تحلیل بنیادی یا فاندامنتال چیست؟
فهرست مطالب مقاله تحلیل بنیادی یا فاندامنتال چیست؟
در ابتدای کار باید به این موضوع توجه کنیم که تحلیل بنیادی یا همان تحلیل فاندامنتال (fundamental) چیست و هدف ما از تحلیل بنیادی شرکت های مختلف چیست؟ آیا در مورد شرکتهای موردنظر اطلاعات کافی داریم؟ اطلاعاتی از قبیل زمینه فعالیت، محصولات، مواد اولیه تولید، بازار نهایی شرکت و …
هدف تیم تولید محتوا کالج تی بورس ما از نوشتن این مقاله این هست که شما پس از مطالعه آن بتوانید عوامل مؤثر بر تحلیل بنیادی (تحلیل فاندامنتال) آن چیزی که قصد دارید خرید و فروش کنید را بشناسید و با جمعآوری یا دریافت اطلاعات لازم بر آن تسلط داشته باشید.
به مطالعه و بررسی عواملی که به طور بنیادی و ذاتی بر قیمت آنچه شما خریدوفروش یا به اصطلاح (Trade) میکنید اثر میگذارد، تحلیل بنیادی (تحلیل فاندامنتال) گفته میشود. هدف اصلی از تحلیل فاندامنتال تعیین ارزش واقعی سهام شرکت ها است.
حتما بخوانید: ریسک و بازده و مفهوم ضریب بتا
هر آنچه در بازارهای مالی از جمله بازار فارکس میتوان معامله کرد بسیار پر تعداد و از نظر ماهیت باهم متفاوت هستند. پس باید برای آنچه میخواهید خرید و فروش کنید بهصورت خاص و تخصصی تحقیق و بررسی کنید.
در این مقاله مبانی تحلیل فاندامنتال را به چند گروه مجزا تقسیم کردیم که هر مورد را بهطور خلاصه و صرفاً با اشاره به مبانی و مهمترین عوامل آن بررسی میکنیم.
یکی از راههای به دست آوردن اطلاعات بنیادی، ابزارهایی است که از طریق آن میتوانید بهصورت مستمر از طریق سایتهای عمومی که اصلیترین آن در بازار بورس سایت کدال میباشد بهصورت رایگان استفاده کنید. در ادامه به شرکتهایی که در زمینه جمعآوری اینگونه اطلاعات فعالیت میکنند اشاره خواهیم کرد.
حتما بخوانید: نسبت مالی ROA و ROE در تحلیل بنیادی
ممکن است اتفاق خاصی موجب شود که شما شرکتی را برای تحلیل کردن انتخاب کنید. اتفاقهایی از قبیل خبری که در مورد آن شرکت میشنوید مانند قانون جدید معافیت مالیاتی و همچنین خبری فراتر از شرکت و در مورد صنعت آن، مانند افزایش و یا کاهش قیمت جهانی محصولات مشابه شرکت. ما میخواهیم بدانیم تأثیر این اخبار بر وضعیت و عملکرد مالی آن شرکت چگونه است؟
در این حال تجربهآموزشی چند ساله کالج تی بورس این است که پیگیری اینگونه اطلاعات، ما را از تمرکز بر شرکت موردنظر دور میکند. درحالیکه اگر اخبار صحت داشته باشند در گزارشهای مالی بعدی شرکت که اطلاعات خام ما قلم داد میشوند تأثیر چشمگیری خواهند داشت ، ما برای تحلیل نیاز به پیگیری خبرهای متعدد نیستیم.
شرکت های فروشنده اطلاعات بنیادی:
در این میان شرکت های زیادی هستند که با جمعآوری اطلاعاتی بهمنظور تحلیل بنیادی یک موضوع یا مجموعهای از موضوعاتی که معمولاً باهم در ارتباط هستند بهطور تخصصی فعالیت میکنند. سازوکار این شرکتها بهگونهای است که بر اطلاعات و آمارهای کلیدی مندرج در صورتهای مالی شرکت ها تمرکز میکنند تا مشخص کنند که آیا قیمت سهام بهدرستی ارزشیابی شده است یا خیر؟
حتما بخوانید: چگونه سهام عرضه اولیه ارزشمند را تشخیص دهیم؟
اکثر معامله گرها با استفاده از اینگونه اطلاعات که بهصورت آماده در اختیار آنها قرار میگیرد، وقت خود را صرف جمعآوری اطلاعات بنیادی نکرده و تمرکز فکری خود را بر تحلیل اینگونه اطلاعات میگذارند. با بررسی و بر اساس دانش و استراتژی خود بهپیش بینی بازار و آنچه میخواهند خریدوفروش (Trade) کند بپردازند که این امر موجب پیشرفت در کار و زمان میشوند.
