پول هوشمند در بورس چیست و چطور ورود پول هوشمند را تشخیص دهیم؟
فهرست مطالب مقاله پول هوشمند در بورس چیست و چطور ورود پول هوشمند را تشخیص دهیم؟
در این مقاله به این میپردازیم که پول هوشمند چیست و چگونگی ورود و خروج پول هوشمند که با هدفی خاص (بالا / پایین کردن قیمت سهم) صورت میگیرد را توضیح خواهیم داد. در پایان این مقاله شما یاد خواهید گرفت که این تحرکات را شناسایی و دنبال کنید و با استفاده از آن بتوانید جهتهای احتمالی یک سهم را تشخیص و با آن حرکت کنید.
حتما بخوانید: کد به کد و معاملات بلوکی در بورس
پول هوشمند چیست؟
قبل از هر توضیحی باید معنی و مفهوم پول هوشمند در بازار سرمایه را یاد بگیریم. پول هوشمند سرمایهای (پول و سهام) قدرتمند است که میتواند یکسری نوسانات بازار را ایجاد کند که اصولاً بهصورت مصنوعی و با هدف خاص توسط معامله گران حرفهای ایجاد میشوند. به این مدل واردکردن سرمایه به بازار پول هوشمند میگوییم که هدف آن تأثیرگذاری بر روی قیمت سهام میباشد.
به قول آلوین تافلر – Alvin Toffler در کتاب موج سوم ” وقتی موجی وارد کشور میشود مردم به سه دسته در برخورد با آن تقسیم میشوند:”
- دسته اول: افرادی هستند که موج را شناسایی و با موج همراه و همجهت میشوند و آن را قبول میکنند و اصولاً سود بسیار زیادی همکسب میکنند این افراد ۱ درصد از جامعه را تشکیل دادهاند.
- دسته دوم: افرادی هستند که باور زرنگ بودن را دارند و صبر میکنند تا ببینند که آن یک درصد قبلی سود میکنند یا ضرر؟ و طبق حرکتهای دستهٔ اول حرکت میکنند. این افراد ریسکهای بسیار بزرگی نمیکنند و در نتیجه سودهای کلانی هم نمیکنند. این افراد ۹ درصد از جامعه را تشکیل دادهاند.
- دسته سوم: ۹۰ درصد مابقی جامعه هستند که وقتی موج میآید از رویشان عبور میکند. این افراد در بهترین حالت، ضرری اگر نکنند سودی هم نصیبشان نمیشود. این افراد ریسکپذیر نیستند و افراد عادی جامعه را تشکیل میدهند که همیشه از زندگی ناراضی هستند و افراد دسته اول را همیشه مسخره میکنند.
حتما بخوانید: آموزش سایت کدال و نحوه دسترسی به گزارش های آن
افراد دستهٔ اول چه دانش، مزیت و یا قابلیتی دارند که سایر افراد آن را ندارند؟
دستهٔ اول افراد، اصولاً معامله گران قوی هستند که با سرمایههای زیاد، قدرت ریسکپذیری بالا و گاهی مطلع بودن از یکسری اخبار رانتی که در اختیار عوام نیست، هستند. به اصطلاحی به این افراد که هم از توان مالی همتوان تحلیلی و اخباری بالایی برخوردار هستند نهنگهای بازار میگویند.
اصولاً حرکت نهنگهای بازار بیهوده نبوده و تحرکات نهنگها میتواند نشانههایی از شکارهای خوب و موفق داشته باشد. اینگونه پوزیشن گیریها به حدی بزرگ هستند که میتوانند در بازار موج ایجاد کنند.
پول هوشمند در واقع استارت یک حرکت به سمت روندی مشخص را میزند و مانند حرکت اولیهٔ دومینو میباشد که الباقی بازار بهصورت خودجوش آن حرکت را ادامه میدهند. قیمتها شروع به حرکت بالا/پایین میکنند و این پول هوشمند است که مدیریت شروع و پایان این موج را برعهده دارد.
