شاخص های فاندامنتال فارکس، چراغ راهی برای معاملهگران در اقیانوس متلاطم بازار فارکس
فهرست مطالب
همان طور که میدانید تحلیل بازارهای مالی به طور کلی به 2 بخش تقسیم میشود. تحلیل فاندامنتال یا بنیادی و تحلیل تکنیکال یا نمودار قیمت. تحلیل تکنیکال در همه بازارهای مالی و در همه دنیا قوانین مشترکی دارد که در همه بازارها به طور یکسان اجرا میشود. اما تحلیل بنیادی یا فاندامنتال در بازارهای مالی مختلف دارای قوانین و شاخص های اقتصادی مختلفی است. بازار فارکس هم یکی دیگر از بازارهای مالی است که تحلیل فاندامنتال آن دارای شاخص هایی است که به شاخص های فاندامنتال فارکس مشهور هستند. قطعا این شاخص ها باید در معاملات معامله گران لحاظ شوند. اگر نگاه بیطرفانهای به تحلیلگران هر 2 گروه داشته باشیم تحلیل فاندامنتال 50 درصد از تحلیل بازار را شامل میشود و این موضوع اهمیت تحلیل فاندامنتال و به طور مثال شناخت و بررسی انواع شاخص ها در فارکس، تحلیل خبری فارکس، تحلیل فاندامنتال فارکس و شاخص های اقتصادی که موضوع بحث نیز هست را دوچندان میکند.
با ما همراه باشید تا شاخص های فاندامنتال فارکس را بهتر و کامل تر شناخته و در معاملات خود لحاظ کنید.
تحلیل فاندامنتال فارکس
قبل از صحبت درباره تحلیل فاندامنتال فارکس ابتدا نیم نگاهی کوتاه درباره بازار فارکس داشته باشیم.
بازار فارکس چیست؟ بازار فارکس بازار برابری ارزها است. این جمله یعنی بازار فارکس از ارز های کشورهای مختلف تشکیل شده، که ارزش این ارزها در برابر یکدیگر سنجیده میشود.
تحلیل فاندامنتال فارکس یعنی روند تحلیل اثر بخشی عواملی مثل فاکتور های اجتماعی، شاخص های اقتصادی، سیاسی و اخبار بر روی ارزش نسبی ارز یک کشور. تحلیل فاندامنتال فارکس شامل شاخص های اقتصادی میشوند که شما باید بتوانید بررسی کنید که هر کدام از این شاخص های اقتصادی چگونه بر ارزش ارزی یک کشور تاثیر گذار خواهد بود.
خود شاخص های اقتصادی به تعدادی شاخص تقسیم میشود که هر کدام از آنها به شاخص های متعدد دیگری تبدیل میشوند و آنها را به عنوان انواع شاخص ها در فارکس میشناسیم.
انواع شاخص های فارکس
- شاخص های بخش صنعت
- شاخص های بخش ساخت و ساز
- شاخص های بخش مصرف کنندگان
- شاخص های بخش تورم
- شاخص های بخش اشتغال
چرا شاخص های فاندامنتال فارکس را باید یکی از مبناهای معاملات خود قرار دهیم؟
حتما به ذهن شما هم خطور کرده است که تا وقتی که تحلیل تکنیکال و نمودار قیمتها وجود دارند. چرا باید از تحلیل تکنیکال یا بنیادی استفاده کرد؟ آیا به راستی تحلیل تکنیکال به تنهایی کافی است؟ آیا این نوع تحلیل مزیتی هم نسبت به تحلیلهای دیگر دارد؟ برخی از مزایای استفاده از تحلیل بنیادی عبارتند از:
- تحلیل فاندامنتال فارکس یک بینش بسیار کامل درباره بازار فارکس و بازارهای مالی دیگر در اختیار معامله گران قرار میدهد.
- تحلیل بنیادی در کنار تحلیل تکنیکال که میزان عرضه و تقاضا در بازار را نشان میدهد میتواند دلیل این عرضه و تقاضا ها را مشخص کند و موقعیت خرید و فروش بهتری را به ما نشان دهد.
- دستیابی به شاخص های فاندامنتال فارکس و بنیادی اقتصاد کشورها چندان دشوار نیست و با سرچی در گوگل میتوان به آنها دست یافت.
