چگونه سهام عرضه اولیه ارزشمند را تشخیص دهیم؟
فهرست مطالب مقاله چگونه سهام عرضه اولیه ارزشمند را تشخیص دهیم؟
در این مقاله قصد داریم ابتدا شرکتهای سهامی مختلف را بشناسیم. سپس بررسی کنیم شرکتها چگونه وارد بازار بورس میشوند و چگونه سهام عرضه اولیه ارزشمند را تشخیص دهیم؟
تیم محتوا کالج تی بورس در این مقاله به شما خواهد گفت که چگونه میتوانید ارزنده بودن قیمت ابتدایی یک شرکت (قیمت عرضه اولیه) در بورس را تشخیص دهید. با ما همراه باشید.
دسته بندی شرکت های تجاری
- سهامی عام
- سهامی خاص
- با مسئولیت محدود
- تضامنی
- مختلط
- غیر سهامی
- مختلط سهامی
- نسبی، تعاونی
شرکت های سهامی خاص
شرکتهای سهامی خاص شرکتهایی هستند که سرمایهی آن توسط گروه مؤسسین تأمین میگردد و به سهام تقسیمشده است. تعداد سهامداران در آن نباید از سه نفر کمتر باشد.
حتما بخوانید: نسبت مالی ROA و ROE در تحلیل بنیادی
شرکت های سهامی عام
دسته بعدی شرکتها، شرکتهای سهامی عام هستند که کل سرمایه ثبتشده آن به سهام تقسیمبندی شده و قسمتی از این سهام بین عموم در بازار بورس قابلخرید و فروش میباشد. این دسته شرکتها در بازار بورس نماد معاملاتی منحصربهفردی دارند که معرف نام آن شرکت میباشد.
حتما بخوانید : سهام عرضه اولیه چیست؟
هنگامیکه شرکتی برای اولین بار در بورس پذیرفته میشود و سرمایهگذاران بتوانند سهام آن شرکت را از طریق بورس خریداری کنند، به این کار اصطلاحاً عرضه اولیه گفته میشود.
در این هنگام درصد مشخصی از کل سهام شرکت برای نخستین بار از طریق بورس اوراق بهادار توسط سرمایهگذاران خریداری میشود. تجربه نشان داده که بیش از ۹۰% از عرضه اولیههایی که در بورس انجامشده، سودآور بودهاند.
حتما بخوانید : تحلیل فاندامنتال یا بنیادی چیست?
اما تاریخچه عرضه اولیه سهام در بورس نشان میدهد همیشه این سهام سودآور نیستند. بهعنوانمثال عرضه اولیه سهام هلدینگ دارویی برکت در سال ۹۵.
به همین دلیل همه ما بهعنوان یک فعال در بازار بورس که در طول سال ممکن است با چندین عرضه اولیه با مبالغ متفاوت روبرو شویم مهم است که بدانیم آیا عرضهای که قرار است انجام شود سودآور است یا خیر.
با یک روش تحلیل ساده که در قسمتهای بعدی نشان داده میشود، بیان خواهم کرد که چگونه سهام عرضه اولیه را تحلیل و ارزشگذاری کنید.
هدف ما از تحلیل این است که بازه قیمتی مناسبی را برای سهم پیدا کرده و آن را با بازه قیمتی پیشنهادی شرکت مذکور مقایسه کنیم، اگر بازه قیمتی مناسب از نظر ما پایینتر از بازه پیشنهادی بود، عرضه اولیه ارزش خرید دارد.
دسته بندی سهام عرضه اولیه
- عرضه اولیه سبک (زشگزا،اوان)
- عرضه اولیه نسبتاً سنگینتر (برکت،پرداخت)
بیشتر بخوانید: از دیگر تحلیل های بنیادی که میتوان از طریق این تحلیل سهام خوب رو از سهام بد تشخیص داد تحلیل کانسلیم است. شما را به خواندن مقاله ” کانسلیم/ یک سیستم تحلیل به روش بنیادی ” دعوت میکنیم.
گام های اصلی تحلیل سهام عرضه اولیه در بورس
روش تحلیل و ارزشگذاری به اینگونه میباشد که شما باید گامهای زیر را به ترتیب برای بررسی یک سهم عرضه اولیه انجام دهید.
گام اول:
بعد از منتشر شدن اطلاعیه عرضه اولیه سهام یک شرکت شما باید صنعت مربوطه و زمینه اصلی فعالیت آن شرکت را بشناسید. به عنوان مثال سهم به پرداخت ملت در صنعت رایانه و فعالیتهای وابسته به آنکه درزمینهٔ فعالیت اصلی این شرکت ارائه پشتیبانی خدمات پرداخت میباشد.
