شبکه سلستیا (Celestia network) چیست؟ بلاکچینی برای ساخت بلاکچین
شبکه سلستیا (celestia network) بلاکچینی است که میتوانید در آن بلاکچین خود را بسازید!
حتماً میدانید در اصول سرمایهگذاری در بازار رمزارزها و آموزش ارز دیجیتال در مشهد همواره تأکید داریم. که اگر بین سرمایهگذاری در یک توکن و کوین دودل شدید، ترجیحاً بهتر است که در کوین سرمایهگذاری کنید؛ زیرا کوینها در برخلاف توکنها دارای بلاکچین اختصاصی خود هستند و این سیگنال مثبتی از اعتبار بیشتر کوین نسبت به توکن است.
اما ساخت یک بلاکچین مجزا از صفر، نیاز به استخدام افراد متخصص و پرداخت هزینههای گزاف دارد. به همین دلیل بسیاری از پروژهها تازهکار در بازار ارزهای دیجیتال به علت کمبود بودجه کافی نارچاراً فعالیت خود را در قالب توکن آغاز میکنند.
همین امر موجب میشود سرمایهگذاران به دید یک پروژه قدرتمند به آنها نگاه نکنند و تمایل چندانی به خرید سهام که همان توکنهای آنها هستند نداشته باشند.
تیم پروژه سلستیا با شناسایی این معضل در پروژههای رمزارزی، شبکه اختصاصی خود با نام Celestia network را طراحی و ارائه کرد. شبکه سلستیا این امکان را به پروژههای تازهکار میدهد که با بدون نیاز به پرداخت هزینههای سنگین و توسعه یک بلاکچین مجزا از صفر، شبکه بلاکچین خود را بر بستر پلتفرم سلستیا بسازند.
در ادامه با بلاگ آموزش ارز دیجیتال در مشهد کالج تی بورس همراه باشید تا بیشتر با پروژه Celestia Network آشنا شویم.
شبکه سلستیا (Celestia Network) چیست؟
شبکه سلستیا یک بلاکچین مادر است که امکان راهاندازی بلاکچینهای جدیدی را بصورت سفارشی و مستقل برای توسعهدهندگان فراهم میکند. این پروژه در ابتدا فعالیت خود را با عنوان تجاری Lazyledger آغاز کرد و بعدها به Celestia network تغییر نام داد.
برای درک آسانتر رسالت پروژه celestia فرض کنید تعدادی شرکت دانشبنیان نوپا که تجهیزات و امکانات لازم برای اجرای طرحها و ایدهها خود ندارند توسط یک شرکت مادر که با هدفش تأمین نیازهای اینگونه شرکتها ایجاد شده است وجود داشته باشد. در این حالت آن شرکت مادر همان Celestia network و سایر شرکتهای که توسط سلستیا حمایت میشوند، بلاکچینهایی هستند که توسط این پلتفرم میزبانی میشوند.
البته این مثال بیش از حد برای شبکه سلستیا کلی بهنظر میرسد؛ زیرا سلستیا برنامهای برای حمایت مالی از پروژههای نوپا ندارد. اما باید فناوریی که در شبکه بلاکچین خود ارائه میدهد عملاً در کاهش هزینههای آنها برای ساخت و توسعه بلاکچین مخصوص به خودشان تأثیرگذار است.
دکتر مصطفی البسام (Mustafa Al-Bassam) مدیر عامل پروژه Celestia Network است. او مدرک دکتری مقیاسپذیری بلاکچین را از دانشگاه UCL لندن دریافت کرده و از فعالین برجسته توسعه پروژههای بلاکچینی است. عضویت در گروه بنیانگذاران پروژه چیناسپیس (Chainspace) یکی از برنامههای موفق کارنامه کاری او بوده
که توسط شرکت متا (فیسبوک سابق) خریداری شده است.
ویژگیهای شبکه سلستیا
در بخش زیر به ویژگی های Celestia network اشاره شده است:
ساختار ماژولار شبکه
شبکه ماژولار سلستیا همان ویژگی اصلی این پلتفرم است که پایههای ابتدایی را برای ساخت و توسعه بلاکچین پروژههای مختلف فراهم کرده است. معماری ماژولار بلاکچین celestia هزینه راهاندازی یک بلاکچین راه نسبت به روش سنتی ساخت بلاکچینها اقتصادیتر است.
امکان شخصی سازی مکانیزم اجماع
همانطور که میدانید سیستمهای اجماع مختلفی مانند اثبات کار (POS)، اثبات سهام (PoW) و… برای پردازش تراکنشات شبکههای بلاکچین وجود دارد.