- تحلیل تکنیکال تنها میتواند به ما بگوید چه زمانی میتوان اقدام به معامله کرد! اما تحلیل بنیادی یا فاندامنتال میتواند به این پرسش پاسخ دهد که چرا بخریم؟ و در طولانی مدت میتواند کمک بسیار بیشتری نسبت به تحلیل تکنیکال به ما برساند و افق آینده معاملهای که میخواهیم انجام دهیم را بهتر نشان دهد.
مهم ترین شاخص های اقتصادی فارکس که جزعی از شاخص های فاندامنتال فارکس هستند عبارتند از:
نرخ بهره:
نرخ بهره در بین شاخص های اقتصادی تاثیر گذار ترین شاخص است. نرخ بهره یعنی ارزش یا قیمت پول شما. به طور مثال اگر شخصی به شما 1000 دلار قرض دهد آیا سال بعد هم همین 1000 دلار را از شما خواهد گرفت یا 1200 دلار؟ قطعا 1200 دلار. به این 200 دلار که از شما اضاف گرفته شد نرخ بهره گفته میشود.
نرخ بهره مهمترین فاکتور اقتصادی هر کشوری میتواند باشد. زیرا نرخ بهره ابزار اصلی دولت ها در کنترل اقتصاد است.
بدین گونه که اگر نرخ را به سمت پایین سوق دهند و وام دهی را افزایش دهند قیمت های سهام افزایش پیدا میکند و تورم در کشور رواج مییابد. و دیگر کسی حاضر نیست پول خود را در بانک قرار دهد.
در نقطه مقابل این موضوع اگر نرخ بهره را افزایش دهند دیگر کمتر کسی وجه نقد خود را در بازارهای مالی سرمایهگذاری میکند و اکثر افراد پول خود در بانک قرار داده و سود بدون دردسری را از بانک دریافت میکنند.
کسانی که از این موضوع آگاهی پیدا کنند در هنگامی که نرخ بهره پایین آمد توسط تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی، میتوانند سودهای خوبی از بازار ببرند.
تولید ناخالص داخلی GDP:
تولید ناخالص داخلی را پس از نرخ بهره میتوان مهم ترین شاخص در بین شاخص های اقتصادی و شاخص های فاندامنتال فارکس دانست. این شاخص مناسب ترین مقیاس اندازه گیری اقتصاد کشور است و نشانگر کالاها یا خدمات ارائه شده توسط دولت در یک بازه زمانی مشخص است. توسط GDP داده هایی دریافت میشوند، که این داده نشان دهنده این است که اقتصاد یک کشور در طی بازه زمانی مشخص آیا کوچکتر شده است یا بزرگتر؟ باید توجه داشت GDP در بردارنده فعالیت های بین المللی نمیشود.
تراز تجاری:
تراز تجاری یکی از انواع شاخص ها در فارکس میباشد. این شاخص و درواقع عدد به دست آمده از آن اختلاف بین صادرات و واردات را در بازه زمانی مشخصی ( معمولا یک ماهه) تایین میکند. کسانی که آگاهی کمی از علم اقتصاد دارند هم میدانند که صادرات بهتر از واردات بوده و باعث رونق اقتصادی کشور میشود.
قدرت اقتصادی کشور یا همان اختلاف صادرات یا واردات توسط واحدی به نام BOT اندازه گیری میشود. توجه داشته باشید که در شاخص تراز تجاری کسری تراز تجاری نکته منفی در اقتصاد کشور بوده و در نقطه مقابل آن تراز تجاری اضاف و مثبت نکته مثبت و روشنی در اقتصاد کشور میباشد که همین عامل سبب رشد ارزی یک کشور خواهد بود.
شاخص بخش اشتغال (غیر کشاورزی NFP):
یکی از شاخص های اقتصادی موثر در بازار فارکس، شاخص بخش اشتغال است. اعلان های شاخص اشتغال در اولین جمعه هر ماه در ساعت 8:30 دقیقه صبح اعلام میشود. شاخص اشتغال که مهم ترین اعلان آن شاخص غیر کشاورزی یا NFP است به معنی تعداد مشاغل ایجاد شده غیر کشاورزی در طول یک ماه است. این گزارش بیشترین نوسان را در بین گزارشهای اشتغال در بازار ایجاد میکند.