گام دوم:
در گام دوم شما باید شرکتهایی که دقیقاً فعالیت مشابه آن سهم عرضه اولیه را دارند شناسایی کرده و وارد گام بعدی شوید. به عنوان مثال برای سهم به پرداخت ملت شرکتهای مشابه آپ، رکیش، رتاپ را داریم.
گام سوم:
در این گام شما باید P\E سهام شناسایی شده، که زمینه فعالیت مشابهی با سهام عرضه اولیه دارند را یادداشت کرده و میانگین را حساب کنید.
گام چهارم(نتیجهگیری):
با توجه به سود ساختهای که شرکت از قبل در کدال منتشر کرده و بر روی تابلو بازار بورس درجشده و نسبت پی بر ای میانگینی که به دست آوردیم بازه قیمتی مناسب را پیدا میکنیم.
حتما بخوانید: ویلیام اونیل مبدع استراتژی کن سلیم
تحلیل عرضه اولیه هلدینگ دارویی برکت با نماد برکت:
این شرکت در صنعت دارو با زمینه فعالیت سرمایهگذاری درزمینهٔ دارو میباشد که با شرکتهایی نظیر دسبحا (گروه دارویی سبحان)، تیپیکو (دارویی تأمین)، والبر (هلدینگ دارویی البرز) همگروه میباشد.
همانطور که میدانید سهام برکت در تاریخ ۱۷بهمنماه سال ۹۵ در بازار بورس منتشر شد، اعداد و ارقامی که برای نسبت پی بر ای استفاده کردیم مربوط به همان تاریخ میباشد.
گروه دارویی سبحان با نسبت ۵٫۱۸ = P/E
هلدینگ دارویی البرز با نسبت ۴٫۵۸
گروه دارویی تأمین با نسبت ۵٫۳۰ = P/E
حال میگوییم سهام دارویی برکت باید با قیمتی بازگشایی شود که نسبت پی بر ای آن از ۴٫۹ بیشتر نشود.
قیمت پیشنهادی بازگشایی در اطلاعیه این شرکت ۲۲۰۰-۲۴۲۰ ریال و سود اعلام شده شرکت درآن بازه زمانی ۲۸۰ ریال بوده است.
به عبارتی دیگر هلدینگ دارویی برکت با نسبت ۸٫۶۴ در بازار بازگشایی شد که این عدد بسیار بالاتر از میانگین بهدستآمده(۴٫۹) میباشد و بههیچعنوان ارزش خرید ندارد.
شما با تحلیل ساده بالا متوجه شدید این عرضه اولیه بسیار گران است و به طبع سابقه معاملاتی این سهم در تابلو بازار بورس نشان میدهد که قیمت سهم بعد از عرضه شروع به ریزش کرده است.
تحلیل عرضه اولیه شرکت به پرداخت ملت با نماد پرداخت:
این شرکت در صنعت رایانه با زمینه فعالیت ارائه خدمات پرداخت میباشد که با شرکتهایی نظیر آپ(آسان پرداخت پرشین)، رتاپ (تجارت الکترونیک پارسیان)، رکیش (کارت اعتباری ایران کیش) همگروه میباشد.
همانطور که میدانید سهام پرداخت در تاریخ ۲۴تیرماه سال ۹۶ در بازار بورس منتشر شد، اعداد و ارقامی که برای نسبت پی بر ای استفاده کردیم مربوط به همان تاریخ میباشد.
آسان پرداخت پرشین با نسبت ۹٫۵۲ = P/E
کارت اعتباری ایران کیش نسبت ۷٫۹۴
تجارت الکترونیک با نسبت ۷٫۰۲ = P/E
حتما بخوانید: افزایش سرمایه چیست؟
حال میگوییم سهام به پرداخت ملت باید با قیمتی بازگشایی شود که نسبت پی بر ای آن از ۸٫۱۶ بیشتر نشود.
قیمت پیشنهادی بازگشایی در اطلاعیه این شرکت ۱۶۶۷۰-۱۷۵۰۰ ریال و سود اعلامشده شرکت در آن بازه زمانی ۲۶۸۹ریال بوده است.
بهعبارتیدیگر سهم به پرداخت ملت با نسبت ۶٫۵ در بازار بازگشایی شد که این عدد پایینتر از میانگین بهدستآمده(۸٫۱۶) میباشد و ارزش خرید دارد.
