اضطراب و پریشانی یک معامله گر بازار بورس چه دلایلی دارد؟
فهرست مطالب
متداولترین موردی که معامله گران به دنبال به دست آوردنش هستند کاهش اضطراب شان در معامله گری است. معمولاً فکر میکنند با حذف اضطراب میتوانند معامله گر خوبی شوند. اما آیا این موضوع درست است؟
«اگر برای کمتر ازآنچه توانایی انجامش را دارید برنامهریزی کنید روزهای زیادی از زندگی خود را با ناراحتی سپری خواهید کرد» (آبراهام مازلو)
در این مقاله قصد داریم به موضوع اضطراب و پریشانی و تفاوت مابین این دو موضوع بپردازیم.
حتما بخوانید: افزایش سرمایه چیست؟
درواقع موضوع این است که نگذاریم یک اضطراب طبیعی به پریشانی که منجر به اختلال در عملکرد ما میشود تبدیل شود. درواقع اضطرابهای طبیعی بخشی از معامله گری را تشکیل میدهند. اینکه ما بخواهیم اضطراب معامله گری خود را حذف کنیم کاری کاملاً غیرممکن است.
معامله گری در بازار بورس و سایر بازار های مالی علی رغم تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال و مدیریت سرمایه دقیق کار با ریسک ها و عدم قطعیتهاست. و در مواجهه با آنها اضطراب اجتنابناپذیر است. اما مسئله این است که نباید اضطراب را با پریشانی اشتباه گرفت. هر اضطرابی به پریشانی ختم نمیشود و هر اضطرابی بد نیست. بلکه در مواردی میتواند به عملکرد شما در معاملهگری کمک کند.
برای فهم بهتر این موضوع مثالی برایتان میزنم. تصور کنید مدت زیادی در حال رانندگی در اتوبان هستید و کاملاً خسته و کسل شدهاید. اما ناگهان طوفان سنگینی آغاز میشود و باران شروع به باریدن میکند. جاده کامل لغزنده شده و دید محدود میشود. در این شرایط شما فرمان ماشین را محکم میچسبید و سرعت خود را کنترل میکنید. حس بیحوصلگی شما ناگهان به هوشیاری کامل تبدیل میشود در این حالت شما دچار اضطراب کامل مفیدی شدهاید.
اگر در این حالت دچار اضطراب نمیشدید و به همان حالت کسل رانندگی میکردید هرگز اقدامات لازم برای چنین شرایطی را انجام نمیدادید. درواقع اضطراب بود که شمارا آماده رویارویی با چنین چالشی کرد.
حتما بخوانید: ابزارهای حمایتی بازار بورس اوراق بهادار برای سرمایه گذاران
اما تصور کنید شما تابهحال هرگز در چنین شرایط کولاکی در جاده برخورد نکرده بودید و نمیدانستید در این حالت چهکارهایی را باید انجام دهید. بلافاصله اضطراب شما تبدیل به پریشانی میشد. درواقع عدم آمادگی ما هست که باعث چنین شرایطی می شود.
ارتباط بین اضطراب و پریشانی در معامله گری:
وقتیکه شما وارد معامله ای میشوید سرمایه خود را در معرض ریسک قرار میدهید. اگر تابهحال در چنین شرایطی قرارگرفته باشید و اصول رفتارشناسی معامله گری را بدانید، میدانید در این شرایط دقیقاً باید چه رفتاری انجام دهید. و مانند رانندهای میشوید که کاملاً آماده شرایط طوفانی جاده است. در اینجا اضطراب به شما کمک میکند که کاملاً هوشیارانه معامله خود را مدریت کنید. ولی درصورتیکه آماده چنین شرایطی نباشید اضطراب شما به پریشانی تبدیل میشود و نمیدانید باید چهکار کنید.
برای همه ما اتفاق افتاده است که سهمی را خریدهایم به دلیل بیتجربگی قبل از رسیدن به نقطه موردنظر از سهم خارج شدیم یا جایی که باید خارج میشدیم در سهم باقیماندهایم. نکته اینجاست که ما باید اضطراب را بهعنوان عاملی مفید بپذیریم و از تبدیل آن به پریشانی جلوگیری کنیم.
