رکود اقتصادی چیست ؟ راهکارهای خروج از رکود اقتصادی
فهرست مطالب
رکود اقتصادی را میتوان یک وقفه در عملکرد طبیعی بازارهای مالی دانست. تحولات در اقتصاد کلان کشور از یک سو و تحولات جاری در بازار سرمایه تغییراتی را به دنبال دارد که نیازمند مدیریت شرایط خاص است.
در دورۀ رونق اقتصادی به خاطر بهبود وضع اقتصادی، رشد و تقاضای کالا و خدمات ثابت است. به همین جهت سود شرکتها ثابت است. اما در دورۀ رکود وضعیت برعکس است و بازارهای مالی نوسانات بیشتری دارند.
رکود اقتصادی چیست؟
رکود اقتصادی یعنی ” اضافه تولید” پر شدن بازار از کالاهایی که خریدار و مشتری ندارد.
حتما بخوانید: معرفی ۱۱ فیلم سینمایی مرتبط با بورس و بازارهای مالی
نبودن مشتری و فراوانی کالا باعث کاهش تولید و به دنبال آن توقف و تعطیلی شرکتها، کارخانهها و بیکاری کارگران است و از کار بازماندن سیستم اعتباری سرمایهداری. به دنبال رکود اقتصادی بدهکار توان پرداخت بدهی را ندارد. سهام شرکتها در بازار تنزل مییابد و مؤسسات سرمایهگذاری ورشکست میشوند. به عبارتی رکود در چرخه اقتصاد دورهای است که اقتصاد حالت انقباضی دارد، رشد اقتصادی منفی است و یک دورۀ سهماهه پیدرپی است.
تعریف کلی از رکود پایین آمدن قابل توجه فعالیت اقتصادی در چند ماه است. تعریف بهتر از آن، رکود فصلی یا رکود اساسی و دائمی است که شامل اقتصاد کلان کشور در هر حالت است.
رکود چگونه به وجود میآید؟
اقتصاددان برجسته بریتانیا بر این باور بود که انسان تمایل بیشتری برای پسانداز نسبت به سرمایه گذاری دارد. همین امر علت پایین آمدن سطح تقاضا در جامعه است.
یکی از مؤلفه های اساسی رکود اقتصادی کم بودن تقاضا نسبت به عرضه است. هنگامیکه تقاضای یک کالا کاهش یابد تولیدکننده برای جلوگیری از ضرر تولید را کم میکند.
تفاوت کسادی و رکود اقتصادی
کسادی اقتصادی سیر نزولی رشد اقتصادی در چند دورۀ سهماهه است. رکود اقتصادی زمان بیشتری است. توقف رکود یعنی رشد اقتصاد برای مدتی آهسته و منفی باشد. کسادی رکود و توقف رکود را بحران مالی نمیدانند. زیرا علاوه بر بازار مالی سایر بازارها تحت تأثیر قرار میگیرند. کارشناسان اعتقاد دارند این موارد تحت تاثیر بحران مالی شکل گرفته است.
حتما بخوانید: استخراج ارزهای دیجیتال چیست و چگونه انجام میشود؟
ما نمیتوانیم گرانی موقت چند کالا را تورم بنامیم. همچنین کسادی موقت در چند حوزه را به چشم رکود بنگریم. هر بازار شرایط خاصی دارد. ممکن است گاهی با کسادی روبهرو شود که ادامه آن منجر به رکود اقتصادی میشود.
معیار رکود اقتصادی
صندوق بینالمللی پول، رشد کمتر از سه درصد را بهعنوان معیار میشناخت. اما اخیرا کاهش تولید داخلی را شاخص مهم رکود میدانند. آن را کنار نرخ جهانی بیکاری، تجارت، تولید صنعتی و تقاضای نفت بررسی میکند.
مشکلات تأثیر گذار اقتصاد ایران بر رکود اقتصادی
- مدیریت: در بخش نرم افزاری باوجود افزایش درآمد به علت ضعف مدیریت بهخوبی از آن بهرهبرداری نمیشود باوجود منابع غنی طبیعی و نیروی انسانی ماهر و کارآمد سود مدیریت مانع برخورد صحیح این قسمت میشود.
- سیاست مالی: نامناسب بودن سیاست مالی با اقتصاد ایران یکی از عوامل دیگر بیماری اقتصادی فعلی است.
ساختار تسهیلات بانکی اشکال دارد بهجای تشویق تولید، مشوق بخش بازرگانی و تجاری است؛ و سود تسهیلات اعطایی بالاتر از توان اقتصادی کشور است. - کاهش رشد حقیقی فعالیتهای اقتصادی
حتما بخوانید: اقتصاد سالم؛ رویایی امکان پذیر!