با بررسی سابقه معاملاتی این شرکت در تابلو بازار بورس، متوجه ارزنده بودن قیمت عرضه میشویم.
حتما بخوانید: بهترین صرافی جایگزین بایننس چیست؟
نتیجه گیری:
امیدوارم این مقاله به شما کمک کند، چنانچه قصد خرید سهام عرضه اولیه را دارید سرمایه تان را وارد سهامی کنید که ارزش خرید دارند.
به نظر شما این تحلیل چقدر میتواند به ما در تشخیص سهام عرضه اولیه ارزشمند کمک کند؟
مقالاتی که پیشنهاد میکنیم برای آموزش رایگان سرمایه گذاری مطالعه کنید
11 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام با تشکر از مطالب مفیدتان. لطفا اعلام بفرمایید چرا برای خرید سهام عرضه اولیه و سرمایه گذاری در شرکتی که نسبت پی بر ای آن از مقدار میانگین مابقی شرکت ها پایین تر است مناسب است ولی وقتی بیشتر می شود ارزش ندارد؟؟؟؟؟
باسلام.
در ابتدا باید با ماهیت نسبت p/e آشنا شوید.
شرکتی که در مقایسه با شرکت های همگروه از سطح سودآوری پایین تری برخوردار باشه و با قیمتی بالایی وارد بازار شود مطمعنا ارزش سرمایه گذاری ندارد.
شرکت مناسب شرکتی می باشد که اولآ از سودآوری خوبی برخوردار باشد و در مقایسه با همگروهی ها با قیمت مناسبی وارد بازار شود.
باسلام.
در ابتدا باید با ماهیت نسبت p/e آشنا شوید.
شرکتی که در مقایسه با شرکت های همگروه از سطح سودآوری پایین تری برخوردار باشه و با قیمتی بالایی وارد بازار شود مطمعنا ارزش سرمایه گذاری ندارد.
شرکت مناسب شرکتی می باشد که اولآ از سودآوری خوبی برخوردار باشد و در مقایسه با همگروهی ها با قیمت مناسبی وارد بازار شود.
سلام جناب باقری، سود اعلامشده شرکت در بازه زمانی عرضع اولیه رو از کجا متوجه بشیم؟ آیا در جای خاصی اعلام میشه؟
سلام وقت بخیر
طبق قوانین جدید شرکتهای عرضه اولیه قبل از ورود به بازار بورس، موظف اند چندین گزارش قبلی خود را وارد سایت کدال کنن که اتفاقا در بین اونگزارشات گزارش صورتهای مالی هم موجود است
سلام عزیز دستت درد نکنه خیلی عالی بود ولی همگروه هاشو از کجا گیر بیاریم ؟
سلام خواهش میکنم موفق باشید
از طریق سایت tsetmc و گزینه جستجوی نماد میتونین وارد صفحه اختصاصی هر شرکت بشین.
بعد از ورود پایین صفحه لیستی از شرکتهای همگروه اون سهم در اختیار شما قرار میگیره
یعنی با سه تا شرکت همگروه مقایسه ومیانگین بگیریم کافیه چند تا شرکت همگروه داره بعدش بعضی ها پی بر ای منفی یا خیلی زیاد دارند در این مورد راهنمایی کنید
در گذشته مهم بود که عرضه اولیه ارزشمند هست یا خیر و نیاز به تحلیل داشت، اما د رحال حاضر تقریبا تمام عرضه های اولیه با رشد همراه است.
جهت متوجه شدن هر فردی که سهام و یا بورس سرمایه گذاری پیشنهاد شده از طرف دولت در سال ۱۳۹۹ که به هر کد ملی فرد بمبلغ دو میلیون تومان به بانک ملی واریز نمودند تا عضو سهام سرمایه گذاری کارگزاری و یا عرضه اولیه ETF که به چند نوع اسمی ملقب می باشد و حتی هویت و کد بورسی خرید و فروش رو در همان سال انجام دادند در پیشخوان دولت چکار باید بکنند که امروزه چندین نوع سهام اولیه و چندین موضوعات بیان شده که در نتیجه همان سهم های خریداری شده یا از یاد دولت رفته و یا به بایگانی سپرده شده کسی جوابگو هست به این مشگلات که با چه مشگلاتی در زمان کرونا مبلغ دو میلیون پول زیادی بود تهیه کرده و به حساب دولت واریز کرده اند ؟ لطفا جوابی اگر هست بفرمایید؟
سلام وقتتون بخیر
این مورد رو باید از طریق خود سازمان مربوطه پیگیری کنید