بهترین کار برای کنترل این موضوع داشتن طرح معاملاتی تدوینشده و منطقی است. که در آن نقطه ورود و خروج کاملاً مشخص وجود داشته باشد و با مدیریت سرمایه و میزان ریسک مورد قبول شما در تناسب باشد. اگر شما برای شرایط سخت آمادهشده باشید میتوانید با اضطراب طبیعی عکسالعمل نشان دهید.
حتما بخوانید: در معاملات بورسی خود از پوکربازها یاد بگیرید!
نگرشهای اشتباهی که منجر به ایجاد پریشانی در معامله میشود:
- یک روز خوب در بورس حتماً یک روز سود ده است: این نگرش اشتباه باعث میشود که اگر روزی زیان ده داشته باشید دچار پریشانی شوید. چون ذهن شما آماده چنین اتفاقی نبوده است. و این موضوع ممکن است نظم حاکم بر کار شمارا برهم زند.
- هرچه بیشتر معامله کنید سریعتر یاد میگیرید: معامله بیشازحد در بازار بورس و بازارهای مالی میتواند منجر به زیان شود. چراکه شما سعی میکنید حتماً سهمی را پیدا کنید که شرایط مناسبی برای خرید داشته باشد. حال آنکه ممکن است در شرایط آن لحظه بازار مورد مناسبی برای خرید نباشد. در اینجا شما تحلیل خود را طوری انجام میدهید که فقط نقاط مثبت سهم را ببینید و از نکات منفی آن چشمپوشی میکنید. این مورد میتواند زیانهای سنگینی را به سرمایه شما وارد کند
- موفقیت به معنای تأمین هزینههای زندگی از راه معامله گری است: هیچ معامله گری در سالهای اولیه معامله گری خود چنین توانایی را ندارد. موفقیت واقعی به معنای افزایش تجربه و آگاهی بهمنظور رشد شخصی و در کنار آن به دست آوردن سوددهی در بلندمدت است.
روانشناسی معاملهگری
جملات خوبی در زمینهی روانشناسی بورس وجود دارد .بهطور مثال گفته میشود در بازار بورس احساساتی معامله نکنید. اما این جمله درواقع به چه معناست؟؟
چطور میشود احساساتی مانند ترس، طمع، پریشانی و … را از معاملات بورسی خود حذف کرد؟ مخصوصاً زمانی که شما سرمایه خود را در معرض سود و زیان قرار میدهید.
حتما بخوانید: بورس از نگاه بازارهای جهانی
راهکار این موضوع کسب دانش از طریق شرکت در کلاس های آموزش بورس ، مطالعه مقالات آموزش رایگان بورس و کسب تجربه در زمینه خرید و فروش سهام است. راهکارهای مناسبی برای به دست آوردن تجربه و آگاهی وجود دارد. مانند کار با سرمایه کم در ماههای اولیه ورود تا زمان کسب تجربه کافی.
راهکار دیگری که میتواند در این زمینه مفید باشد تهیه یک ژورنال جهت ثبت حالات روحی در هنگام معاملات بورسی است. با انجام این کار شما میتوانید نقاط ضعف خود را شناسایی کنید. درنهایت بامطالعه و تمرین برای رفع این موارد اقدام کنید. دقیقاً مانند فوتبالیستی که متوجه میشود عضلات خاصی از ناحیه پای او ضعیف است. او بهطور تخصصی برای تقویت همان عضله تمریناتی را انجام میدهد تا این نقطهضعف خود را برطرف کند.
شما باید در هنگام معامله برای هر اتفاقی که ممکن است پیش آید آمادهباشید و برای آن از قبل راهحلی را در نظر گرفته باشید.
