نسبت پی بر اس (P/S) چیست؟ تشخیص اسان حبابهای قیمتی بازار بورس
فهرست مطالب
نسبت پی بر اس چیست؟
نسبت پی بر اس چیست و چگونه میتوانیم با استفاده از نسبت p/s شرکت های سودآور در بازار بورس را پیدا کنیم؟
یکی از سؤالاتی که ممکن است قبل از خرید هر سهمی از خود بپرسید این است “ارزش واقعی این سهم چقدر است؟ آیا من دارم این سهم را ارزان میخرم یا گران؟”
اکثر معاملهگران ناآگاه از کاربرد نسبت P/S در بازار بورس، فکر میکنند همین که ببینند هنگام خرید یک سهم، آن را با قیمت کمتری از قیمت سابق آن خرید میکنند، به عنوان تنها پارامتری که نشان میدهد آنها سهم را در قیمت ارزندهای تهیه کردند و از آن زمان به بعد ارزش سهم پتانسیل رشد را دارد کافی است. اما بسیاری از آنها از وجود مفهومی به نام حباب قیمتی در بازار غافل هستند.
این بار با مقاله دیگری از مجموعه آموزش بورس در کالج تیبورس همراه شما هستیم تا با موشکافی معنا و مفهوم نسبت P/S، تکنیکی جدید برای تشخیص ارزش ذاتی و واقعی یک سهم را همراه یکدیگر بیاموزیم.
اگر میخواهید حقیقت ارزش واقعی سهامی که در پورتفوی خود نگهداری میکنید را بدانید، پیشنهاد میکنیم مقاله نسبت پی بر اس چیست کالج تی بورس را از دست ندهید.
پیشنهاد : آموزش فارکس در مشهد
در این مقاله چه میآموزیم؟
- نسبت پی بر اس چیست؟
- کاربرد نسبت پی بر اس چیست؟
- نحوه محاسبه نسبت پی بر اس چیست؟
- نمونه محاسبه نسبت P/S برای یک سهم.
این مقاله برای چه کسانی مناسب است؟
- معامله گران و سرمایه گذاران فعال در بازار سرمایه.
- علاقه مندان به یادگیری آموزش بورس.
- افرادی که به دنبال بررسی ارزش واقعی سهام در بازار بورس هستند.
نسبت P/S یکی از مهمترین نسبتها در تحلیل بنیادی یا تحلیل فاندامنتال است که از تقسیم قیمت یا ارزش بازار سهم بر میزان فروش آن به ازای هر سهم حاصل میشود. در این نسبت، P مخفف Price به معنای قیمت یا ارزش بازار و S مخفف Sale به معنای فروش و درآمدزایی شرکت موردنظر است.
نسبت P/S ارزش بازار شرکت را نسبت به فروش آن میسنجد و بیان میکند آیا تناسب خوبی بین مقدار افزایش ارزش بازار یا مارکت کپ سهام یک شرکت در مقابل میزان درآمدزایی آن وجو دارد یا خیر.
در اصل نسبت P/S مشخص میکند، قیمت سهام شرکت چه بخشی از مقدار کل درآمد زایی آن را تشکیل میدهد.
به عبارتی میتوانیم نسبت P/S را گزارشی در نظر بگیریم که نشان میدهد آیا ارزش سهام شرکت همگام با افزایش فروش و گسترش و پیشرفت پروژههای آن، بالا میرود یا صرفاً به دلیل تغییراتی که توسط سرمایه گذاری سرمایه داران بزرگ انجام میشود و سفته بازی ارزش سهام روند صعودی را در پیش میگیرد.
پیشنهاد : آموزش ارز دیجیتال در مشهد
معنای مقادیر مختلف نسبت پی بر اس چیست؟
شرکتی که نسبت پی بر اس آن برابر با 1 یا نزدیک به 1 باشد، نشان میدهد که ارزش بازار آن تقریبا با میزان فروش و درآمدزایی که دارد، برابر است و قیمت سهام تا حد زیادی به ارزش واقعی و ذاتیاش نزدیک است.
اگر میزان پی بر اس بیشتر از 1 یا بسیار بالا باشد، به معنای زنگ خطری برای ارزش بازار آن سهم است و نشانی از تشکیل حباب قیمتی برای ارزش سهام دارد. در این حالت قیمت سهم مدام در حال افزایش است ولی میزان درآمدزایی و فروش محصولات در حالت ثابت یا نزولی قرار دارد. این امر موجب افزایش فاصله قیمت سهم با ارزش واقعی آن و تشکیل حباب قیمتی میشود.
البته در موارد خاصی مقدار بالای نسبت P/S نشانه تشکیل حباب زمانی است. در این حالت ارزش بازار زیاد یک سهم شاید در حال حاضر زیاد باشد اما همین قیمت در چند ماه آینده یا سال دیگر با افزایش درآمدها و فروش محصولات، قیمت ارزنده و مناسبی برای سهم خواهد بود. در این حالت معتقدیم، سهم دارد تحول مثبتی در آینده خود را پیشخور میکند.
