امور مالی احیاکننده (ReFi) چیست؟ بمب تحول اقتصاد!
امور مالی احیاکننده (ReFi) که مخفف Regenerative Finance است نهالی است که در آینده اقتصاد جهان زیر سایه آن خواهد زیست.
امروز که حرف از مفهومی به نام ریفای (ReFi) به میان آمده است، یعنی کار به جای باریک کشیده شده است. سیستمهای اقتصادی در سراسر دنیا دچار فساد، نادیده گرفتن همه اعضای پویا و زنده اکوسیستمها، توزیع ناعادلانه سود، استخراج ناپایدار و بدون آیندهنگری منابع شدهاند و تقریباً اکثر ما تأثیر این شرایط را در زندگی خود مشاهده میکنیم.
شرکت مالی احیاکننده همانطور که از نامش پیداست برای احیای شرایط وخیم پیکره اقتصاد وارد میدان شده است. رسالت شرکتهای ReFi تنظیم سیستمهای اقتصادی به گونهای است که از محیط زیست و اکوسیستمهای زنده و اعضای آنها در مقابل هرگونه چرخه تخریبپذیر محافظت کند.
در ادامه مقاله شرکت مالی احیاکننده بطور دقیقتر با ویژگیها و قابلیتهای مختلف ReFi برای خلق اقتصادی سبز و احیاشونده بیشتر آشنا میشویم.
آموزش ارز دیجیتال در مشهد کالج تی بورس را از دست ندهید.
چرا امور مالی احیاکننده یا ریفای ایجاد شد؟
بذر شرکت مالی احیاکننده امروز یا دیروز کاشته نشده و ثمر نداده است. ایده طراحی و توسعه نظامهای مالی به گونهای که در طولانی مدت پایدار باشند و سازوکار فعالیت خودشان به حفاظت از محیطزیست کره زمین و اعضای جوامع اقتصادی که همان مردم عادی هستند بیانجامد، همواره در طول تاریخ دغدغه اصلی اقتصاددانان بوده است. به عبارتی پرواضح است که توجه به سودهای حاصل شده در کوتاه مدت و عدم پایش عملکرد سیاستهای مالی بر رفتار اقتصادی مردم و شرایط محیطزیستی، چرخههای اقتصادی را دچار اختلال و بهرهوری کم میکند.
مبانی اقتصاد احیاکننده به جایگزینی مفاهیمی نظیر بیعدالتی، فقر ناشی از عدم توازن مالی بین اقشار مختلف جامعه و تخریب محیطزیست با سلامت و رفاه وضعیت مالی، حفاظت از محیطزیست، اولویت رفاه بر رشد اقتصادی، ترویج مصرف آگاهانه و استفاده مفید از منابع میپردازد.
سال ۲۰۱۵ برای اولین بار اصلاح اقتصاد احیاننده در مقالهای از جان فولرتون (John Fullerton) که در باب سرمایهداری احیاکننده و ناکارآمدی سیستمهای اقتصادی سنتی از کاهش تأثیرات مخرب اجتماعی و محیطی نوشته شده بود بیان گردید.
برای مثال گرمایش زمین، تغییرات و جابهجایی فصول و بحرانهای آب و هوایی یکی از خطرات بالقوهای است که در سالهای اخیر گیربانگیر کره زمین شد است و تقریباً تمام حوزههای اقتصادی، صنعتی، تولید و کشاورزی سهمی در پیدایش این بحران داشتند. ریفای (ReFi) در این زمینه به دنبال راهحلهایی بهبود تأثیرات سرمایهداری سنتی و نتایج زیستمحیطی آن در سطح اجتماعی است.
۲ نمونه از راهکارهای پیادهسازی ریفای عبارتاند از:
ذخیره میراث فرهنگی در بلاکچین
پروژه Monuvese یک شرکت مالی احیاکننده است که به ساخت و نگهداری آثار و میرات فرهنگی و تاریخی ایتالیا به صورت NFT در بلاکچین میپردازد. با این کار بایگانیهایی تغییرناپذیر و تأیید شده در بلاکچین ثبت خواهد شد که موجب نگارش تاریخ دنیا به ماندگاترین شکل ممکن میشود.
