فرایند خرید عرضه اولیه و زمان فروش آن
فهرست مطالب
خرید عرضه اولیه در بورس معمولا از جمله فعالیت هایی است که به سرمایه گذاران تازه وارد برای خرید و فروش سهام پیشنهاد میشود. چرا که عرضه های اولیه به خاطر جذابیت قیمتی مورد استقبال سرمایه گذاران واقع میشود. برای همین در چند روز ابتدایی شاهد رشد قیمت آن میباشیم. بخش های قبل گفتیم که سرمایهگذاری در بورس دارای مزایای فراوانی می باشد. هر فردی در کنار شغل خود می تواند یک درآمد دومی را هم داشته باشد. برای خرید عرضه اولیه هر سرمایه گذاری باید داری کد معاملاتی باشد.
حتما بخوانید: جلسه بیستم: آشنایی با مفاهیم اولیه علم رفتارشناسی
تعریف عرضه اولیه در بورس
به طور کلی شرکت هایی که برای اولین بار وارد بازار سرمایه می شوند اصطلاحا عرضه اولیه می شوند. شرکت ها قبل از ورود به بازار سرمایه ممکن است شرکت دولتی و یا خصوصی باشند. ولی به محض ورود به بازار سرمایه، سهامی عام می شوند و عده ای زیادی از خریداران سهام این شرکت، مالک آن و به اصطلاح سهامدار می شوند.
زمانی که شرکتی قصد ورود به بورس را دارد بعد از طی کردن مراحل پذیرش تاریخ برای ورود آن به بازار سرمایه در نظر گرفته می شود. معمولا این تاریخ ۲ روز کاری قبل از عرضه باید توسط سایت فرابورس ایران و یا سایت بورس اطلاع رسانی شود که در واقع زمان عرضه اولیه سهام است.
دوره آموزشی: دوره آموزش ارز دیجیتال
نحوه خرید عرضه اولیه چگونه است؟
برای خرید عرضه اولیه به دو صورت انلاین و آفلاین میتوان اقدام نمود. در خرید آفلاین سرمایه گذار باید قیمت و حجم درخواستی ( همانطور که در اطلاعیه عرضه اولیه عنوان شده است) خود را وارد سامانه معاملاتی کند تا کارگزار نسبت به خرید عرضه اولیه برای شخص اقدام کند. در خرید عرضه اولیه به صورت آنلاین سرمایه گذار باید در زمان تعیین شده توسط بورس اقدام به خرید سهام کند. شرح آن به صورت کامل آورده شده است.
به عنوان مثال در شکل زیر اطلاعیه عرضه اولیه داروسازی اوه سینا در نماد داوه نشان داده شده است که در تاریخ ۲۳ آبان ۱۳۹۷ عرضه اولیه می شود. برای خرید عرضه اولیه سرمایه گذار باید درخواست قیمت و حجم را وارد سامانه معاملاتی کند. در خصوص قیمت و حجم باید گفت که سرمایه گذار نمی تواند درخواست خود را به هر قیمت و حجمی وارد سامانه کند. بلکه باید درخواست حجم و قیمت خود را طبق اطلاعات منتشر شده در آگهی عرضه اولیه وارد سامانه کند.
حتما بخوانید: عرضه اولیه سکه ICO چیست؟
آیا از دو کارگزار میتوان عرضه اولیه خرید؟
در خصوص چگونگی خرید عرضه اولیه در بازار سرمایه این سوال در بین سرمایه گذاران تازه وارد وجود دارد که ایا میتوان از چند کارگزاری عرضه اولیه خرید یا خیر؟ پاسخ خیر است. چرا که هر سرمایه گذار با کد بورسی خود صرفا میتواند یک بار عرضه اولیه را خریداری کند. و امکان خرید عرضه اولیه از یک کد بورسی در چند کارگزاری امکان پذیر نمی باشد.
شرایط خرید عرضه اولیه : عرضه اولیه را با چه قیمتی بخریم؟
در خرید عرضه نمیتوان قیمت و حجم را به صورت دلخواه وارد سامانه معاملاتی کرد. بلکه هر عرضه اولیه دارای شرایطی می باشد که در مثال توضیح داده شده است. به عنوان مثال در آگهی عرضه اولیه شرکت داوه حجم در نظر گرفته شده توسط هر سرمایه گذار حقیقی و حقوقی ۷۰۰ سهم و دامنه قیمت تعیین شده در محدوده ۳۰۰۰ الی ۳۳۰۰ می باشد. حال سرمایهگذار میتواند حداکثر ۷۰۰ سهم را وارد سامانه کند. اگر ۱ سهم هم بیشتر وارد سامانه معاملاتی کند با خطا مواجه می شود و امکان خرید آن موجود نیست.
