بازار آتی سکه چیست؟ چطور در آن سرمایه گذاری کنیم؟
فهرست مطالب مقاله بازار آتی سکه چیست؟ چطور در آن سرمایه گذاری کنیم؟
یکی از بهترین بازارهای سرمایه گذاری در ایران، بازار آتی است. بازار آتی سکه نیز طرفداران زیادی در بین معامله گران دارد. قرارداد آتی سکه توافقنامهای است که در آن فروشنده تعهد می نماید در زمان معین تعداد مشخصی سکه را به خریدار تحویل دهد و خریدار نیز متعهد میشود که در زمان دریافت سکه مبلغی را که در روز قرارداد توافق شده پرداخت کند.
بازار آتی سکه به دلیل ویژگیهای منحصربهفردی که نسبت به بازار بورس دارد فعالان در حوزهی سرمایه گذاری را به سمت خود سوق میدهد؛ اما با وجود همه این ویژگی ها باز هم دلیل بر این نمیشود که بدون داشتن اطلاعات کافی وارد این بازار شد. برای ورود به این بازار باید با مفاهیم و موارد موجود در آن آشنا بود و از شیوهی معاملات و قوانین حاکم بر بازار اطلاع داشت. در این مقاله با نحوهی ورود به بازار آتی سکه و مفاهیم اصلی در آن آشنا خواهید شد. با ما همراه باشید.
حتما بخوانید: بازار آتی چیست؟ چه ویژگیها و مزایایی دارد؟
مفاهیم و مواردی که برای ورود به بازار آتی سکه باید دانست:
نماد معاملاتی
هر سررسید با یک نماد مشخص در تابلو معاملات نشان داده میشود. هر نماد معاملاتی متشکل از نام کالا، ماه و سال قرارداد است و تمامی نمادهای معاملاتی باید به تصویب هیئت پذیرش رسیده باشند.
نمادهای معاملاتی قراردادهای آتی سکه طلا براساس سال و ماه قرارداد نامیده میشوند که بر این اساس هر نماد معاملاتی به صورت GCMMYY است و در آن GC مخفف سکه طلا (Gold Coins)، MM علامت اختصاری ماه قرارداد که به صورت حروف نمایش داده میشود و YY سال قرارداد است.
حتما بخوانید: بورس کالا چیست و نحوه انجام معامله در بورس کالا چگونه است؟
به عنوان مثال نماد معاملاتی GCDY98 نشان دهنده قرارداد آتی سکه طلا تحویل دی ماه ۹۸ است. براین اساس شما هر سررسید را با نام اختصاری آن میشناسید، درست مانند سهام که هر سهم با نماد خاص خود شناخته می شود. به طور معمول در نماد هر سهم حرف اول نشان دهنده صنعتی است که شرکت مورد نظر در آن فعالیت دارد و مابقی خلاصهای از نام شرکت است. مانند “خساپا” که حرف “خ” نشان دهنده گروه خودرو و قطعات است و “ساپا” مخففی از نام شرکت است “سایپا”.
دارایی پایه و اندازه قرارداد
مهمترین موضوعی که باید در مورد آن اطلاعات داشته باشید دارایی پایه و اندازهی قرارداد آتی است. دارایی پایه عبارت است از کالایی که در قالب قرارداد آتی معامله میشود، که در قرارداد آتی سکه دارایی پایه سکهی طلا است. سکههای متفاوتی ازلحاظ کمی و کیفی در بازار موجود است به همین دلیل شرایط قابل قبول سکه توسط بورس تعیین میشود.
اندازهی قرارداد آتی یکی از مواردی است که در قرارداد ذکر میشود. سازمان بورس اندازهی قراردادهای آتی سکه را تعیین می کند و هر سرمایهگذار میتواند مضرب صحیحی از آن را معامله نماید. اندازهی قرارداد آتی سکه ۱۰ عدد سکه بهار آزادی میباشد. درواقع هر سرمایهگذار به ازای هر قرارداد، ۱۰ سکهی طلا را خریداری کرده یا به فروش میرساند. بهطور مثال اگر فردی بخواهد ۵۰ سکه را خریداری کند باید ۵ قرارداد آتی سکه را بخرد.
مفهوم وجه تضمین اولیه در قرارداد آتی سکه طلا
مفهوم مهم دیگری که باید برای ورود به بازار آتی سکه دانست، مفهوم وجه تضمین است. وجه تضمین مبلغی است که خریدار و فروشنده به منظور اطمینان از بدهی احتمالی واریز مینمایند و بهنوعی ضمانت معامله محسوب میشود.
این مبلغ در حسابی که در اختیار بورس است نگهداری میشود و مقدار حداقل آن را نیز بورس تعیین میکند. درواقع وجه تضمین در سود و ضرر شما در آتی سکه تأثیرگذار نیست، اما برای اینکه سود بیشتری کنید طبیعتاً باید قراردادهای بیشتری داشته باشید و این امر مستلزم آن است که وجه تضمین بیشتری پرداخت کنید.
حداکثر حجم سفارش و سررسید در بازار قراردادهای آتی
مفهوم بعدی که باید به آن پرداخت، حداکثر حجم سفارش و سررسید در بازار قراردادهای آتی است. حداکثر حجم سفارش به معنی تعداد مشخصی قرارداد در بازار آتی بوده و بهنوعی محدودیت برای سفارش گذاری است. این مورد پارامتر به عواملی همچون نوسانات بازار و عمق بازار بستگی دارد و در تمام بازارهای مالی وجود دارد. دلیل وجود حداکثر حجم سفارش این است که امکان معامله را برای همه فراهم کند و کسی که سرمایهی زیاد دارد نتواند تمام بازار را در اختیار گیرد.