پلتفرم سلستیا به پروژههایی که بلاکچین خود را با استفاده از این شبکه راهاندازی میکنند، امکان سفارشیسازی سیستم اجماع را میدهد. به عبارتی هر بلاکچین توسعه یافته در شبکه سلستیا میتواند مکانیزم اجماع مخصوص خود را داشته باشد.
امکان ایجاد بلاکچینهای مجزا
ساختار ماژولار شبکه سلستیا به گونهای طراحی شده که کاربران مختلف میتوانند بلاکچین مجزا با توجه به نیاز و قابلیتهای خاص برنامه خود را ایجاد کنند تا نیازی به استفاده از زنجیرههای بلوکی اشتراکی با مکانیزمهای اجماع مشابه نباشد.
ساخت بلاکجین در شبکه سلستیا به دلیل بیس کلی بلاکچینی که از قبل توسط تیم سلستیا ایجاد شده است، بسیار آسان، سریع و کم هزینه شده است.
مقیاس پذیری هوشمندانه
شاید تا ۱۰ الی ۱۵ سال گذشته که هنوز بزرگترین و قدیمیترین ارز دیجیتال امروز دنیا یعنی بیتکوین هنوز در ابتدای مسیر خود بود و حجم تراکنشات آن نسبت به امروز بسیار کم جحمتر بود، مقیاس پذیری پایین شبکه خیلی به چشم نمیآمد؛ اما در حال حاضر مقیاس پذیری محدود شبکه رمزارزهای بزرگ مانند اتریوم و بیتکوین، تبدیل به سدی عظیم در برابر رشد و پیشرفت سریعتر دنیای ارزهای دیجیتال شده است.
منظور از مقیاس پذیری بالای شبکه، پردازش سریعتر تراکنشات با هزینه کارمزد کمتر است. مقیاس پذیری شبکه زمانی دچار اختلال میشود که تعداد تراکنشات و کاربران حاضر در شبکه متناسب نباشد. برای حل مشکلات مقیاس پذیری شبکههای رمزارزی نسل جدید بلاکچینها مانند نسخه اتریوم ۲، کاردانو، شبکه celestia و… وارد میدان شدهاند.
افزایش مقیاس پذیری شبکه برای پروژه سلستیا نسبت به سایر پروژههای رمزارزی چالش بزرگتری است؛ چراکه شبکه celestia علاوه بر اینکه باید پردازش تراکنشات زنجیره اصلی خود را بهینه کند، باید مقیاس سایر بلاکچینهای که بر بستر آن فعالیت میکنند را نیز بهینه کند.
شبکه سلستیا برای افزایش مقیاس پذیری شبکه خود از روش نمونهگیری در دسترس بهره میبرد. طبق این استراتژی، شبکه celestia اجازه نمیدهد تراکنشات برنامههای مهمانی که روی شبکه آن فعالیت میکنند در بلاکچینی که روی celestia ایجاد کردند پردازش شود، بلکه قابلیت Rollup را در اختیار آنها قرار میدهد. با استفاده از این ابزار توسعهدهندگانی که بلاکچین خود را در شبکه سلستیا ایجاد کردند، میتوانند تراکنات شبکه خود را خارج از زنجیره اصلی پردازش کنند و سپس آنها را وارد زنجیره اصلی بلاکچین کنند.
سفارشیسازی محیط کاربری
شبکه سلستیا (Celestia network) دست توسعهدهندگان را برای شخصیسازی محیط اجرایی پروژههایی که در آن فعالیت میکنند بسیار باز گذاشته است. برای این منظور برنامههای مهمان شبکه خود را ملزم به رعایت استاندارها و ویژگیهای خاصی برای شروع فعالیت در پلتفرم خود نکرده است.
کاربرد ارز دیجیتال TIA
ارز دیجیتال TIA کوین بومی شبکه سلستیا است. رمزارز TIA با هدف مشارکت کاربران شبکه celestia و توسعه بیشتر برنامههای غیرمتمرکز ایجاد شده است تا زیرساخت مالی و امنیتی این شبکه را تأمین کند.
کاربردهای رمزارز TIA عبارتاند از:
تأمین امنیت شبکه سلستیا
بلاکچین اصلی شبکه سلستیا از سیستم اثبات سهام برای تأیید تراکنشات و تأمین امنیت شبکه خود استفاده میکند. مکانیزم روش اثبات سهام (Proof of Stake) برای ایمنسازی شبکه بلاکچین، دارایی قفل شده کاربران در شبکه است. به عبارتی سرمایهگذاران پروژه Celestia Network با قفل کردن دارایی ارز دیجیتال TIA خود در شبکه سلستیا، اثبات میکنند که سهام این پروژه را خریدند و آن را نگهداری میکنند؛ به این نوع سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال استیکینگ (Staking) میگویند.