از طرفی ممکن است برخی از عرضه ها به دلیل بزرگ بودن شرکت به نقدینگی فراوانی نیاز داشته باشد. سرمایه گذار ممکن است به هر دلیلی نتواند آن را تامین کند. به همین دلیل در این حالت می تواند تعداد کمتری از سهم را برای خرید وارد سامانه معاملاتی کند.
در خصوص پیشنهاد قیمت در خرید عرضه اولیه هم باید به یک نکته توجه کرد. برای سرمایه گذارانی که اطلاعات چندانی نسبت به ارزش گذاری سهم شرکت ندارند بهتر است قیمت مطلوب برای خرید را از شبکه های اجتماعی معتبر استعلام کنند که نظر تحلیلگران بر روی چه قیمتی است.
اما رایج است که سرمایه گذاران بالاترین قیمت پیشنهاد شده در آگهی را به عنوان قیمت عرضه اولیه در نظر میگیرند. دلیل آن هم معمولا به دلیل سودده بودن عرضه اولیه میباشد. همه سرمایه گذاران تمایل دارند عرضه های اولیه را هر چند با مبلغ کم خریداری کنند.
حتما بخوانید: لیست عرضه اولیه های جدید در سال ۹۹
معمولا زمان دقیق عرضه شدن در همان روز در قسمت ناظر بازار در صفحه همان نماد قرار میگیرد. ولی معمولا زمان آن مابین ساعت ۱۰ الی ۱۲ میباشد.
هر سرمایه گذاری در بازه زمانی تعیین شده می تواند سفارش خود را وارد سامانه معاملاتی کند. هیچگونه تقدم و تاخری در زمان سفارش وجود ندارد. یعنی فرقی ندارد شما ساعت ۱۰ سفارش خود را وارد سامانه کنید یا ۱۰:۳۰ یا ۱۱:۰۰. چرا که بعد از ساعت در نظر گرفته شده عرضه انجام می شود. همه سرمایه گذاران به نسبت مساوی سهام را خریداری میکنند.
حتما بخوانید: کاربرد روانشناسی عرضه و تقاضا در بازار سرمایه
ممکن است گاهی در اطلاعیه پذیرش تعداد سهم در نظر گرفته شده ۵۰۰ سهم باشد. ولی پس از اینکه عرضه انجام می شود میبینید که به شما ۳۵۰ سهم رسیده است. علت آن نیز قاعده تسهیم به نسبت در عرضه اولیه می باشد. به عنوان مثال در عرضه اولیه بالا تعداد کل سهام ۲۰ میلیون برگ سهم باشد. همینطور کل تقاضای سیستم نیز ۲۰ میلیون برگ سهم باشد. در این صورت به هر سرمایه گذار ۲۰۰ سهم می رسد. ولی اگر تقاضا بیشتر از مقدار عرضه سهم باشد، ( در این مثال ۲۰ میلیون برگ سهم می باشد ) تعداد سهامی که به هر شخص می رسد کمتر از ۲۰۰ سهم می باشد که باید مد نظر سرمایه گذاران قرار گیرد.
بهترین زمان برای فروش چه وقت است؟
مهم ترین سوال در بین سرمایه گذاران این است که عرضه اولیه را در چه زمانی به فروش برسانند. از آنجا که اگر سهم به قیمت مناسبی عرضه شود معمولا رشد قیمت آن در طی چند روز اتفاق می افتد. به همین دلیل تمایلی برای فروش سهم در ابتدا وجود ندارد. اما برای سرمایه گذارانی که اطلاع درستی از ارزش سهم ندارند بهتر است که در صورت عرضه شدن صف خرید، سهم خود را نیز به فروش برسانند. البته فروش سهم نیز در عرضه اولیه قوانینی دارد. کتاب ” سهام نخرید مگر با شناخت رفتار و روانشناسی بازار ” منتشر شده و در آن توضیح داده شده است.
آیا آن ها همیشه سود آورند؟
با توجه به توضیحات فوق میتوان گفت که هر سرمایه گذار تازه وارد به بورس می تواند عرضه اولیه را در بازار خریداری کند. از این محل سود خوبی را کسب کند. به این ترتیب با خرید عرضه اولیه با بازار سرمایه بیشتر اشنا شود. البته گاهی اوقات هم شرکت های تازه وارد با قیمت مناسبی کشف قیمت نمی شوند. به همین دلیل سود مناسبی نصیب سرمایه گذار نمیکنند. تعداد شرکت هایی که با قیمت نامناسب عرضه میشوند بسیار کم می باشد. بهتر است که سرمایه گذاران تازه وارد به بورس برای سرمایه گذاری در بورس ابتدا آموزش های لازم را کسب کنند. سپس وارد این بازار شوند.