حالت ایدهآل مقدار P/S زمانی است که مقدار پی بر اس از 1 کمتر باشد. در این وضعیت متوجه میشویم در عین اینکه درآمدزایی شرکت در حال افزایش است، قیمت سهام آن کم است و در واقع کمتر از ارزش واقعیاش در حال معامله است. این اتفاق به این معنی است که ارزش بازار سهم موردنظر پتانسیل رشد دارد و میتواند در چک لیست معاملاتی ما قرار بگیرد.
توجه داشته باشید که نسبت P/S به تنهایی نمیتواند سیگنال معتبری مبنی بر خرید یا فروش سهام به ما بدهد و باید شاخصههای دیگری را نیز برای سرمایه گذاری بررسی کنیم.
روش تحلیل سهام با استفاده از نسبت پی بر اس چیست؟
همانطور که گفتیم نمیتوانیم صرفاً به مقدار P/S یک سهم برای خرید یا فروش آن بسنده کنیم. اما تحلیل نسبت P/S و مقایسه آن با میزان P/S در تاریخچه فعالیت سهم اطلاعات بنیادی مناسبی از روند رشد ارزش بازار و گسترش شرکت به ما میدهد.
در صورتی که پس از محاسبه نسبت P/S و مقایسه آن با تاریخچه نسبت P/S ببینیم که مقدار این نسبت همواره برابر 1 بوده یا در مقادیر نزدیک عدد 1 در حال نوسان بوده به این نتیجه میرسیم که شرکت طی سالهای فعالیتش به صورت سیکلی رشد کرده و عملاً نتوانسته با فروش محصولاتش، حاشیه سود خود را افزایش دهد.
شرکتهایی که در زمینه فروش محصولات و افزایش سودآوری موفق بودند معمولا از نسبت P/S کمتر از یک برخودارند. معمولا هنگامی که نمودار کلی چندساله مقادیر P/S اینگونه شرکتها را بررسی میکنیم، مشاهده میکنیم که نسبت P/S در طی سالها روندی نزولی را طی کرده است.
شرکتی که سابقاً از P/S کمی برخودار بوده و به مرور زمان با افزایش مقدار نسبت P/S مواجه شده، متقابلاً ریسک سرمایهگذاری و حباب قیمتی آن افزایش یافته و در نظر فعالین بازار بورس برای سرمایهگذاری مناسب نیست. در این حالت باید طی یک پروسه بلند مدت قیمت سهم بهینه شده و حجم حباب قیمتی آن کاهش یابد.
همچنین افزایش مداوم مخرج نسبت P/S یعنی افزایش فروش شرکت به ازای هر سهم که باعث کاهش P/S میشود؛ صرفاً نمیتواند نشانه مثبتی برای ارزندگی قیمت آن سهام باشد. زیرا افزایش فروش، لزوماً به معنای افزایش سودآوری و کسب درآمد بیشتر نیست.
مقدار سودآوری از طریق محاسبه تفاضل درآمد حاصل از فروش، از کل هزینه صرف شده برای تولید محصولات محاسبه میشود. در نتیجه گاهی اوقات ممکن است یک شرکت محصولات خود را با قیمت مناسب بفروشد و P/S پایینی داشته باشد اما اگر سودآوری مازادی بر فروش خود کسب نکند و تقریبا در حال درجا زدن باشد، به قول معروف میگوییم هزینهها و درآمدش متناسب است. و نماد بورسی آن شرکت را به عنوان یک سهم با پتانسیل رشد قیمت نمیشناسیم.
نهایتاً اگر سرمایهگذاری بخواد صرفاً براساس تحلیل نسبت P/S اقدام به خرید سهام کند، که به هیچوجه این کار را پیشنهاد نمیکنیم؛ ابتدا باید تاریخچه مقادیر P/S آن سهام را تهیه کند و بررسی کند که در طولانی مدت مقدار نسبت P/S در چه بازهای نوسان داشته؛ سپس میتواند با تعیین کمینه و بیشینه این بازه، زمانی که مقدار P/S به مقدار کمینه نزدیک شد خرید خود را انجام دهد و زمانی که مقدار P/S به بیشینه این بازه رسید اقدام به فروش کند.
به عنوان مثال اگر با بررسی تاریخچه نوسانات نسبت P/S سهمی متوجه شد مقادیر آن در بازه 0.5 تا 2.5 نوسان میکند. باید زمانی که مقدار پی بر اس به 0.5 نزدیک میشود اقدام به خرید کرده و زمانی که مقدار پی بر اس به 2.5 میرسد سهم را فروخت.
کاربرد نسبت P/S چیست؟
مهمترین نکتهای که برای نسبت P/S باید در نظر داشته باشید، این است که این نسبت فقط برای شرکتهای تولیدی قابل تعریف است. زیرا باید شرکت محصولی تولید کرده و برای فروش داشته باشد تا امکان بررسی میزان درآمدزایی و فروش محصولات آن قابل محاسبه باشد.
