چرخه شکست در کمین معامله گران هیجانی
فهرست مطالب
خلبانی را تصور کنید که قرار است برای اولین بار، به تنهایی و بدون کمک دیگران، هواپیمای خود را به پرواز درآورد. او آموزش های مخصوص خلبانی را دیده و اکنون اضطراب اولین پرواز را دارد. توصیه مهم استاد به او این است: “فقط اشتباه نکن.” شکست در معامله گری برای معامله گران تازه وارد هم شبیه به شرایط خلبان تازه کار است.
دوره آموزشی: دوره آموزش ارز دیجیتال
اما اشتباهات معامله گری چیست که نباید آن را انجام داد؟
به راحتی میتوان از روی درک صحیح احساسات و هیجات خود، شرایط روحی که در آن هستیم را بشناسیم. با این شناخت، پیشبینی درستی از رفتارها و عکسالعملهای بعدی خود داشته باشیم تا در دام چرخه شکست نیفتیم.
در واقع ما معتقدیم که سلسه رفتارها و عکسالعملهای ما در شرایط مختلف بازار کاملا قابل پیشبینی خواهد بود. اگر بدانیم چرخه شکست چیست و شامل چه رفتارهایی میشود.
حتما بخوانید: سوار ترن احساسات معامله گران نشو
در این مقاله سعی شده است که رفتارها و احساسات اشتباهی که ما را از مسیر موفقیت دور کرده و در چرخه شکست گرفتار میکند، بشناسیم.
۱- انگیزه و حس مثبت، حلقه آغازین چرخه شکست
برای انجام فعالیتهای جدید ما نیاز به انگیزه و حس مثبت داریم. در حرفه معامله گری، انگیزه میتواند ناشی از اهداف مالی نظیر خرید خانه، خرید اتومبیل و یا دیگر انگیزههای مشابه باشد.
معامله گران تازه وارد به عرصه معامله گری که آموزش های کافی برای تحلیل بازار بورس را آموختهاند، با حس مثبت ناشی از بلد بودن و انگیزه و هدف کافی، اولین معاملات خود را آغاز میکنند. طبیعتا به این خاطر که به تمام آنچه آموزش دیدهاند به درستی عمل میکنند، نتیجه مثبت از بازار گرفته و اعتماد به نفس شان بالا میرود.
حتما بخوانید: ساخت چارچوب ذهنی صحیح در معامله گری
و این چرخه تکرار میشود: عملکرد صحیح، اعتماد به نفس و عملکرد صحیح.
اما تجربه نشان میدهد این چرخه باعث افزایش اعتماد به نفس کاذب افراد نیز میشود. در مرحلهای، فرد گمان میکند که هیچ خطایی ممکن نیست انجام دهد. در همین نقطه، ارتباط معامله گر با بازار قطع میشود. ذهن معامله گر بجای تمرکز بر سیگنال های بازار به خواستههای خود، متمرکز میشود. و این حلقه آغازین چرخه شکست است.
بازار هیچ گاه به ما قول نداده که تمام خواستههای ما را به ما هدیه کند!
۲- حلقه دوم چرخه شکست:
همزمان با قطع رابطه ذهنی فرد با بازار، با بروز حس طمع، شرایط بدتر نیز میشود. در این حالت، معامله گر خود را جزو برترین معامله گران متصور میکند. اما بجای تمرکز بر روند بازار بر خواستههای خود تمرکز کرده و متوجه سیگنال های منفی بازار نیست. او نمیتواند بپذیرد که سودآوریاش کاهش یافته است. این انکار و عدم پذیرش واقعیت، فکر و حتی جسم معامله گر را دچار تنشهای عصبی میکند. تنشهای عصبی در بدن ما سبب ترشح هورمونهایی میشود که اندوه و رنج را در سطح بالایی نگه میدارد.