اصول استراتژی پول هوشمند:
ساختار کلی سازوکار پول هوشمند اصولاً در چهار مرحله اتفاق میافتد.
حتما بخوانید: نمودار حسابی و لگاریتمی چیست و چه تفاوتی دارند؟
۱- جمعآوری (خشککردن):
در این مرحله از پول هوشمند هدف نهنگها جمعآوری بیشترین سهام ممکن از یک شرکت در پایینترین قیمت ممکن است. در این مرحله به دلیل افزایش پیدا نکردن قیمت سهام، خریدها را در حجمهای سنگین انجام نمیدهند؛ چرا که قدرت تقاضا بیشتر از عرضه نشود و بهصورت مرحلهای سهمها را در پایینترین قیمتها جمعآوری میکنند؛ بنابراین نهنگها مجبور هستند برای جمعآوری میزان سهام موردنظر خود یک دورهٔ خاصی را طی کنند به این صورت که در ابتدای بازار میخرند و در انتهای ساعات بازار اقدام به فروش میکنند. این کار باعث میشود که بتوانند قیمت را پایین نگهدارند اما در مجموع میزان خرید آنها از میزان فروش آنها بیشتر است؛ به همین علت قیمت سهم در این مرحله خنثی میماند و چون با حجم معمولی یا رو به پایین مواجه است عوام بهصورت طبیعی متوجه این فعالیت نمیشوند. این مرحله میتواند بین چند روز تا چند ماه طول بکشد.
۲- بالابردن:
در این مرحله از استراتژی پول هوشمند میزان تعداد سهام موردنظر جمعآوریشده و نهنگ باید قیمت سهم را بالا ببرد تا در آینده بتواند آن را به قیمت بالاتر بفروش برساند. در این مرحله که اصولاً در حمایتهای معتبر رخ میدهد، خود را نمایان میکند و شروع به خرید سهم در حجمهای بالا میکند. به این شکل قدرت تقاضا را از عرضه بیشتر میکند و عرضه در بازار کم میشود و این کار را بهصورت مستمر انجام میدهد تا کاملاً عرضه در بازار کم شود. در این مرحله عوام که اصلاح سهم را دیدهاند و تغییر وضعیت سهم را از عرضه به تقاضا مشاهده میکنند وارد سهم میشوند و به بزرگتر شدن تقاضا کمک میکنند و قیمت سهم به همین شکل بالا میرود.
حتما بخوانید: آموزش تصویری چنگال اندروز در تحلیل تکنیکال
۳- خالیکردن:
در این مرحله از استراتژی پول هوشمند نهنگها در نزدیکی یک مقاومت و رسیدن به هدف از قبل تعیین شده خود، شروع به انتقال مالکیت به عوام میکنند. طبق روال مرحلهٔ دوم آنها سهام خود را با حجم زیاد نمیفروشند تا بتوانند از حداکثر سود و حرکت سهم بهرهمند شوند. به همین خاطر در حجمهای کم شروع به فروش میکنند به این صورت که در اول بازار میفروشند و در ساعات پایانی بازار شروع به خرید میکنند تا قدرت تقاضاها کاسته نشود و سهم به روند صعودی خود ادامه دهد؛ ولی میزان فروش آنها از خرید انجام شده بیشتر است و تعداد فروش از تعداد خرید بیشتر است. در این مواقع حجمها کم است و رد پایی از خالیکردن سهم به جا نمیگذارند در این بازه عموماً سهم رنج میزند و عوام به خرید خود ادامه میدهند با این طرز فکر که افزایش قیمت همچنان ادامه دارد. فرایند نقد شدن ممکن است چند روز یا چند ماه طول بکشد.
۴- پایین آوردن:
در این مرحله از استراتژی پول هوشمند که عموماً با برخورد یک مقاومت صورت میگیرد تعداد بسیار زیادی از سهمها در قیمتهای مناسب فروخته شده است و نهنگها بهصورت عمد میخواهند سهام سقوط کند. به همین خاطر شروع به عرضهٔ زیاد میکنند و ایجاد صف عرضه قویتر از تقاضا میکنند و عوام با دیدن همچین عرضههایی وحشتزده میشوند و برای خروج وارد صفهای فروش میشوند. و همچنان صفها زیادتر میشوند و سهام سقوط میکند.
