مدیریت سرمایه در بازار آتی
فهرست مطالب
چه عاملی معاملهگران حرفهای را از مبتدیان در معاملات بازار آتی متمایز میکند؟ این تفاوت لزوماً توانایی نقاط ورود و خروج دقیق نیست. بلکه فهم ریسک و مدیریت سرمایه در معاملات بازار آتی است. مدیریت سرمایه در بازار آتی ویژگیهای مشابه زیادی با مدیریت سرمایه سهام دارد. بهعنوانمثال، معاملهگران بازار آتی در معرض ریسک قیمتی در بازار هستند؛ اما برخلاف سهام، قراردادهای آتی قراردادهای مشتقه با تاریخ انقضاء مشخص هستند که نیازمند تحویل دارایی مورد معامله میباشند. همچنین، قراردادهای آتی میانه خوبی با اهرمها دارند که میتواند هم سود و هم زیان را چند برابر نماید.
آموزش ببینید: دوره آموزش آتی کالا
در ادامه درخواهید یافت که قراردادهای آتی چه ریسکهایی را با خود به همراه دارند. چگونه میتوانید درگیر شدن با این ریسک ها را حداقل نمایید و مدیریت سرمایه در بازار آتی را اجرایی کنید.
نکات کلیدی در معاملات بازار آتی
- قراردادهای آتی از ابزارهای مالی محبوب هستند. اما از بسیاری جهات با داراییهای متداول مانند سهام یا اوراق قرضه متفاوت هستند. به همین ترتیب مدیریت سرمایه شما نیز بایستی متفاوت باشد.
- قراردادهای آتی را میتوان با حاشیه قیمت پایینی خریداری نمود. به همین دلیل میتوان از اهرمهای بهمراتب بالاتری نسبت به هنگام خرید سهام استفاده نمود.
- در صورت عدم توجه کافی ممکن است این امر منجر به اخطار افزایش سرمایه شود.
مفهوم مدیریت سرمایه در بازار آتی
گاهی اوقات مدیریت سرمایه مفهومی نادیده گرفتهشده در عرصه معاملات است. این موضوع در مقایسه با الگوهای استوکاستیک یا دنباله فیبوناچی یا سایر مباحث تحلیل تکنیکال، موضوعی حوصله سر بر و خستهکننده باشد.
حتما بخوانید: روانشناسی معامله گر در ضرر؛ هنگام ضرر چه چیزی در ذهن معامله گران میگذرد؟
حتی یک استراتژی معاملهگری بهسادگی سیستم موویینگ اوریج یا میانگین متحرک نیز میتواند در صورت عدم رعایت مدیریت سرمایه ویرانگر باشد. موضوع مدیریت سرمایه به شما کمک خواهد کرد تا مبانی و مفاهیم پایهای هر نوع استراتژی معاملهگری را از ابتدا بسازید.
داشتن یک برنامه مدیریت سرمایه و ریسک در بازار آتی بسیار به شما کمک خواهد کرد. بسیاری از سرمایه گذاران بدون هیچ تردیدی وارد یک معامله میشوند، اما گاهی اوقات هیچ ایدهای برای اینکه پس از خرید و انجام معامله چه کنند ندارند. داشتن یک برنامه مشخص، شمارا منظم نگه میدارد و از شما در برابر احساساتی مانند ترس یا ناراحتی که موجب تحت تأثیر قرار گرفتن و شکست در معامله میشود، محافظت مینماید.
