمک کرده و باعث شود با آموزشهای حرفهای که میبینید به خودتان اعتماد کنید. و به هدف سرمایه گذاری که کسب سود است برسید.
کالج تیبورس امیدوار است از این مقاله نهایت استفاده را کرده باشید و برای شما مفیده واقع شده باشد.
موفق باشید.
دیدگاهتان را بنویسید