سرمایهگذاران با استیکینگ رمزارز TIA به نوعی به سایر افراد نشان میدهند که این شبکه از امنیت و اعتبار کافی برخودار است که حاضر به سرمایهگذرای در آن شدند. آنها با توجه مقدار رمزارز TIA که استیک کردند، سود دریافت میکنند؛ این سود از اعتبارسنجی تراکنشات شبکه سلستیا تأمین میشود.
درنتیجه با اجرای مکانیزم PoS در بلاکچین سلستیا و کوین TIA اعتبار این شبکه توسط کاربران خودش تأمین شده و از طرفی سودی ثابتی به حساب آنها واریز میشود.
دسترسی به دادههای شبکه اتریوم
Celestia network با ترکیب شبکه خود با لایه دوم شبکه اتریوم فضای مستقل و بهینه برای دسترسی به دادههای اکوسیستم اتریوم ایجاد کرده است.
همانطور که میدانید هزینههای گس فی شبکه اتریوم حتی پس از آپدیت مرج و راهاندازی اتریوم ۲ با وجود مقیاسپذیری بیشتر نسبت به گذشته همچنان بالاست. اما هزینههای گس قی پل ارتباطی ایجاد شده بین شبکه سلستیا و لایه دوم اتریوم که از آن با عنوان فضای Blobstream یاد میشود مستقل از شبکه اتریوم محاسبه میشود.
فضای Blobstream به عنوان یک شبکه مستقل از اتریوم، عملاً در مقیاسپذیری بیشتر و بهبود کارایی شبکه اتریوم نقش دارد، زیرا امکان چردازش و ذخیرهسازی جداگانه اطلاعات را فراهم میکند. از طرفی هر پروژه بلاکچینی که بخواهد به دادههای اتریوم در شبکه سلستیا دسترسی داشته باشد، باید هزینه دسترسی به این شبکه را با رمزارز TIA بپردازد که در نهایت به نفع کاربران این شبکه نیز خواهد بود.
حاکمیت غیرمتمرکز شبکه celestia
دارندگان رمزارز TIA میتوانند در تصمیمگیریها و شکلدهی آینده شبکه سلستیا نقش داشته باشند. آنها میتوانند با شرکت در رأیگیریها از طریق انتقال رمزارزهای TIA خود به استخرهای نقدینگی یا تهیه و انتشار پروپزالی بین یکدیگر آراء و تصمیمات خود را به شبکه ابلاغ کنند.
امکان استفاده در بلاکچینهای تحت شبکه سلستیا
پروژههایی که در شبکه سلستیا فعالیت دارند الزامی به پرداخت هزینه و زمان برای ساخت و توسعه رمزارز بومی خود ندارند و میتوانند از رمزارز TIA برای پرداختها و هزینههای گس فی خود استفاده کنند.
با تسهیل شرایط توسعه بلاکچین حتی بدون نیاز به ساخت رمزارز بومی پروژه، تیم celestia network تا حد زیادی به هدف نهایی خود که ساخت و توسعه بلاکچین به آسانی ایجاد یک قرارداد هوشمند است نزدیک شده است.
همچنین بخوانید: آموزش فارکس در مشهد
توکنومیک ارز دیجیتال TIA
شبکه celestia در زمان راهاندازی ۱ میلیارد رمزارز TIA را عرضه کرد که ۲۵% از توکنهای اکوسیستم آن به صورت آزاد و ۷۵% باقیمانده طی ۱ تا ۴ سال پس از عرضه به شکا مداوم آزاد میشوند. تمام رمزارزهای TIA چه قفل شده و چه به صورت آزاد امکان استیکینگ دارند؛ همچنین سود تولید شده از استیک ارز دیجیتال TIA، بطور آزاد میتوانند توزیع شوند و به عرضه در گردش کوینها بازگردند.
لازم به ذکر است که پروژه سلستیا سقف معینی برای توکنهای تولید شده (Max Supply) درنظر نگرفته است. اما نرخ تولید توکنهای TIA هر سال ۱۰% کاهش مییابد؛ با توجه به اینکه نرخ تولید TIA در سال اول ۸% سالانه بوده است، پیشبینی میشود این روند تا نرخ تولید سالانه ۱.۵% ادامه یابد.
یک میلیارد رمزارز TIA به ۵ گروه از فعالیتها وکاربران مختلف اختصاص دادهشده است:
- ۷ درصد از کوینهای TIA به سرمایهگذارانی که در سریهای A و B از پروژه Celestia network حمایت کردند اختصاص یافته است.
- ۶ درصد برای برنامههای تشویقی و حمایتی از سوی کاربران.
- ۸ درصد برای حمایت و توسعه پروژههای اکوسیستم celestia network اختصاص یافته است. توکنهایی که با هدف تأمین زیرساختها، پشتیبانی از ولیدیتورها و توسعهدهندگان شبکه تهیه شدند در همین گروه قرار میگیرند.