شروع مدیریت سرمایه در بازار آتی از صفر
مفهوم مدیریت سرمایه، برای شروع یادگیری مناسب است. علاقۀ معاملهگران به بازار آتی به دلیل وجود اهرم در معاملات است که باعث میشود با مبلغ آوردۀ پایین سود عظیمی کسب شود. درهرحال، استفاده از اهرم هزینههایی نیز دارد. درصورتیکه مدیریت سرمایه در بازار آتی را رعایت نکرده باشیم هزینه استفاده از اهرم، امکان از دست دادن تمام موجودی حساب معاملهگر است. پس چگونه میتوان این ریسک را خنثی نمود؟
حتما بخوانید: قرارداد آتی سبد سهام چیست و چگونه معامله میشود؟
اولاً، فرض کنید که مبلغ وجه تضمین حداقل ممکن است. هیچ قانونی وجود ندارد که حداکثر مبلغ قابل سرمایهگذاری در معامله را مشخص کند. به بیانی دیگر، اگر نگران اهرم و زیانی که به همراه دارد هستید، میتوانید سرمایه بیشتری را وارد معامله کنید. درست است که بازدهی کلی با این کار کاهش مییابد. اما همهچیز به تعادل کشیده میشود. از طرفی دیگر، ممکن است با تغییر کوچکی در بازار آتی، موقعیتهای دارای اهرم بالا بهسرعت با اخطار افزایش سپرده مواجه شوند.
مثال واقعی از وجه تضمین در مدیریت سرمایه بازار آتی
اگر هر بوشل (تقریبا معادل ۲۵ کیلوگرم) ذرت ۳ دلار معامله شود و قرارداد آتی ذرت شامل ۵ هزار بوشل باشد، ارزش یک قرارداد ذرت معادل ۱۵ هزار دلار خواهد بود. وجه تضمین اولیه موردنیاز بورس حدود ۵% تا ۷% است که حدود بین ۷۵۰$ و ۱۰۵۰$ میشود. این مبلغ حداقل است. اگر برنامه یا استراتژی معاملهگری فرد، تقبل ریسک تغییر ۱۰/۰$ در قیمت ذرت باشد، درواقع ۵۰۰$ یا بین ۴۸% تا ۶۶% سرمایهگذاری خود را در معرض ریسک قرار دادهایم.
درهرحال، اگر نصف ارزش قرارداد یعنی ۷۵۰۰$ وارد معامله میشد، همان تغییر ۱۰/۰% در قیمت تنها بر ۶/۶% از سرمایه تأثیر میگذاشت که تفاوت قابلتوجهی است. اگر این مبلغ را به ارزش کل قرارداد افزایش دهید، معاملهگر دارای موقعیت خرید (Long) احتمال از دست دادن چیزی بیش از سرمایهگذاری اولیه را از بین میبرد.
دوره آموزشی: آموزش آتی کالا در کرمان
در بازار آتی ریسک معاملاتی خود را برنامهریزی کنید
باوجود تمام موارد گفتهشده در بحث مدیریت سرمایه در بازار آتی، میزان صحیح ریسک در معامله چقدر است؟ هیچ قانون واحدی دراینباره وجود ندارد، اما اندازه حساب، میزان تحمل ریسک، اهداف مالی و اینکه سهم هرکدام از این موارد در استراتژی معاملاتی چقدر است از اهمیت بالایی برخوردار هست.
با مثالی که بیان شد مشخص گردید که طیف گستردهای از استراتژیها موجود است. معاملهگران محافظهکار در هر معامله معمولاً بین ۵% تا ۷% ریسک میپذیرند که البته به همان میزان حجم سرمایه اولیه یا وجه تضمین بیشتری و یا حتی شناسایی دقیق نقطه ورود و خروج از معامله را طلب میکند. افزایش میزان ریسک به ۱۲%، اجازه استفاده از اهرم بیشتر بازار را به معاملهگر میدهد. ریسک بیش از این مقدار لزوماً اشتباه نیست – تنها بسته به سایر عوامل مهم استراتژی شما دارد. درهرحال اگر ریسک بیشتری را تقبل میکنید، این را نیز در نظر داشته باشید که آیا سود هدفگذاری شده واقعبینانه است یا خیر.