همچنین P/S هر سهم تمایل دارد به مقدار P/S کلی صنعت خود نزدیک شود. نسبت P/S کلی یک صنعت از محاسبه میانگین P/S تمام شرکتهای تولیدی فعال در صنعت حاصل میشود.
یکی از کاربردهای اصلی نسبت P/S پاسخ به این سوال است که:
“آیا درآمد یک شرکت متناسب با افزایش ارزش بازار آن، افزایش یافته یا خیر؟”
در واقع نسبت P/S برای ما مشخص میکند که آیا اگر قیمت سهمی افزایش مییابد ناشی از افزایش فروش محصولات شرکتش است یا بازیگران پنهان در پس پرده بازار در حال دستکاری قیمت هستند.
البته در موارد استثنایی اگر سهمی افزایش قیمت و دنبال آن افزایش P/S را تجربه کند و دچار حباب زمانی شود، یعنی اگر قیمت آن در حال حاضر زیاد باشد ولی در آینده این قیمت بالا، برای آن معقول به نظر برسد و به نوعی سهم این تحول مثبت را پیشخور کند، تعبیر مثبتی ازمقدار بالای نسبت P/S آن داریم.
نحوه محاسبه نسبت پی بر اس چیست؟
برای محاسبه نسبت P/S نیاز به انجام محاسبات پیچیدهای نیست. تنها به به اعداد دقیق ارزش بازار، فروش خالص و تعداد سهام عرضه شده شرکت نیاز داریم که مجموعه تمام این اطلاعات را میتوان از سایت www.tsetmc.com و سایت کدال استخراج کرد.
مراحل محاسبه نسبت P/S:
- ابتدا فروش خالص را بر تعداد سهام شرکت تقسیم میکنیم تا میزان درآمدزایی به ازای هر سهم حاصل شود. عدد حاصل از این محاسبه را در مخرج کسر P/S به عنوان مقدار S قرار میدهیم.
- سپس ارزش بازار سهم موردنظر را در صورت کسر P/S به عنوان P قرار داده و از تقسیم مقدار موجود در صورت و مخرج نسبت پی بر اس، مقدار آن را محاسبه میکنیم.
نمونه محاسبه نسبت P/S برای یک سهم
معمولا میتوانید مقدار نسبت P/S هر سهم را با جستجوی نماد آن در وبسایت www.tsetmc.com مشاهده کنید. در سایت tsetmc.com، نسبت P/S هر سهم براساس مجموع فروش یک سال مالی اخیر آن تعیین میشود.
اگر بخواهید شخصاً مقدار P/S سهم موردنظرتان را محاسبه کنید باید مراحل زیر را طی کنید. (به عنوان مثال ما در این نمونه قصد داریم P/S سهم خودرو مربوط به شرکت ایران خودرو را محاسبه کنیم.)
- ابتدا مقدار فروش محصولات را از طریق اطلاعیههای سایت کدال تعیین میکنیم.
2. در مرحله بعد تعداد سهام شرکت و ارزش بازار آن را از سایت com مشاهده میکنیم.
3. حال مقدار فروش را بر تعداد سهام تقسیم میکنیم:
3611.63 = 301656000000/1089470329000000
4. در نهایت عدد بدست آمده از محاسبات مرحله قبل را به عنوان مقدار فروش به ازای هر سهم در مخرج نسبت P/S قرار میدهیم و مقدار ارزش بازار را در صورت نسبت پی بر اس جایگذاری کرده و این نسبت را محاسبه میکنیم.
1.6 = 3611/6027 = P/S
سخن پایانی
نسبت P/S یکی از نسبتهای مهم در تحلیل بنیادی نماد شرکت های موجود در بازار بورس است. با استفاده از این نسبت میتوان ارزش واقعی هر سهم را محاسبه نمود و یا تعیین کرد که آیا قیمت سهم ارزنده است یا دچار حباب قیمتی شده است.
در این مقاله به صورت جامع با کاربردها و معانی مهمی که مقدار نسبت P/S در مقادیر مختلف بیان میکند آشنا شدیم و روش محاسبه آن را بیان کردیم.
باعث افتخار تیم کالج تیبورس به عنوان بهترین آموزشگاه آموزش بورس در مشهد است که در یک مقاله آموزشی دیگر از مجموعه آموزش بورس همراه شما عزیزان بود.
در کالج تی بورس میتوانید با استفاده از مزایای آموزشی ویژه از جمله ضمانت کیفیت دوره، پشتیبانی مادام العمر و شرایط پرداخت هزینه دوره، صفر تا صد آموزش بورس را فرا بگیرید.
برای دریافت مشاوره رایگان و اطلاع از شرایط ثبت نام دوره آموزش بورس، دوره آموزش فارکس و دوره آموزش بورس جهانی با پشتیبانی کالج تیبورس در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید