فراکاب چیست؟ پورتفویی به وسعت بورس ایران داشته باشید
فراکاب از آن دسته از مفاهیم بورسی است که آگاهی از معنای آن، دریچه جدیدی از سازوکار معاملات اوراق بهادار و سهام بورس ایران را روی شما باز میکند. یکی از ضررهای پنهانی معاملهگران فعال در بورس این است که به صورت کامل از مفاهیم کاربردی و کمتر شناخته شده بورس آگاه نیستند.
خرید و فروش نمادهای خاص بازار که عمداً توسط برخی از افراد کمرنگ جلوه داده شدند، میتواند سودهای جذابی برای شما خلق کند و یا حتی به صورت مستمر برای شما سودآوری داشته باشند.
امروز قصد داریم در مقاله فراکاب چیست به یکی از بخشهای احتمالاً ناشناخته دنیای بورس برای اکثر معاملهگران سفر کنیم که در سبزپوش کردن پرتفوی شما، بیتأثیر نیست.
در این مقاله چه میآموزیم؟
- فراکاب چیست؟
- معرفی بازارهای بزرگ بورس ایران
- نحوه سودآوری از فراکاب
- تأثیرات اقتصاد جهانی بر فراکاب
این مقاله برای چه کسانی مناسب است؟
- سرمایه گذاران و معامله گران بازار بورس
- افرادی که قصد سرمایهگذاری بلند مدت روی نمادهای بورسی را دارند
- علاقه مندان به شناخت مویرگی انواع معاملات اوراق بهادار در ایران.
معنی کلمه فراکاب چیست؟
فراکاب مخفف چهار کلمه “فرابورس”، “بورس کالا”، “بورس انرژی”، “بورس اوراق بهادار و سهام” است. که مجموعاً این چهار شرکت را به عنوان بزرگترین بازارهای بورس ایران میشناسیم.
هر کدام از این چهار شرکت اصلی بازار بورس ایران، علاوه بر هماهنگیها و خدماتی که برای فعالیت نمادهای بورسی فعال در حوزه خود فراهم میکنند، خودشان نیز دارای نمادهای بورسی هستند و معاملهگران میتوانند از خرید و فروش آنها سود کسب کنند.
نماد بورسی چهار شرکت بورس اوراق بهادار، بورس کالا، بورس انرژی و فرابورس به ترتیب عبارت است از؛ بورس، کالا، انرژی3 و فرابورس.
شرکت های فراکاب نمونه مشابهی در بازار بورس ندارد و تنها یک شرکت از هر کدام از آنها موجود است. به عنوان مثال، ممکن است دو شرکت فعال در زمینه پتروشیمی وجود داشته باشد، اما دو شرکت بورس کالا وجود نخواهد داشت.
شیوه فعالیت شرکت های فراکاب
فراکاب ها با هر شرکت دیگری در بازار بورس متفاوتاند. شرکت های فراکاب نیازی به پرداخت هزینه برای تهیه مواد خام اولیه برای تولید محصولات یا ایجاد یک سیستم خدماتی ندارند.
مخارج این شرکتها به واسطه کارمزدهایی که از خرید و فروش سهام معامله شده بین خریداران و فروشندگان و ارائه خدمات تأمین میشود.
اجزای تشکیل دهنده فراکاب (معرفی بازارهای بزرگ بورس ایران)
شرکت های فراکابی عبارتاند از:
بورس کالا
بورس کالا در سال 1382 برای نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار به خرید و فروش کالاهای مشخص و خاصی ایجاد شد.
معاملات اوراق مشتقه، فرآوردههای پتروشیمی، فرآوردههای معدنی و فلزات اساسی بخش مهمی از تبادلات بورس کالا را تشکیل میدهند. همچنین بازار بورس کالا فعالیتهایی در حل مشکلات بازارهای سنتی در زمینه بیکیفیتی محصولات و قیمتهای حبابی دارد.
فرابورس
شرایط و قوانین پذیرش شرکتها در بازار فرابورس، آسانتر از بازار بورس است.
معاملات بازار فرابورس مشابه بازار بورس برپایه سهام و اوراق بهادار است با این تفاوت که این سهامها عمدتاً متعلق به شرکتهای کوچک با درآمد کم است که مایل به ارائه گزارشات مالی متعدد در طول سال مالی نیستند.
تذکر این نکته خالی از لطف نیست که به علت نوپا بودن یا شفافیت کمتر شرکتهای فعال در فرابورس، معاملات نمادهای فرابورسی نسبت به معاملات نمادهای بورسی از ریسک بیشتری برخوردار است.
بورس انرژی
بازار بورس انرژی جزو بازارهای نوپا و اساسی معاملات کالا در کشور است.
در بازار بورس انرژی حاملهای انرژی نظیر گاز و نفت و بنزین معامله میشود و معمولا به علت اینکه باید این معاملات به صورت فیزیکی انجام شوند، معاملات بورس انرژی جزوی از معاملات بورس کالا نیز به شمار میآید.
به علت اهمیت بالای حاملهای انرژی در اوضاع اقتصادی و تجارت بینالمللی، بازار بورس انرژی با هدف نظارت و بررسی دقیق تبادلات داراییها و فرآوردههای مبتنی بر حاملهای انرژی ایجاد شد.
بازار بورس
اولین معاملات بازار بورس در ایران به بهمن ماه سال 1346 باز میگردد.
بازار بورس ایران مشابه بورس سایر کشورها با هدف رونق و توسعه اقتصادی و صنعتی ایجاد شد و در طی 30 سال پیشرفت قابل توجهی داشته است.
بازار بورس در اصل محل ملاقات سرمایهگذاران و اعضای پروژههای صنعتی و تولیدی برای انجام یک معامله برد برد است. شرکتها و مجموعههای تولیدی و خدماتی با هدف تأمین سرمایه موردنیاز برای توسعه و عملیاتی ساختن برنامههای جدید، و سرمایهگذاران با هدف افزایش ارزش دارایی و سرمایهشان در بازار بورس کنار یکدیگر حاضر میشوند.
چگونه از شرکت های فراکاب سود کسب کنیم؟
همانطور که بیان کردیم در بازار بورس امکانات خرید و فروش مستقیم نمادهای فراکابی برای هر معامله گر فراهم است.
عمدتاً سرمایهگذاران بلند مدتی اقدام به خرید نماد فراکاب ها میکنند. زیرا این شرکتها به صورت مداوم درآمد دارند و اصطلاحاً در بلند مدت درآمدهای آنها بر هزینههایشان پیشی میگیرد. البته این به معنای زیانده نبودن آنها نیست و مقصود ما برآیند مثبت نوسانات قیمتی آنها در بلند مدت است.
در نتیجه پیشنهاد میکنیم با رعایت مدیریت سرمایه دقیق، بخشی معینی از سبد سرمایه گذاری خود را به یکی از نمادهای فراکابی اختصاص دهید.
آیا اقتصاد جهانی بر فراکاب ها تأثیر میگذارد؟
شرکت های فراکاب جزو معدود مجموعههایی هستند که تحریمهای اقتصادی و نوسانات ارزش دلار در داخل کشور تأثیری بر فعالیت آنها نمیگذارد.
فراکاب ها در دسته شرکتهای خدماتی قرار میگیرند که گردش مالی آنها بیشتر مبتنی بر دریافت کارمزد از کاربران است. از این رو طبیعی است که برای مثال نوسانات قیمت دلار به طور مستقیم تأثیری بر مخارج و هزینههای آنها ندارد.
از طرفی بدیهی است که هرگونه قانون یا دستور کار جدیدی در رابطه با نرخ کارمزد دریافتی در سازمان بورس بر میزان بازدهی شرکت های فراکاب تأثیرگذار است و میتواند موجب افزایش سود یا کسر بودجه آنها شود.
نتیجه گیری از مقاله کاربردی فراکاب ها
فراکاب اختصاری از نام چهار بازار محوری بورس در ایران یعنی بازار فرابورس، بورس کالا، بورس انرژی و بازار بورس اوراق بهادار است.
شرکت های فراکاب ماهیتی یگانه دارند و هیچ شرکت مشابهی مانند آنها در بازار بورس فعالیت نمیکند.
فراکاب ها به علت درآمد مستمری که کسب میکنند، معمولا در بلند مدت بازدهی خوبی برای سرمایهگذاران دارند. شما میتوانید با جستجوی نمادهای کالا، فرابورس، بورس و انرژی3 در هر کدام یک از این چهار شرکت با رعایت مدیریت سرمایه، سرمایهگذاری کنید.
نوسانات نرخ دلار و تحریمها بهطور مستقیم تأثیری بر ارزش فراکاب ها نمیگذارند. چراکه محوریت درآمد این شرکتها برپایه کارمزد معاملات انجام شده بر روی آنها است.
در بلاگ آموزشی کالج تیبورس سعی در آگاه کردن شما عزیزان از فرصتها و مفاهیم کمتر شناخته شده بازار بورس ایران و جهان داریم. برای دریافت صفر تا صد آموزش بورس ایران به صورت حرفهای میتوانید با واحد پشتیانی کالج تیبورس ارتباط برقرار کنید.
در دوره آموزش بورس، یکی از قدرتمندترین استراتژی های معاملاتی بورس ایران ابداعی کالج تیبورس را برای کسب سود حداکثری از بازار خدمت شما عزیزان ارائه میکنیم.
دیدگاهتان را بنویسید