۷ تیپ شخصیتی معامله گران در بورس
فهرست مطالب مقاله ۷ تیپ شخصیتی معامله گران در بورس
در این مقاله قصد داریم به معرفی تیپ شخصیتی معامله گران در بورس و سرمایه گذاری از نظر جسیکا شوارتز برگرفته از کتاب طمع تا وحشت بپردازیم؛ و اینکه شخصیت انسان چگونه میتواند بر معاملات او تأثیر بگذارد. در ادامه به بررسی ۷ تیپ شخصیتی مشکلآفرین در بورس اشاره میکنیم که هر یک از ما کم بیش مقداری از خصوصیات هر نوع را در خودداریم. شناخت این روحیات بهطور حتم سرمایه گذاری بهتر ما را تضمین میکند. بهطور اجمالی به مجموعهی رفتارها و شیوه پردازش افکار، شخصیت میگویند.
حتما بخوانید: ۲۱ پاراگراف برتر کتاب از طمع تا وحشت
تیپ های شخصیتی معامله گران در بورس
هر یک از ما انسانها گاهی با ترس، گاهی وحشت، گاهی هم دچار طمع و غرور میشویم، لجاجت میکنیم و با یکدندگی کار خود را توجیه میکنیم یا سهمی که از آن سود خوبی گرفتهایم را بهعنوان معشوقه خود انتخاب میکنیم. گاهی اوقات هم تمام این کارها را باهم انجام میدهیم.
۱- تیپ شخصیتی معامله گران حریصان در بورس
اکثر متخصصان همعقیدهاند که حرص و طمع نمیتواند پیشوای خوبی در سرمایه گذاری باشد و در بین بزرگان بورس مشهور است که طمع مغز را میخورد. از این بابت که حرص باعث به وجود آمدن تمنای بیشازحد برای کسب سود میشود، افراد حریص در بورس بیشتر گرفتار کلاهبرداران میشوند و یا در تلههای امیدهای پوچ میافتند. حرص یکی از قویترین و شدیدترین هیجانات هست و توانایی این را دارد تا معامله گر را به جلو سوق دهد. پس بههیچعنوان جای تعجب ندارد اگر هیجانات بتوانند بهراحتی جای خود را بافهم و شعور سرمایه گذار عوض کنند.
۲- تیپ شخصیتی معامله گران قماربازان در بورس
قماربازی از چهرههای پرخطر طمعکاری هست و بسیار اعتیادآور است. قمارباز همیشه بیشتر میخواهد و هیچ زمان به کم راضی نمیشود؛ و آنقدر دنبال سود های متوالی میرود که آخر به بیراهه میافتد. پاراسلسوس طبیب و فیلسوف سوئیسی جمله زیبایی دارد که میگوید «داروی بیشازحد میشود سم» یعنی سود بردن خوب و بسیار لذت بخش است، اما با زیادهروی کردن خطرناک میشود. روانشناسان بر این باورند که کسب سود در بورس حالتی در مغز پدید میآورد که با حالات مصرف مواد مخدر برابری میکند و با بالا رفتن پرتفوی شخص میتواند حتی به او حالت نئشگی بدهد که تلاش برای تکرار آن موجب اعتیاد میشود و طی آنهمه ریسکها را فراموش میکند.
حتما بخوانید: در معاملات بورسی خود از پوکربازها یاد بگیرید!
۳- تیپ شخصیتی معامله گران خودبزرگبینها در بورس
خودبزرگبین یا متکبر خود را مهم و بااهمیت میپندارد؛ و بهطور غلوآمیزی احساس لیاقت میکند، وی تصور میکند بر همهچیز و همهکس احاطه دارد. معمولاً انسانهای متکبر از جنایت هم هیچ ابایی ندارند و غالباً از کرده خویش پشیمان نیستند. اعتیاد بعضی از بانکداران، به بزرگبینی که خود ناشی از اعتباری است که به سبب موقعیت شغلی خود دارند همیشه پیامدهای ناگواری را رقمزده است. بهطور مثال در کتاب از طمع تا وحشت جسیکا شوارترز به نیک لیسون اشاره میکند که با قماربازیهای خود بانک معتبر و باسابقه بارینگر لندن را نابود کرد و حتی باعث نوسان قیمت پوند بر سایر ارزها شد. شاید خود شما هم تابهحال به این فکر کرده باشید که از همه بیشتر میدانید و با فلان روش میتوانید بازار را شکست دهید و یا از همه کانالهای سیگنال دهی آگاهتر باشید.
۴- تیپ شخصیتی معامله گران تقلیدگران در بورس
تیپ چهارم مورد معرفی ما تقلیدگران میباشند که بهوفور در بازارها دیده میشوند. این دسته از افراد به دنبال کردن روندها مشغولاند. حرکتهای گله ای جریانی فراگیر و اکثراً ناخودآگاه است، اینگونه رفتار به دوران (دگردیسی) یا دوران تکامل انسانها برمیگردد. در آن زمان اجداد پیشین ما بر این عقیده بودهاند که هر که با گروه باشد در امان است و اگر وی در وسط گله باشد تضمین زنده ماندن او بیشتر است؛ چون شکارچیان به دنبال کسانی میگردند که از گله جاماندهاند. درصورتیکه حس تعلق به جمع نکنیم دچار ترس و تردید میشویم اما نکته قابلتوجه این است، کسی که همیشه به دنبال گروه در حال حرکت است باید این را بداند که اگر گروه از پرتگاه سقوط کند، او نیز همانند آنان سقوط میکند.
مزیت راه افتادن دنبال دیگران این است که دیگر نیازی به فکر کردن ندارد و بهراحتی میتواند از زیر بار مسئولیتش شانه خالی کند. درنتیجه هیچ زمان به اشتباهات معامله گری خود پی نمیبرد و نمیتواند مسائل جزئی بازار را تحلیل کند. در آخر هم هر نتیجهای رخ دهد آن را از چشم گروه میبیند. اینگونه افراد گاها در زندگی اجتماعی خود هم ثبات شخصیتی ندارند.
حتما بخوانید: رفتارهای گله ای در معاملات بازار سرمایه
۵- تیپ شخصیتی معامله گران شتاب زدگان در بورس
این تیپ شخصیتی که شتاب زدگان نام دارند. ممکن است بسیار اعصابشان ضعیف شود و کار کردن در بورس و اوراق بهادار مبدل به سوهان روحشان شود. بهطور مثال ممکن است بازار پنج درصد بریزد و در این میان سهم هایی که در پرتفوی اند صف فروش شوند و گاهی این ریزش ظرف چند روز آینده جبران میشوند؛ اما همیشه نه تعداد زیادی از سهامداران خورد توان دیدن این روزها را ندارند و سهام پر نوسان خود را از پرتفوی خارج میکنند و البته چند روز بعد پشیمان میشوند. به همین سبب است که مشاوران و افراد باتجربه در بورس همیشه سهام داری در درازمدت را پیشنهاد میکنند و توصیه آنان این است که از سهام های بنیادی استفاده شود و سرمایه بورسی خود را بین صنایع مختلف و نقاط جغرافیایی مختلف تقسیم کنند. تفکر و استراتژی پشت این قضیه این است که صبر در بورس پسندیده هست و درنهایت سهام دار صبور به پاداش مناسبی میرسد.
۶- تیپ شخصیتی معامله گران وحشت زدگان در بورس
در بازار بورس بازههای زمانی وجود دارد که حتی باعث به جوش آوردن خون خبرهترین افراد صبور هم میشود؛ آن زمان که وحشت بازار را فراگیرد که متأسفانه این پدیده نادری هم نیست پایبندی به استراتژی شخصی خود بسیار مشکل میشود. این نکته را باید به یاد داشت که نوسان همیشه ذات بازار بورس بوده است.