حتما بخوانید: جلسه یازدهم: بررسی انواع حمایت و مقاومت در نمودار قیمت سهام
آیا خرید عرضه اولیه بدون نقدینگی امکان پذیر است؟
در خصوص خرید این عرضهها در بین سرمایه گذاران این سوال وجود دارد که آیا بدون نقدینگی هم میتوان عرضه را از کارگزاری ها خریداری کرد یا خیر. در این خصوص باید گفت که برخی از کارگزاری ها این امکان را برای مشتریان خود فراهم کرده اند که بدون داشتن نقدینگی عرضه اولیه را خریداری کنند. در این کارگزاری ها معمولا فروش سهام نیز توسط کارگزاری انجام می شود. ممکن است کارگزاری در موعد مقرر سهام را بفروشد ولی سهم بعد از آن چندین روز رشد کند.
از آنجا که خرید عرضه به نقدینگی زیادی نیاز ندارد بهتر است خرید و فروش خود را در کارگزاری معتبر انجام دهید. درگیر خدمات این چنینی و در عوض کارگزاری بدون خدمات مناسب نباشید. ما به همه سرمایه گذارانی که قصد فعالیت در بازار سرمایه را دارند پیشنهاد می کنیم که در کلاس های آموزش بازار سرمایه از صفر تا ۱۰۰ شرکت کنند تا پس از آموزش قادر به معاملات موفقی در بازار سرمایه باشند.
مقالاتی که پیشنهاد میکنیم برای آموزش رایگان سرمایه گذاری مطالعه کنید
8 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام من توبورس ثبت نام کردم بهم گفتن خودت برو خرید وفروش کن ولی من اصلا اطلاعی ازعرضه اولیه ندارم ونمیدونم چندروز بعدش بفروشم واون دفتر کارگذاری هم اصلا کارگذاربهم معرفی نکرد که بهم کمک کنه.الان من چیکار کنم.وایه خریدش مشکل ندارم مهم نحوه وزمان فروش
سلام شما زمانیکه عرضه اولیه دو تا سه روز منفی شد و دیدین داره بیشتر از ۱۰درصد ضرر میده اونو بفروشین. بهترین کار برای شما اینه که کار گزاریتون مفیید باشه و عضو صندوق پیشتاز بشین
سلام، برای فروش عرضه اولیه روش های متفاوتی وجود داره که این هم میتونه یک روش باشه که البته خب درصد زیادی از سود از دست میره. کارگزاری مفید هم کارگزاری خوبی هست.
سلام، شما میتونید از هر کارگزاری که تمایل داشته باشید کد بورسی بگیرید. کافیه وارد سایت اینترنتی کارگزاری بشید و ثبت نام آنلاین انجام بدید و با داشتن اصل مدارک کارت ملی و شناسنامه و مدرک تحصیلی (درصورت در دسترس بودن) واسه احراز هویت به شعب کارگزاری یا دفاتر پیشخوان مراجعه کنید.
جهت فروش عرضه اولیه هم دو تا راه وجود داره که براساس میزان ریسک پذیری خودتون میتونید انتخاب کنید. راه اول فروش سهم عرضه اولیه پس از شکسته شدن صف خرید و راه دوم فروش عرضه اولیه پس از ریزش و رسیدن قیمت پایانی به محدوده ۳- تا ۵- درصد که در این حالت ممکنه با صف فروش مواجه بشید و دو سه روزی نتونید سهمتون بفروشید.
سلام..میخوام عرضه اولیه م رو بفروشم میگه وضعیت این نماد اجازه فعالیت نمیدهد..خب من چطور باید بفهمم میشه بفروشم یا ن؟ خیلی عجله دارم
همچنین در ساعت ۸ تا ۱۲ دارم این تلاش فروش رو انجام میدم ولی بلزم موفق نمیشم..لطفا دقیق راهنماییم کنید
عرضه اولیه وپویا رو نمیتونم بفروشم چرا؟ هر وقت میخوام بفروشم میگه در این بازه زمانی نمیشه
سلام
به سایت tsetmc.com مراجعه کنید، سهم وپویا را سرچ کنید و به سربرگ پیام ناظر مراجعه کنید. در این جا مشاهده میکنید که زمان معامله این سهم را ساعت ۱۲:۳۵ تا ساعت ۱۳:۳۰ اعلام کردند.
باعرض سلام و احترام
من دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی هستم. و موضوع پایان نامه ام نظام حقوقی فرابورس و حل و فصل دعاوی آن می باشد.
من در همین موضوع سوال داشتم،
برای منابع حقوقی در زمینه معاملات فرابورس و نیز نهادهای حل اختلاف آن؟
و قوانین مرتبط در این زمینه
و آیا سازمان بورس ویا فرابورس پژوهشکده تحقیقاتی و کتابخانه دارد که در این زمینه بتواند کمک کند؟
باتشکر