به طور مثال در ایالت متحده این گزارش توسط اداره کار به عموم نمایش داده میشود و طبق میزان دستمزد و شغل های ایجاد شده که شامل 500 صنعت (ساختمان سازی، بیمه، تعمیرات و…) میشوند اعلام میشود.
شاخص بهای مصرف کننده (CPI):
این شاخص یکی از شاخص های اقتصادی است که به وسیله آن میتوان نرخ تورم و رشد اقتصادی را مورد بررسی قرار داد. این شاخص شامل سبدی از قیمت ها است که 44% از آن را مواد غذایی و کالا ها تشکیل میدهد و 56 درصد آن را خدمات تشکیل میدهد. که این شاخص قیمت های سبد فعلی را با ماه قبل یا سال قبل مورد بررسی قرار میدهد در واقع این شاخص بهترین شاخص برای بررسی هزینۀ زندگی به شمار می رود.
شاخص قیمت تولید کننده:
از دیگر انواع شاخص ها در فارکس، میتوان به شاخص قیمت تولید کننده اشاره کرد. اعلان های این شاخص در هفته دوم هر ماه به نمایش عموم گذاشته میشود. شاخص قیمت تولید کننده شاخصی است که میتواند تأثیر مستقیمی در قیمت تمام شده کالاهای تولید شده داشته باشد. اطلاعات شاخص قیمت تولید کننده نشان دهنده این است که قیمت یک سبد کالا در طول یک ماه توسط تولید کنندگان چه تغییراتی داشته است. به همین دلیل این شاخص یکی از مولفه ها برای پیش بینی نرخ تورم توسط تحلیل گران در روزهای پیش رو است. این شاخص تمام مراحل تولید از جمله مواد اولیه مراحل، مراحل میانی و محصول آماده را در بر دارد.
شاخص قیمت اشتغال:
تغییر میزان دریافتی حقوق یا کمک بیکاری را نسبت به ماه قبل یا سال قبل نشان میدهد. این شاخص یکی از عوامل موثر در تورم به شمار میرود. شاخص قیمت اشتغال تاثیر چندان و بسزایی به طور مستقیم در بازار فارکس ندارد. اما تغییرات قیمتی در این شاخص میتواند باعث تغییر نرخ تورم شود.
شاخص سفارشات کالا های بادوام:
شاخص کالا های بادوام بیانگر میزان سفارشات کالاهایی است که عمر آنها بالای 3 سال است مثل ماشین، منزل، لپتاپ و… . از آنجایی که قیمت این اقلام بالا است افزایش سفارشات این اقلام نشان میدهد که افراد عموم جامعه توانایی پراخت هزینه این اقلام را دارند که این مورد میتواند نشان دهنده رشد اقتصادی و افزایش ارزش ارزی باشد. در حالی که اگر برعکس این موضوع اتفاق بیفتد یعنی افراد توانایی پرداخت بالای این اقلام را ندارند که نشان دهنده ضعف اقتصادی و کاهش ارزی است. این گزارش در هفته چهارم هر ماه در دفتر آمار ایالت متحده آمریکا منتشر میشود.
تعداد مدعیان بیکاری:
شاخص تعداد مدعیان بیکاری نشان دهنده افراد بیکار در هفته جدید است و کسانی که فرم درخواست دریافت بیمه را پر کردهاند. این گزارش توسط اداره استخدام و آموزش وزارت کار (Employment and Training Administration of the Department of Labor) تهیه و به صورت هفتگی هر پنجشنبه 8:30 صبح به وقت نیویرک منتشر میشود. که افزایش نرخ بیکاری نشان دهنده این است که کسب و کار در دولت افزایش یافته است که این امر موجب رشد شاخص های اقتصادی و افزایش ارزش دلار میشود. نقطه برعکس این موضوع یعنی افزایش نرخ بیکاری موجب ضعف اقتصادی و کاهش ارزش دلار میشود.
تراز پرداخت ها:
تراز پرداخت ها در شاخص های اقتصادی نشان دهنده معاملات یک کشور با گستره کشورها است. در شرایطی که میزان معاملات تراز مثبتی داشته باشد نشان دهنده این موضوع است که ورود سرمایه و سرمایهگذاران به کشور بیشتر بوده است که این امر موجب رشد اقتصادی و افزایش ارزش ارزی یک کشور میشود. اما در صورتی که، تراز معاملات منفی شود نشان دهنده خروج سرمایه از کشور است که باعث ضعف اقتصاد و کاهش ارزش ارزی یک کشور میشود.