بهشخصه زمانی که قصد خرید سهم یکی از شرکت های بورسی را داشتم بسیار وسوسه میشدم که آن را در همان ساعات اولیه روز خرید کنم تا مبادا درگیر صف خرید شوم. چندین بار در چنین شرایطی دچار اشتباه شدم و سهمی را زودتر از زمان صحیح آن خریدم و اتفاقی که افتاد شرایط کاملاً برخلاف انتظاراتم پیش میرفت. مانند شکارچی که قبل از نزدیک شدن شکار به حد لازم به سمت آن حمله میکند. درنهایت طعمهای که مدتها انتظار آن را کشیده از دست میدهد.
اینجا بود که تصمیم گرفتم هر زمان که در چنین شرایطی برای خرید سهم قرار گرفتم هیچ کاری نکنم و لپتاپم را خاموشکنم. و در زمان تعیینشده دوباره برای خرید سهم پای سیستم بنشینم. باوجود اینکه در مواردی ممکن بود سهام موردنظرم را از دست بدهم و فرصت خرید آن را پیدا نمیکردم. اما میدانستم که خرید یک سهم نامناسب بسیار بدتر از نخریدن یک سهم خوب است. و این رفتار بعد از مدتی منجر به اصلاح رفتار عجولانه من در هنگام خرید سهام بورس شد.
حتما بخوانید: ریشه ترس و اشتیاق در معامله گری
نتیجهگیری:
شما باید همواره مانند یک مربی معامله گری در حال تربیت خود باشید. برای خودتان تمرین بنویسید و تمرینتان را انجام دهید. هر چیزی را که بخواهید به یک عادت در خود تبدیل کنید ابتدا آن را بهصورت یک قانون بنویسید و خود را ملزم به انجامش کنید. خواهید دید که بعد از مدتی برایتان به عادت تبدیل میشود.
تفاوت بین قانون و عادت این است که شما برای انجام یک قانون باید انرژی زیادی صرف کنید اما برای انجام یک عادت انرژی بسیار کمتری مصرف میشود. مانند رانندهای که بهتازگی گواهینامه رانندگی گرفته و پشت فرمان اتومبیل نشسته است. اینکه بخواهد همزمان حواسش به همهجا باشد و در خیابانی شلوغ رانندگی کند بسیار سخت است. اما یک راننده حرفهای ممکن است در هنگام رانندگی چند کار دیگر را هم بهسادگی انجام دهد.
درنهایت تنها راه موفقیت در زمینه سرمایه گذاری در بورس و سایر بازارهای مالی این است که تلاش و پشتکار فروان برای خودسازی و بهبود عملکرد شخصی و حرفهای داشته باشید. در زمینه روانشناسی معاملهگری کتابهای فروانی وجود دارد مانند کتاب معاملهگر منضبط و تحلیل بنیادی، تکنیکال یا ذهنی هر دو نوشته مارک داگلاس و کتاب مربی معاملهگری روزانه اثر برت اسینبارگر که میتواند مفید و مؤثر باشد.
در پایان شما دعوت میکنم که اگر تجربه مشابهی در این زمینه داشتید، آن را با ما در میان بگذارید.
به امید موفقیت و پیروزی روزافزون برای همه دوستان.
مقالاتی که پیشنهاد میکنیم برای آموزش رایگان سرمایه گذاری مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
جناب سعید
ممنون از مقاله بسیار مفیدی که ارائه کردید
هرچه آگاهی از یک موضوع بیشتر باشه حس اضطراب و سردرگمی راجع به آن کمتر می شه.
بارها برای من پیش اومده که بعد از بررسی سهام و انتخاب و خرید یک سهم در موقعیت مناسب ، سهم دچار افت قیمت شده ولی کمترین تردیدی راجع به نگهداری سهم به خودم راه ندادم و بعد از یک افت موقت، سود خوبی از سهم گرفته ام.
همونطور که آقای صاحبدادی هم تاکید دارن باید برای غلبه بر مشکلات امروزمون نسخه آگاهتری از خودمان بسازیم.
موفق باشید.
نظر لطفتون هست .کاملا درست می فرمایید قربان متشکرم