حتما بخوانید: آموزش اندیکاتور MACD در تحلیل تکنیکال
در این وضعیت روند بازار ممکن است دو حالت را در پیش بگیرد:
- یا بازار با روند مثبت ادامه خواهد داد که این امر باعث میشود، معامله گر پاداشی اتفاقی از بازار دریافت کرده و نجات یابد و به حس راحتی دست پیدا کند. اما در حالت تنش عصبی و ترس، سطح یادگیری بسیار پایین میآید. و معامله گر قادر نخواهد بود که از این تجربه درس بگیرد.
- اما اگر بازار همچنان با روند منفی ادامه یابد، شرایط سخت تر شده. معامله گر وارد فاز شوک و شکست عاطفی میشود. خاطرات شکستهای گذشته و اتفاقات قبل در ذهنش مرور میشود. تا حدی که فشار بر روی معامله گر افزایش یافته و او دچار خشم میشود.
هیچ وقت بازار شکست نمیخورد!
۳- حلقه سوم چرخه شکست:
خشم حالتی روحی است که سطح انرژی فرد را برای انجام عکسالعمل بالا میبرد. این عکسالعمل همان طغیان و انتقام جویی است. انتقام از بازار بصورت مخالفت با تمام رفتارهای بازار بروز میکند. مثلا در بازار صعودی، انتقام گیرنده سهم خود را میفروشد و در بازار نزولی، سهم را میخرد.
در چرخه شکست، انتقام از بازار بی معناست. زیرا مسلما تنها کسی که متضرر خواهد شد، فرد معامله گر است.
حتما بخوانید: پادکست ارز دیجیتال | قسمت اول
خطر تنبیه خود با پذیرش ریسک های بالا!
۴- حلقه چهارم چرخه شکست:
در پی این ضرر جدید، خشم فرد عمیق ترشده و معامله گر، مسبب این ضرر را خودش میداند و این شروع مرحله افسردگی است. فرد خود را بابت قانونشکنی و عمل نکردن به سیستم معاملاتی گناه کار میداند. و بصورت ذهنی خود را لایق تنبیه میداند. تنبیه، مانند پذیرش ریسکهای بزرگ و بی مورد!
افسردگی حس انرژی را کاهش میدهد و فرد عقب نشینی کرده و درونگرا میشود. از هیچ چیز لذت نمیبرد و دچار نوعی نا آرامی میشود. حالت افسردگی ممکن است از چند ماه تا چند سال نیز طول بکشد. در نهایت بعد از گذر از افسردگی، فرد اشتباهات خود را میپذیرد.
این چرخه در بلند مدت نیز تاثیرات خود را دارد. فرد بعد از عبور از این چرخه، دچار ترسی شرطی شده میشود و فقط بازآموزی میتواند این ترس را از بین ببرد و ذهن را متعادل کند. همچنین باعث میشود حس مثبت را برای شروع مجدد، بالا ببرد.
اما باید این پیش فرض را قبول کنند که انحراف و اشکال، در ذهن او، در طمع و جدا شدن از اتصال با بازار و گرفتار شدن در چرخه شکست است.
حتما بخوانید: استراتژی معاملاتی شکست جادویی
نتیجه گیری
آگاهی داشتن از این نکته مهم که رفتارهای معامله گران در بازار تقریبا قابل پیشبینی است. حتی برخی از این رفتارها و هیجانات باعث بروز سلسله عکسالعملهای مضری در حرفه معامله گری میشوند. در شناخت چرخه شکست، برای هر فرد تازه وارد به دنیای معامله گری و افرادی که حس میکنند در مسیر موفقیت قرار ندارند، لازم و ضروری است. تا بتوانند به راحتی احساسات و انرژی خود را مدیریت کنند. از این چرخه شکست خارج شده و در مسیر موفقیت گام بردارند.
کالج تی بورس با ارائه مقالات رایگان آموزش بورس در زمینههای تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال، مدیریت سرمایه، رفتارشناسی سهام و روانشناسی بازار این هدف را دنبال میکند. این آموزشها شما را در تصمیم گیری بهتر در بازار سرمایه یاری دهد.
[ads1]
دیدگاهتان را بنویسید