بهره وری:
بهره وری شاخصی است که در آن میزان تغییرات کارکرد هر کارمند در برهه های زمانی مختلف را مورد بررسی قرار میدهد. هر چه تراز بهره وری در یک کشور بیشتر شود، عاملی مثبت در افزایش ارزش ارزی یک کشور قلم داد میشود. و در نقطه مقابل هر چه بهره وری کاهش یابد باعث کاهش ارزش ارزی کشور مورد نظر میشود.
شاخص تولید صنعتی (IPI):
شاخص تولید صنعتی نشان دهنده تغییرات ماهانه در میزان تولید کارخانه جات و تأسیسات در بخش معدن است. البته باید در نظر داشت بخش ساخت و ساز شامل بخش شاخص تولید صنعتی نمیشود. در صورتی که شاخص تولیدات صنعتی (IPI) مثبت یا در حال افزایش یافتن باشد نشان دهنده این است که ارزش ارزی یک کشور میتواند افزایش یابد و برعکس این موضوع میتواند نشان دهنده کاهش ارزش ارزی یک کشور باشد.
تراز بیکاری:
تراز بیکاری یک کشور نشان دهنده میزان افراد بیکار در جامعه، یا کسانی که به دنبال کار هستند میباشد. این تراز هر چقدر مقدار پایینتریب داشته باشد نشان دهنده این است که اقتصاد یک کشور رونق دارد و فضای کسب کار در آن مهیا است و موجب افزایش ارزش ارزی کشور میشود. اما در صورتی که این تراز بیکاری میزان بالایی داشته باشد میتواند نشان دهنده ضعف اقتصاد و نبود فضای کسب کار باشد که این امر موجب کاهش ارزش ارز کشور میشود.
شاخص داده های مسکن:
شاخص داده های مسکن نشان دهنده این موضوع است که در ماه جاری چه تعداد جواز برای ساخت خانه های جدید صادر شده است و همچنین چه تعداد خانه برای فروش گذاشته شدهاند.
میزان ساخت و ساز و صدور جواز ساخت خانه هر چقدر بالاتر باشد نشان دهنده اقتصاد رو به رشد است و باعث رشد مبادله ای ارزی یک کشور میباشد، اما هر چه این میزان کمتر باشد میتواند نشان دهنده ضعف در اقتصاد یک کشور باشد. داده های مسکن یکی از شاخص های مهم شاخص های فاندامنتال فارکس به شمار میرود.
شاخص بهای واردات:
این شاخص نشان دهنده تغییرات قیمت ماهانه نرخ واردات است. این شاخص میتواند یکی از مولفه در بخش تورم باشد. اگر در کنار میزان نرخ بهره های پایه این شاخص نیز رشد کند میتواند باعث رشد ارزش مبادله دلار شود. و در نقطه مقابل اگر کاهش یابد باعث کاهش مبادله دلار خواهد شد.
شاخص بهای صادرات:
شاخص بهای صادرات نشان دهنده تغییرات قیمتی صادرات یک ماهه میباشد. همانند شاخص بهای واردات هر چه میزان این شاخص در کنار نرخ بهره پایه افزایش یابد باعث افزایش مبادله دلار خواهد شد. اما هر چه کاهش یابد باعث کاهش مبادله دلار خواهد شد. این شاخص هر ماه به همراه شاخص بهای واردات به نمایش عموم قرار داده میشود.
تحلیل خبری فارکس و تاثیرات اخبار
یکی از محرک های اصلی بازارهای مالی از جمله بازار فارکس را میتوان اخبار و تحلیل خبری فارکس دانست.
تمام نوسانات قیمتی که در بازار در طول زمان به وقوع میپیوندد میتوانند دلایل مختلفی داشته باشند. مثل تکنیکال بنیاد و اخبار. تمام این نوسانات قیمت که شامل الگو ها حمایت ها و مقاومت ها و حتی شکست حمایت ها یا مقاومت ها میشوند ممکن است توسط اخبار و تحلیل خبری فارکس به وجود آمده باشند.