نکته قابلملاحظه در تحلیلهای بنیادی آن است که اغلب شامل عواملی است که اثربخشی آنها بر افتوخیز قیمتها زمانبر است. تحلیل بنیادی بیشتر برای افراد با سرمایههای زیاد کارایی دارد که برای پوزیشن های طولانیمدت و تایم فریمهای بالاتر دارای تأثیر و اهمیت بیشتری است تا پوزیشن های کوتاهمدت و تایم فریمهای پایین تر. اصولاً تایم فریمهای بالا و پوزیشن های طولانیمدت که تارگت های (Target) بزرگتری را هدف دارند.
حتما بخوانید: تاثیر تورم بر بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران
دلیل این امر آن است که باید یک مقیاس منطقی بین تارگت و آستانهی سود، و همچنین تارگت یا آستانهی ضرر وجود داشته باشد که لزوماً باهم برابر نیستند ولی در یک نگاه منطقی نیز تمایز بسیاری باهم دارند.
اهمیت آستانه ضرر چیست؟
با در نظر گرفتن اینکه الزاماً تمام موقعیتها منجر به سود نمیشوند، برای سرمایه های کوچک باید آستانه ضرر در نظر گرفت تا تمام سرمایهی خود را به دلیل به ضرر نشستن از دست ندهید. در واقع منطق این مقیاس، گویای این است که وقتی آستانه ضرر نزدیک موقعیت قرار بگیرد; آستانهی سود نیز به طبع دارای همین وضعیت باشد. تحلیل تکنیکال در مقایسه با تحلیل فاندامنتال (تحلیل بنیادی) کارآمدتر میباشد.
حتما بخوانید: راز به ثروت رسیدن وارن بافت چیست؟
مبانی تحلیل بنیادی (تحلیل فاندامنتال) سهام چیست؟
شاخصترین نکته در گزارش سالانه حسابرسی شده شرکتها که تشکیلشده از ترازنامه، حساب سود و زیان، مسائل مربوط به مدیریت شرکت، بررسی اهداف و راهکارهای تجاری شرکت و رقبای آن و همچنین نگرشی بر آینده تجاری و وسعت رشد آن شرکت میباشد.
عوامل تأثیرگذار در تحلیل فاندامنتال؟
عوامل مهمی که باید در نظر گرفته شوند عبارتاند از:
- میزان سرمایه
- درامد
- رشد سالانه و سهماهه سهام
- درآمد به ازای هر سهم
- بدهی و نسبت بدهی به دارایی
- نسبت سود سهام به سرمایه
- سود ناخالص
- نسبت ارزش سهم به درآمد (P/E)
- ارزش عملکرد شرکت
- سود خالص
- نقدینگی (همان مجموع پول و شبه پول)
- نسبت دارایی به بدهی
- و چند عامل دیگر
حتما بخوانید: شاخص بازار بورس را بیشتر بشناسیم
باید بدانیم که شاخص های عمومی اقتصاد نیز به نحوی در تحلیل بنیادی (تحلیل فاندامنتال) سهام یک شرکت مؤثر هستند. این شاخصهای اقتصادی بیانگر این موضوع میباشند که در واقع اقتصاد (بهویژه اقتصاد کشوری که شرکت در آن به ثبت رسیده و یا با آن ارتباط نزدیکی دارد) رو به رشد و یا رو به رکود است.
مهمترین شاخص های عمومی اقتصاد چه تأثیری بر موقعیتهای تجاری شرکت ذکرشده خواهد داشت؟
بعضی از مهمترینهای آن عبارت انداز: نرخ بهره، نرخ بیکاری، شاخص تولید، شاخص بخش خدمات، وضعیت بازار املاک و مسکن، شاخص خردهفروشی، شاخص تولید، شاخص تولید صنعتی، شاخص قیمت مصرفکنندگان، ریسک کشور، درآمد سرانه، شاخص اطمینان مصرفکنندگان، تراز صادرات و واردات و چند شاخص دیگر.
حتما بخوانید: ساده بودن جرم است!
نتیجهگیری
تحلیل بنیادی یا همان تحلیل فاندامنتال سهام شرکت ها بر این منطق حسابشده است که ثبات و پتانسیل درآمدزایی و رشد شرکت ذکرشده چه میباشد، قیمت سهام یک شرکت میتواند از ارزش ترازنامهای آن بیشتر و یا کمتر باشد که این امر تنها با توجه به آیندهای که برای رشد آن شرکت پیشبینی میشود قابلدرک است.
ّبا توجه به مطالب فوق به نظر شما تحلیل بنیادی (تحلیل فاندامنتال) چقدر میتواند در انتخاب شرکت موردنظر ما برای سرمایه گذاری با اهمیت باشد؟
مقالاتی که پیشنهاد میکنیم برای آموزش رایگان سرمایه گذاری مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
هدف من از تحلیل بنیادی این است که سهم بد نخرم ! در همین حد.
به عبارت دیگر نمیتوان انتظار داشت که چون یک سهم بنیاد خیلی خوبی دارد پس حتما باید رشد کنه ! در سهمی که بنیاد خوبی داره اتفاق های بد کمتر میافته