بهبود شرایط زیستمحیطی
یکی از حوزههای مورد تمرکز شرکتهای مالی احیاکننده و شاید بهتر باشد بگوییم یکی از انگیزههای شکلگیری این شرکتها، کنترل و بهبود شرایط محیط زیستی است. شرکت کلیمیت کالکتیو (Climate Collective) یکی از شرکتهای مالی احیاکننده است. که در زمینه آموزش استفاده بهینه از فناوری بلاکچین در پروژههای امورمالی احیاکننده فعالیت میکند.
اطلاعات بیشتر: آموزش فارکس در مشهد
ریفای (ReFi) چیست؟
ریفای (ReFi) مخفف کلمه Regenerative Finance به معنای امورمالی احیاکننده ترجمه شده است. منظور ا ز استفاده از کلمه احیا در این حوزه، تضمین کارایی سیستمهای مالی در آینده با جایگزینی مکانیزم فعالیت آنها با چرخههای قابل بازیابی و بهینه است.
امور مالی احیاکننده بطور کلی به توسعه سیستمهای مالی انعطافپذیر، قابل ارتقا و بازیابی پایدار به همراه سودآوری تمرکز دارد. در بازار ارزهای دیجیتال به پروژههایی که سرمایه جذب شده از سوی سرمایهگذاران خود از طریق وجوه جمعآوری شده برای اهداف خاص یا فروش توکن را در زمینه رشد و پایداری و ثبات امور اجتماعی، مالی و محیطی صرف میکنند با عنوان پروژه یا شرکتهای مالی احیاکننده یاد میشود.
مزایا و معایب امور مالی احیاکننده (ReFi) چیست؟
مزایای ریفای
- سیستمهای ریفای در دسترس تمام مردم دنیا هستند و همه افراد میتوانند در آن شرکت کنند.
- احتمال بسیار پایین سانسور تراکنشات مالی به علت دسترسی جهانی.
- امکان هماهنگسازی سیستم های ریفای با وضعیتهای مختلف بازار و سرعت مناسب در پاسخگویی.
- امکان کدگزاری عملیات مالی خاص در هسته سیستمهای اقتصادی ریفای.
- عدم کنترل و نظارت سیستمهای متمرکز بر شرکت مالی احیاکننده.
- عدم ایجاد فساد نهادهای قضایی متمرکز.
- کنترل وضعیت سیستم ریفای توسط سازمانهای جهانی نظارت بر امور قضایی.
- نقلوانتقال ارزان و سریع پول در ReFi.
معایب ریفای
- امکان کلاهبردای بودن پروژههای رمز ارزی در امور مالی احیاکننده.
- احتمال عملی نشدن تصمیمات و اهداف از پیش تعیین شده پروژههای ریفای.
- احتمال سوءاستفاده افراد سودجو از فضای مثبت دیدگاه سرمایهگذاران به پروژههای ریفای و راهاندازی رمز ارزهای نامعتبر.
ویژگی پروژه های موفق ریفای چیست؟
در بخش زیر به ویژگی های موفق ریفای اشاره شده است:
- توکنومیک یا توزیع عادلانه توکنهای بین تمام کابران پروژه از جمله سرمایهگذارن خرد، اعضای تیم و تأییدکنندگان شبکه.
- وجود هویت واقعی و شناخته شده توسعهدهندگان و اعضای تیم پروژه در اینترنت، شبکههای اجتماعی و وبسایتهای معتبر.
- غالباً پروژههای معتبر حوزه ریفای نباید درخواست دسترسی مستقیم به کیفپول کاربران را داشته باشند. (البته در صورت معتبر بودن پروژه این درخواست غیرمنطقی نمیباشد.)