معامله گران حرفهای میتوانند رد پای پول هوشمند را بررسی کنند و سوار بر این موج شوند و از این فرصت به نفع خود استفاده کرده و سود ببرند. درست همانند ماهیانی هستند که در کنار نهنگها شنا میکند و بعد از شکار نهنگ، آنها هم به مقدار خود تغذیه کنند.
حتما بخوانید: آموزش تصویری تابلو خوانی بورس سایت TSETMC
چطور ورود پول هوشمند را تشخیص دهیم؟
۱. جهت شناسایی پول هوشمند اول باید حجمهای مشکوک را در تابلوی بازار سایت tsetmc دنبال کرد. (منظور از حجم مشکوک اختلاف حجم معاملات روز با میانگین حجم معاملات ماه میباشد) که این اختلاف باید فاحش باشد.
۲. بعد از مشاهده حجم مشکوک باید وزن خریدار و فروشنده مشخص شود. در مرحلهٔ بعد باید به چارت قیمتی سهم رجوع کرد و نقاط حمایت و مقاومت معتبر سهم را پیدا کرد. چنانچه حجم معاملات زیادی در یک نقطهٔ حمایتی ایجاد شود که وزن خریداران آن سهم با اختلاف بیشتر باشد به طور قوی پدیده ورود پول هوشمند را در بردارد و نشان از صعود سهم است. چنانچه حجم معاملات زیادی در یک نقطهٔ مقاومتی ایجاد شود که وزن فروشندگان آن سهم با اختلاف بیشتر باشد به طور قوی پدیدهٔ خروج پول هوشمند را در بردارد و نشان از ریزش بازار است.
حتما بخوانید: کد به کد و معاملات بلوکی در بورس
مثال:
برای مثال این موضوع با مراجعه به سهم وثوق در تاریخ ۹۸/۸/۴ میبینیم که حجم معاملات یک روز نسبت به ماه بسیار زیاد شده است.
بعد از مشاهدهٔ این حجم مشکوک به سراغ چارت قیمتی سهم در نرم افزار مفید تریدر و سایت رهاورد میرویم و میبینیم که این اتفاق در یک حمایت قوی در محدودهٔ فیبوی ۶۱.۸ اتفاق افتاده است و یک کندل قوی فول بادی مثبت هم ایجاد کرده است. که این نشاندهنده ورود پول هوشمند است.
بعد از آن رشدی در حدود ۱۳۶ درصد داشته است و در محدودهٔ قیمتی ۲۴۰۰۰ در تاریخهای ۱۲ و ۱۳ آذر ۹۸ مجدد حجمهای بسیار زیادی نسبت به ماه معامله شده که این بار نسبت فروش بیشتر است و باعث ریزش سهم شده است که این نتیجه خروج پول هوشمند است.
نتیجهگیری:
متوجه شدیم که با درنظرگرفتن تحرکات خاص بزرگان سهام و شناسایی ورود و خروج پول هوشمند که با اهداف سودسازی کلان وارد سهم میشوند میتوانیم همراه شویم. در این مسیر در کنار آنها به سودآوری مناسبی برسیم و لازمهٔ این استراتژی داشتن دانش بازار و رصد دقیق تحرکات سهامداران عمده سهم میباشد. برای بدست آوردن علم معامله گری و تبدیل شدن به یک معامله حرفه ای میتوانید در دوره آموزش بورس از صفر کالج تی بورس شرکت کنید. این دوره به صورت حضوری در اکثر شهرهای کشور در حال برگزاریست و علاوه بر آن به صورت پکیج آموزش بورس آنلاین نیز ارائه میشود.
مقالاتی که پیشنهاد میکنیم برای آموزش رایگان سرمایه گذاری مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. مقاله خوبی بود.ممنون