این قاعده سرانگشتی را هنگام فکر به اینکه ریسکپذیر بودن و تحمل ریسک شما در کجای بحث بالا قرار میگیرد به یاد داشته باشید که: اگر ۵۰% در یک معامله ضرر کنید، به بازدهی ۱۰۰% نیاز دارید تا ضرر را جبران نمایید. بهعنوانمثال اگر ۱۰۰ سهم از یک شرکت را به قیمت ۵۰$ به ازای هر سهم در اختیاردارید و ۵۰% ضرر کنید، ۵۰۰۰$ شما تبدیل به ۲۵۰۰$ میشود و حال شما باید ۱۰۰% بازدهی کسب کنید تا مجدداً به ۵۰۰۰$ برسید. نگاه به ریسک از این منظر میتواند مبحث تحمل ریسک و مدیریت سرمایه در بازار آتی را تفهیم نماید.
جلوی ضرر بیهوده را بگیرید
اهمیت سفارشات حد ضرر (Stop-loss order) بهعنوان بخشی از مدیریت پول و سرمایه نباید نادیده گرفته شود. یک مرحله توقف و خروج از پیش تعیینشده به معاملهگر کمک میکند تا بتواند مدیریت سرمایه خود را در بازار آتی را سامان ببخشد. بااینحال، بسیاری از معاملهگران چگونگی قراردادن چنین سفارشی را نمیدانند. سفارش حد ضرر نمیتواند خودسرانه داده شود و بایستی ملاحظات دقیقی در مورد مکان قراردادن سفارش صورت گیرد.
حتما بخوانید: بازار آتی چیست؟ چه ویژگیها و مزایایی دارد؟
گاهی اوقات، معاملهگران بهصورت خودسرانه سفارش حد ضرر میگذارند که ایده بسیار نادرستی است. این امر دقیقا زمانی است که معاملهگر میگوید ” سفارش حد ضرر خود را در ریسک از دست دادن ۵۰۰$ در هر معامله میگذارم، چراکه این مبلغی است که تحمل از دست دادنش در یک معامله را دارم و نه بیشتر.” بیایید فرض کنیم که همین معاملهگر از روش تکنیکال نوسان گیری استفاده مینماید. حداقل نوسان در بازار معادل ۷۵۰$ است. آیا سفارش گذاشتن در ۵۰۰$ حد ضرر منطقی است؟ مشخصاً خیر! علاوه بر این، چنین سفارشی تقریبا ضرر تضمینشده را به دنبال خواهد داشت. حال اگر حداقل نوسان در بازار ۲۵۰$ بود چه؟ بازهم ۵۰۰$ نامعقول است چراکه ریسک بسیار زیادی در بردارد.
نکته کلیدی سفارش گذاری حد ضرر این است که قیمت حد ضرر تعیینشده بایستی با بازار همخوانی داشته باشد. اگر ریسک موردنیاز در یک بازار از حد تحمل ریسک معاملهگر بیشتر باشد، فرد بایستی به دنبال بازار دیگری که با حد تحمل ریسک وی همخوانی دارد باشد.
کلام آخر
از این موضوع که بازاری که در آن معامله میکنید با اندازه حساب و ریسکپذیری شما همخوانی دارد، اطمینان حاصل کنید. مطمئن شوید که درصد ریسک موردقبول شما به ازای هر معامله با استراتژی خودتان و بازار همخوانی دارد. به یاد داشته باشید که تمامی این موارد را بایستی باهم در نظر بگیرید. تمرکز تنها بر یکی از عوامل مشکل به بار میآورد. همه عوامل را باهم وزن کنید و بهاینترتیب با بکار گیری مدیریت سرمایه در بازار آتی در مسیر یک استراتژی معاملاتی موفق قرار خواهید گرفت.
1 دیدگاه
اولین کسی باشید که در مورد این مطلب اظهار نظر می کند.
سلام
جمله زیر را متوجه نشدم.
“به بیانی دیگر، اگر نگران اهرم و زیانی که به همراه دارد هستید، میتوانید سرمایه بیشتری را وارد معامله کنید.”
بیزحمت راهنمایی بفرمایید.
ممنون