رابطه رکود و بازار سرمایه
در بازار بورس ریزش شاخصها و قیمتها نشان از رکود در اقتصاد کشور دارد. این در تولید و سودآوری بسیاری از شرکتها را تأثیر بسیاری دارد. بین رکود اقتصادی و کیفیت سود رابطۀ معناداری وجود دارد، افزایش رکود موجب کاهش کیفیت سود میشود.
پیشنهادهای کاربردی برای سرمایه گذاری در دوران رکود اقتصادی
- مدیران در دوره رکود اقتصادی رفتاری محافظهکارانهای در گزارشات مالی ارائه میدهند، با توجه به تأثیرپذیری بازار از پیشبینی سود توسط مدیران، پیشنهاد به سرمایهگذاران بازار سرمایه این است که در هنگام تحلیل بنیادی سهام فقط به عدد سود خالص اکتفا نکنند و از کیفیت اطلاعات گزارششده که درصد بالایی دارد مطمئن شوند.
- با توجه به شرایط رکود اقتصادی ملی برخی از شرکتهای فعال بورس اوراق بهادار تهران از مدل ورشکستگی در مرحلۀ بحران مالی بهره میبرند که باید سرمایهگذاران به این مورد توجه کنند.
حتما بخوانید: تفاوت بازار بورس و فرابورس چیست؟
راهکارهای خروج از رکود
- تقویت پول ملی: تقویت پول ملی در کوتاه مدت موجب میشود تولید ملی رشد فراوانی پیدا کند و از رکود خارج گردد. در میان مدت و بلند مدت رشد سرمایهگذاری، تأمین اشتغال، بازسازی قدرت خرید مردم و … را اصلاح میکند.
- رشد تولید: با افزایش تولید و صادرات آن ارز به مملکت وارد میشود، عرضه ارز در داخل کشور باعث کاهش قیمت ارز و تقویت پول ملی میشود.
- اعمال سیاست پولی و مالی: در شرایط رکود، دولت با اعمال سیاست پولی و مالی میتواند باعث تحریک تقاضا در جامعه میشود.
- وجود فساد مالی: نبودن یک قانون صحیح و عدم نظارت و رسیدگی به کار سازمانها میتواند یکی دیگر از عوامل دراینباره باشد. سرمایههای دولت و جامعه در دست عدهای سودجو قرار میگیرد. و باعث هدر نرفتن نیمی از سرمایه میشود. به همین خاطر دولت باید با این مشکل برخورد کند. با به وجود آوردن انضباط مالی و پولی اقتصاد کشور را از خطر جدی رکود نجات دهد.
- تقویت سیستم مدیریت اقتصادی: بهکارگیری مدیران لایق میتواند روند مثبت در اقتصاد کشور داشته باشد.
- اصلاح قوانین صادرات و واردات: میتوان با اصلاح قوانین صادرات و واردات بخش خصوصی را محدود کرده و باید دست بخش دولتی را کوتاه کرد.
- ترغیب به سرمایه گذاری در بازار سرمایه: با آموزش سیستمی یکپارچه و صحیح، و همچنین تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی به مردم می توان مردم را تشویق به سرمایه گذاری در بازار بورس اوراق بهادار کرد. در نتیجه با شرکت اکثریت مردم در سرمایه گزاری بازار سرمایه میتوان اقتصاد کشور را از حالت بحرانی رکود نجات داد.
حتما بخوانید: فورک (Fork) چیست؟ هاردفورک و سافت فورک چیست؟
نتیجهگیری
عامل اصلی رکود، کاهش قدرت خرید مردم و تضعیف ارزشی پول ملی است. همچنین سیاست دولت در سالهای اخیر بوده است. برای کمک به این رکود باید این موارد را رعایت کرد: قدرت خرید مردم را بهبود بخشید. صادرات را روان تر کرد. با ایجاد ثبات مالی و پولی برخورد جدی با مفاسد اقتصادی کرد. تقویت سیستم اقتصادی و سرمایه گذاری در بازار سرمایه و اصلاح قوانین صادرات و واردات
با تشکر از توجه شما خواننده گرامی، تقاضا دارم در رابطه با رکود اطلاعات خود را با ما به اشتراک بگذارید و سؤالات خود را از ما بپرسید.
مقالاتی که پیشنهاد میکنیم برای آموزش رایگان سرمایه گذاری مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سلام و احترام
ممنون سرکارخانم سالخورد بابت مقاله،
در خصوص اطمینان از کیفیت اطلاعات گزارش داده شده شرکت ها خواستم یکم بیشتر توضیح داده بشه،
سپاس.