چارلز کیندل برگر اقتصاددان و تاریخشناس مسائل اقتصادی ثابت کرده است که تاریخ در بورس اکثراً تکرار میشود. اکثراً ماجرا با یک خبر مثبت و یا یک دستاوردی جدید شروع میشود و بعد جو سرخوشی راه میافتد و همه را فرامیگیرد و قیمتهای سهام بورس سر به فلک میکشد، حباب بزرگ و بزرگتر میشود و ادامه دارد تا جایی که اولین تردیدها مطرح میشود که اینچنین چیزی امکان وقوع ندارد ازآنپس وحشت دامن همه را میگیرد و درنهایت منجر به سقوط میشود.
حتما بخوانید: آیا حباب بورس واقعیت دارد؟
چند مورد از حباب ها و سقوطهای مشهور تاریخ بورس جهان
- شیدایی پیاز گل لاله (۱۶۳۶ تا ۱۶۳۷)
- حباب دریای جنوب (۱۷۲۰)
- شیدایی شرکت های ریلی (۱۸۴۷ تا ۱۸۵۷ و ۱۸۷۳)
- رکورد بزرگ (۱۹۲۹)
- دوشنبه سیاه (۱۹ اکتبر ۱۹۸۷)
- حباب ژاپن (۱۹۸۶ تا ۱۹۹۱)
- حباب دات کام (۲۰۰۰)
- بحران املاک و مستغلات (۲۰۰۷/۲۰۰۸)
۷- تیپ شخصیتی معامله گران عاشق در بورس
همه ما میدانیم که عشق انسان را کور و کر میکند. عاشق به خاطر غلبه احساسات و هیجانات ضعفهای معشوق خود را نمیبیند و گاها بهطور عمد آنها را جدی نمیگیرد و از آنها چشمپوشی میکند این روابط مربوط به روابط انسانی میشود، اما در دنیای سرمایه گذاری هم وارد میشوند. همانگونه که عشقهای رمانتیک موقتی و گذراست و در بیشتر اوقات ناراحتی و حال خرابی در پی آن میآورد، در بورس و بازار سرمایه نیز عیناً همین است؛ و بسیار گران تمام میشود. بهطور مثال شخصی درگذشته سهام شرکت x را داشته و از او سود خوبی گرفته است و حال دوباره درصدد خرید سهم است؛ اما این بار عاشق این سهم شده است و خطر اینجاست که این دفعه به معشوق خود اجازه میدهد تمام یا بخش بزرگی از پرتفوی را در اختیار بگیرد.
حتما بخوانید: تازه گرایی چیست و چگونه به سرمایه گذارن بورس ضرر میرساند؟
معمولاً کارمندان بانک سهام بانکی دارند، شاغلان فعال در معدن سهام شرکت های معدنی دارند و طبیعی است که یک دکتر روی صنعت دارو سرمایه گذاری کند؛ اما این عاشقپیشگی بسیار خطرناک هست. چون وقتی در صنعتی که در حیطه کارمان است تأکید بیشتری میکنیم، پرتفوی نامناسبی فراهم میکنیم و سرنوشت خود را به سرنوشت آن صنعت مربوطه پیوند میزنیم.
نتیجهگیری
حال که به سیستم خودشناسی و هیجانات واقف شدیم، این شانس را داریم که دیگر نگذاریم احساسات کنترل معاملات ما را در برگیرند. علاوه بر این میتوانیم به چند دستاورد مهم و کلیدی اشارهکنیم که جسیکا شوارتز در کتاب از طمع تا وحشت بهطور مفصل به بررسی آنها پرداخته است. قطعاً رعایت این موارد باعث دور ماندن از این تلههای روانشناختی هست.
- شفافسازی وضعیت مالی
- داشتن یک استراتژی شخصی
- تنوع بخشیدن به سبد سهام
دیدگاهتان را بنویسید