شاخص هم وزن چیست؟
20 سپتامبر 2020
ارسال شده توسط تحریریه تیبورس
فهرست مطالب
یکی از مواردی که درروند مطالعه بازار بورس برای خرید سهم، به آن برمیخوریم، شاخصهای ارزیابی بازار سهام است. شاخصهای موجود در بازار بورس میتواند در انتخاب سهام و ارزیابی آنها کمک زیادی کند. در این مقاله قصد داریم توضیحاتی در مورد شاخص هم وزن بدهیم. برای مشاهده مقدار شاخص ها و میزان رشد و ریزش آن می توانیم به سایت tsetmc مراجعه کنیم.فردی که خواسته باشد سهمی را بخرد ابتدا باید سهم را مورد ارزیابی قرار دهد و از تمام فیلترها بگذراند تا سرمایه گذاری موفقی داشته باشد. بدیهی است که این کار نیاز به علم و دانش خاص خود یعنی دانش در عرصه بازار بورس دارد. افراد تازه کار باید قبل از ورود به بازار بورس آموزش های لازمه را فرابگیرند. کالج تی بورس با آموزش بورس از صفر و روش کاملاً حرفه ای و کارآمد این وظیفه را برعهدهگرفته تا بورس را به شکل کامل به شما آموزش دهد. کالج تی بورس کلاس های حضوری به صورت آموزش بورس در مشهد ، تهران، اصفهان، شیراز و سایر شهرها آماده آموزش هستند. همچنین افرادی که نمیتوانند در کلاس های حضوری شرکت کنند میتوانند با شرکت در کلاس های مجازی از آموزش به صورت حرفه ای بهره مند شوند.
حتما بخوانید: آموزش تصویری تابلو خوانی بورس
انواع شاخص ها در بازار بورس و فرابورس عبارتند از:
شاخص کل بورس
شاخص کل فرابورس
شاخص کل هم وزن
شاخص صنعت
شاخص سهام آزاد شناور
شاخص ۵۰ شرکت فعالتر
حتما بخوانید: مجمع عمومی عادی سالیانه شرکت ها چیست و چرا برگزار میشود؟
شاخص بورس چیست؟
شاخص معیاری برای مقایسه حال حاضر بازار با گذشته آن است؛ و وضعیت بازار را از زمان مبدأ تا لحظه آخر نشان میدهد. در بازار بورس شاخص های زیادی وجود دارد و هرکدام اطلاعات خاص و منحصربهفردی در اختیار ما قرار میدهند.شاخص کل بورس
این شاخص بر اساس ارزش کل سهام است و رشد و ریزش آن نشاندهنده کم یا زیادشدن میانگین ارزش کل سهام بورس است.آیا تأثیرگذاری همه شرکتها بر روی شاخص کل یکسان است؟
در شاخص کل، بسته به ارزش سهام شرکت ها، تأثیرگذاری متفاوت است؛ یعنی هر چه سرمایه شرکتی بیشتر و سنگینتر باشد تأثیر بیشتری در رشد و افت شاخص کل دارد. بنابراین اگر گفته شد شاخص کل مثبت است الزاماً به معنی رشد همه شرکتهای حاضر در بازار نیست.اما ازآنجاییکه شرکت های سنگینتر در جهت دهی شاخص کل تأثیر بیشتری دارند و همچنین بارها دیدهشده که معاملات بلوکی روی تابلو اصلی در سهام شاخص ساز منجر به جهتدهی شاخص کل شده است، ازاینجهت نمیتوان با مشاهده وضعیت شاخص کل به وضعیت کلی بازار پی برد. و اینجا شاخص هم وزن اهمیت پیدا میکند. در ادامه به توضیح شاخص هم وزن میپردازیم.شاخص هم وزن چیست؟
در بعضی مواقع نیاز بود که صرفاً تغییرات شاخص قیمت بررسی شود و وزن سهمها در آن دخیل نباشد بهطوریکه تمام شرکت ها تأثیر برابری داشته باشند، که شاخص کل فاقد این ویژگی بود. در سال ۱۳۹۳ شاخص هم وزن در بازار بورس ایران به وجود آمد. میتوان گفت شاخص هم وزن زیرمجموعهای از شاخص کل است. در شاخص هم وزن ارزش کل سهام باهم برابر است یعنی تأثیر همه سهام بر روی این شاخص یکسان است و تمام شرکت ها به یک اندازه تأثیرگذارند. افزایش قیمتی هر سهمی نیز در شاخص هم وزن به یکمیزان است.حتما بخوانید: تفاوت EPS و DPS در بورس چیست و چه کاربردی دارند؟درنتیجه زمانی که مشاهده کردید شاخص کل مثبت است و شاخص هم وزن منفی است یعنی شرکت های بزرگ با سرمایه زیاد و سنگین وضعیت مثبتی دارند اما اکثر شرکتها در وضعیت منفی به سر میبرند.
کدام شاخص مفیدتر است؟
هر شاخص مزایا و معایب خاص خود را دارد. شاخص کل با دید کلی که شرکت های سنگینتر تأثیر بیشتری دارند وضعیت بازار را نشان میدهد. اما اگر نیاز به جزئیات بیشتر داریم میتوانیم از شاخص هم وزن استفاده کنیم. برای آشنایی با انواع شاخص حتما مقاله ” شاخص بورس اهرمی تاثیر گذار بر روند قیمتی سهام ” را بخوانید.مقالاتی که پیشنهاد میکنیم برای آموزش رایگان سرمایه گذاری مطالعه کنید
5/5 - (2 امتیاز)
دیدگاهتان را بنویسید