به طور مثال شما در بازار فارکس ارز کشوری را خریداری کردهاید و همه تحلیل های فاندامنتال و تکنیکال مثل الگو ها اندیکاتورها و… آماده هستند تا ارزش ارز مورد نظر شما را افزایش دهند. اما در اخبار شبانگاهی ناگهان خبری مبنی بر جنگ داخلی در کشور مورد نظر شما پخش میشود. در چنین شرایطی قطعا با تحلیل خبری فارکس آن ارز، ارزش ارزی آن کشور دچار سقوط شده و تمامی تحلیل های شما را نقش بر آب خواهد کرد.
با این مثال ساده میتوان اهمیت اخبار در بازار فارکس و حساسیت تحلیل خبری فارکس را فهمید. و در واقع باید قبول کرد که تمامی حالاتی که در بازار به وجو میآیند نتیجه و حاصل ذهن معاملهگران هستند که این ساخته ذهن در اکثر مواقع طبق اخباری که اتفاق میافتد به وقوع میپیوندد.
در بازار فارکس وقتی اخباری را قبل از هر کس دیگری میشنوید و به آن عمل میکنید به آن بازی جوانمردانه گفته میشود! هر چه سریعتر اخبار را بشنوید یا ببینید، معامله برای شما بهتر است و هیچ محدودیتی برای آن وجود ندارد.
اگر از مقداری فناوری و ارتباطات بهرهمند باشید، در واقع شما میتوانید بهترین اخبار را در اختیار داشته باشید. تحلیل خبری فارکس میتواند ابزاری مناسب برای خرده فروشان باشد زیرا به راحتی میتوانند به آن دسترسی پیدا کنند و آن اخبار را در راستای معاملات خود قرار دهند.
کلام آخر
اکثر شاخص های فاندامنتال فارکس به بخش تورمی و نرخ بهره اختصاص مربوط میشوند، در واقع اگر شما بتوانید نرم تورم کشوری را توسط شاخص های فاندامنتال فارکس که بخش اعظم آن را شاخص های اقتصادی تشکیل میدهد پیش بینی کنید میتواند معاملات خوبی را در فارکس داشته باشید.
در نظر داشته باشید درست است نرخ بهره بیشترین تاثیر را در بین این شاخصها دارد. اما قطعا شاخص های اقتصادی دیگر هم میتوانند به معاملات شما کمک شایانی برسانند و نباید تنها نرخ بهره را مبنای معاملات قرار داد. علاوه بر شاخص های فاندامنتال فارکس باید از تحلیل تکنیکال نیز کمک گرفت. زیرا تحلیل تکنیکال میتواند زمان دقیق خرید و ورود به معامله را برای شما مشخص کند. البته نباید تاثیر اخبار بر نوسانات بازار را نادیده گرفت و میتوان از تحلیل خبری فارکس هم برای انجام معاملات خود کمک گرفت.
با توضیحات ارائه شده میتوان فهمید شاخص های فاندامنتال فارکس بخش مهمی از بازار فارکس را تشکیل میدهند. کالج تیبورس یکی از بهترین آموزشگاه های آموزش بورس در مشهد در حوزه آموزش بورس و بازار های جهانی مانند آموزش سهام جهانی، آموزش ارز دیجیتال و آموزش فارکس میباشد، که میتواند به شما در یادگیری و نحوه معامله کردن در این بازار و موفقیت در آن کمک بسیاری برساند.
شما عزیزان میتوانید برای شرکت در دوره آموزش بازار فارکس به صورت آنلاین برای تمام شهرهای کشور و آموزش حضوری فارکس در مشهد به وبسایت کالج تی بورس مراجعه کنید.
کالج تیبورس از صبر شکیبایی شما در همراهی این مقاله تا انتها سپاسگزار است.
مقالاتی که پیشنهاد میکنیم برای آموزش رایگان سرمایه گذاری مطالعه کنید
آیا می دانید کدام بازار مالی برای شما سودآورتر است؟
جهت دستیابی به جواب این سوال، در کارگاههای رایگان زیر شرکت کنید.
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام وقت بخیر کاشکی کنار این ها نوشتید کل کلمات انگلیسی رو هم مینوشتید میدونستیم چی به چی هست الان ۲ ساعته دنبال مخفف های انگلیسی این ها میگردم هنوز هم پیدا نکردم مخفف فارکس فاکتوری رو عرض میکنم