- عدم تمرکز حجم زیادی از توکنهای پروژه در دست بنیانگذاران.
- برخوداری از نقشه راه (Road Map) با تاریخهای دقیق و برنامههای قابل اجرا با توجه به بودجه پروژه در آینده.
- عدم تولید بدون برنامه و بیرویه توکن.
مقایسه ریفای (ReFi) و دیفای (DeFi)
ریفای یکی از میوههای درخت دیفای است. به عبارتی ویژگیهای پروژههای ریفای مانند تراکنشات شفاف و قابل دسترسی، دسترسی افراد به سرمایه خود و سایر برنامهها و خدمات از پلتفرمهای دیفای تقلید و اجرا شدهاند.
امور مالی غیرمتمرکز (Decentralized Finance) یا DeFi خدمات مالی مانند پرداخت و دریافت بیمه، کسب سود و… را با استفاده از ابزار غیرمتمرکز بلاکچین امکانپذیر میکنند. اما امور مالی احیاکننده (Regenerative Finance) پلتفرم شرکتهای مالی ریفای بستری برای سرمایهگذاری در جهت تغییر سیستمهای سنتی مالی و جایگزینی آنها با شیوههای پایدار و انعطافپذیر است.
بیشتر بدانید: تی بورس کالج
شرکت مالی احیاکننده چیست؟
به شرکتهای که در حوزه امور مالی احیاکننده (ReFi) با اقداماتی مانند ضرب NFT میراث فرهنگی و تاریخی کشورها، ارائه برنامههای عملی و قابل اجرا برای تنظیم سیستمهای اقتصادی در جهت حفاظت از محیط زیست و انعطافپذیری و پایداری بیشتر سیستمهای مالی از فناوریهای بلاکچینی استفاده میکنند، شرکت مالی احیاکننده میگویند.
شرکتهای مالی احیاکننده ممکن است به صورت خودگردان یا غیرمتمرکز فعالیت کنند. یعنی با استفاده از پتانسیلهای ارزهای دیجیتال و بلاکچین از توکنها برای بازگشت سود سرمایهگذاران و جمعآوری سرمایه برای اجرای طرحها و پروژههای خود استفاده میکنند.
سخن پایانی
امور مالی احیاکننده (ReFi) مانند بسیاری از ایدههای سازنده برای زیباتر کردن دنیا، بسیار جذاب و مفید است. اما زمانی این ایده جذاب ارزشمند خواهد بود که پروژههای قدرتمندی وجود داشته باشند. که بتوانند آرمانهای دنیای امور مالی احیاکننده را عملی کنند و به مرحله مصرف کاربران برسانند.
تحقق استانداردهای ریفای در سیستم اقتصادی امروز جهان کار آسانی نیست؛ اما غیرممکن هم نیست. تعامل و استفاده روزمره بین مردم عادی از امور مالی و اقتصادی بر محور ریفای طی ۱ الی ۲ سال و با لانچ شدن ۳ یا ۴ پروژه امکانپذیر نیست. عملی شدن چنین تحولی سیستمهای مالی نیاز به سالها تحقیق و توسعه در حوزه ریفای و آمادهسازی مقدمات یک سیستم اقتصادی بر بیستر امور مالی احیاکننده است.
پروژههای بسیاری باید فعالیت خود را در زمینه ریفای آغاز کنند و نقاط ضعف و قدرت موجود در امور مالی احیاکننده را شناسایی کنند. تا بتوانند در نهایت، ریفای را تبدیل به فناوری کنند که مانند اینترنت در حال حاضر، مردم دنیا هر روز با آن تعامل داشته باشند و تأثیرات آن را در زندگی خود بصورت مشهود ببینند.
در دوره آموزش ارز دیجیتال در مشهد کالج تی بورس نحوه شناسایی پروژههای آیندهدار و قدرتمند بازار ارزهای دیجیتال را میآموزید.
دیدگاهتان را بنویسید