- ۴ درصد برای کاربران تست نت اولیه شبکه و ایرداپ.
- ۶ درصد از توکنها به هسته اول فعالین شبکه سلستیا و اعضای سلستیا لبز (Celestia Labs) تخصیص یافته است.
- ۹ درصد از توکنهای TIA به حمایتکنندگان پروژه در مرحله Seed اختصاص یافته است.
نحوه توزیع مابقی رمزارزهای TIA به شرح زیر است:
- در سال اول ۳۳% از توکنهای تخصیص داده شده به حمایتکنندگان سری A و B و مرحله Seed آزاد میشود. ۶۷% باقیمانده طی سال اول و دوم آزاد میشوند.
- ۳۳% از توکنهای اختصاص یافته اعضای Labs و اعضای اولیه شبکه در سال اول آزاد میشود. الباقی توکنها (۶۷%) در سالهای اول تا سوم پس از عرضه آزاد میشوند.
ایردراپ ارز دیجیتال TIA (TIA Airdrop)
۶ درصد از ۷.۴% کل کوینهای TIA در ایردراپ این پروژه بین کاربران توزیع شد که معدل ۶۰ میلیون ارز دیجیتال TIA میشد. افراد داوطلب برای دریافت ایردراپ پروژه Celestia باید آدرس کیف پول خود را در تاریخ ۱۷ اکتبر ۲۰۲۳ در شبکه سلستیا ثبت میکردند. اما این ایردراپ شامل تمام افرادی که ثبتنم کردند نشد.
تعدادی از کاربران که واجد شرایط زیر بودند موفق به دریافت ایردراپ ارز دیجیتال TIA شدند.
- ۵۰% از کاربران برتر Rollup های برتر اتریوم، ۲۰ میلیوم واحد رمزارز TIA را در ایردراپ دریافت کردند. امتیاز کاربرانی که در این بخش موفق به دریافت ایردراپ شدند براساس کارمزد پرداخت شده در ماههای اخیر، میزان فعالیت آدرس کیف پول، تعداد تراکنشات و تعداد قراردادها محاسبه شد.
- ۲۰ میلیون ارز دیجیتال TIA از ۴۰ میلیون واحد باقیمانده بین استیککنندگان پلتفرمهای Cosmos و Osmosis براساس میزان فعالیت و مقدار توکنهای استیک شده بخش شد.
- کیف پولهایی که کمتر از ۵۰ دلار موجودی یا بریج داشتند از لیست آدرسهای ثبت شده برای ایردراپ TIA حذف شدند.
- تعداد زیادی از توسعهدهندگان و آدرسهای فعال اکوسیستم کازماس و لایه دوم اتریوم ایردراپ TIA را دریافت کردند.
- ۲۰ میلیون واحد ارز دیجیتال TIA برای توسعهدهندگان شبکه بیتکوین و اتریوم درنظر گرفته شد.
در نهایت مجموعاً بیش از ۲۶ هزار ولت اکوسیستم کازماس، ۷۵۷۹ توسعهدهنده و بیش از ۳۱۰ هزار ولت اتریوم ایردراپ TIA را دریافت کردند.
سخن پایانی
توسعهدهندگان پروژههای رمزارزی که برنامه اجرایی و کاربردی دارند. ولی از افراد متخصص و سرمایه کافی برای ساخت و راهاندازی بلاکچین سفارشی خود برخودار نیستند، میتوانند با هزینه کم در زمان کوتاهی بلاکچین خود را رد شبکه سلستیا ایجاد کنند.
پلتفرم Celestia Network این امکان را برای پروژه رمزارزی فراهم کرده است که بلاکچین خود را با مکانیزم اجماع دلخواه روی شبکه سلستیا به آسانی ساخت یک قرارداد هوشمند راهاندازی کنند.
بلاکچین celestia با بکارگیری روش نمونهگیری در دسترس، حجم تراکنشات زنجیره اصلی آن را کاهش میدهد و مقیاسپذیری شبکه را حفظ میکند. همچنین زنجیرههای اصلی در شبکه سلستیا با بریج (Bridge) یا پل به یکدیگر متصل میشوند و لایه تسویه دادهها با استفاده از ماشین مجازی Celestia EVMOS به لایه در دسترس منتقل خواهند شد که امنیت شبکه را تا حد امکان بالا میبرد.
برای یادگیری بیشتر درباره ساختار بلاکچین و روشهای درآمدزایی از بازار ارزهای دیجیتال در دوره آموزش ارز دیجیتال در مشهد در کالج تی بورس همراه ما باشید.
دیدگاهتان را بنویسید