حتما بخوانید: قرارداد آتی سبد سهام چیست و چگونه معامله میشود؟
آخرین روز معاملات که در قرارداد آتی مشخص شده است را سررسید در بازار آتی گویند که این تاریخ توسط بورس تعیین میشود. سرمایه گذار میبایست سه روز قبل از آخرین روز معاملاتی آمادگی خود را برای تسویه نهایی به کارگزار اعلام کرده و میتواند تسویه کند یا موقعیتهای خود را ببندد. در تسویهی نهایی فروشندهی سکه باید سکهها را تحویل داده و خریدار نیز باید مبلغ سکهها را بر اساس قیمت ذکر شده در قرارداد واریز نماید.
حد نوسان قیمت روزانه در قراردادهای آتی سکه
بازه قیمتی معاملات روزانه در قراردادهای آتی محدود به (۵%±) قیمت تسویه روز معاملاتی قبل است و امکان ثبت سفارش با قیمتی بالاتر و پایین تر از این بازه وجود ندارد.
کارمزد معاملات آتی سکه
در حال حاضر کارمزد اتخاذ هر قرارداد تعهدی خرید یا فروش در معاملات آتی شامل موارد زیر است:
- کارمزد کارگزار ⬅️ ۱۶۰۰ تومان
- کارمزد شرکت بورس کالا ⬅️ ۱۰۰۰ تومان
- حق نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار ⬅️ ۴۰۰ تومان
- جمع کارمزد هر قرارداد تعهدی خرید یا فروش ⬅️ ۳۰۰۰ تومان
بنابراین، کارمزد هر خرید و فروش در آتی سکه مجموعا برابر با ۶۰۰۰ تومان خواهد بود.
لازم به ذکر است دارندگان موقعیت تعهدی باز که وارد مرحله تحویل می شوند، علاوه بر کارمزد اتخاذ موقعیت (۳۰۰۰تومان) می بایست بابت هر قرارداد مبلغ ۵۰۰۰ تومان به عنوان کارمزد تسویه بپردازند.
حتما بخوانید: اوراق مشارکت چیست و چگونه اوراق مشارکت بخریم؟
مراحل یک روز معاملاتی در قراردادهای آتی سکه
بهطورکلی فرایند یک روز معاملاتی در بازار آتی سکه شامل ۴ مرحله است:
- پیش گشایش: بازار از دوره پیش گشایش آغاز میشود. در این دوره فرایند مچینگ صورت میگیرد؛ همینطور خریداران و فروشندگان قدرت یکدیگر را محک میزنند. در دوره پیش گشایش امکان انجام معامله وجود ندارد، درواقع فقط میتوان سفارش گذاشت. این دوره همان نیم ساعت ابتدایی بازار را تشکیل میدهد؛ مثلاً اگر بازار ساعت ۱۰ صبح باز میشود، از همین ساعت تا حدود ساعت ۱۰:۳۰ دوره پیش گشایش خواهد بود.
- دوره حراج تکنرخی: این دوره بلافاصله پس از فرایند مچینگ برای چند ثانیه اتفاق میافتد و طی این فرایند سفارشهای سمت عرضه با سفارشهای سمت تقاضا یکپارچه میشود.
- دوره حراج پیوسته: بعد از فرایند مچینگ و حراج تک قیمتی، دوره حراج پیوسته بالاترین مقدار گردش بازار را به خود اختصاص میدهد. این دوره تا پنج دقیقه قبل از بسته شدن بازار ادامه مییابد. طی این دوره خریداران و فروشندگان با یکدیگر تعامل نموده و همین مهم باعث قیمتگذاری لحظهای و تغییر سطوح عرضه و تقاضا و درنتیجه کشف قیمت خواهد شد.
- دوره پایانی: پنج دقیقه پایانی بازار، همان دوره پایانی است. در این بازه زمانی نمیتوان سفارش جدیدی وارد بازار کرد. درواقع شرایطی محیا میشود که کمکم در بازار بسته شود!
قیمت تسویه روزانه
سود یا زیان در بازار آتی سکه بر اساس قیمت تسویه روزانه محاسبه میشود. درواقع بالا یا پایین آمدن قیمت بر اساس قیمت تسویه سنجیده میشود. قیمت تسویه روزانه قیمتی است که در پایان هرروز توسط بورس کالا کشف میشود سود و زیان افراد بهحساب افراد دارای تعهد باز لحاظ میشود.
حتما بخوانید: صندوق طلا چیست و چگونه میتوان در صندوق طلا سرمایه گذاری کرد؟
دقت کنید اگر چهار سررسید باز داشته باشیم در پایان روز ۴ قیمت تسویه کشف خواهد شد. درواقع هر قرارداد بهطور جداگانه یک قیمت تسویه منحصربهفرد دارد. مثلاً قیمت تسویه سررسید شهریور ۹۷ با نماد GCSH97 باقیمت تسویه سررسید آبان ۹۷ با نماد GCAB97 متفاوت است.
گواهی آمادگی تحویل
سندی است که توسط خریدار و فروشنده “ قرارداد آتی ” و به منظور آگاهی اتاق پایاپای از آمادگی آن ها جهت تحویل کالا در قالب فرمهای بورس ارائه میگردد.
در این راستا کلیه دارندگان موقعیت تعهدی باز، میبایست طی مهلت ارائه آمادگی تحویل ( دو روز کاری قبل از آخرین روز معاملاتی هر نماد) آمادگی خود را جهت تسویه نهایی به کارگزاری اعلام نمایند.
لازم به ذکر است که این فرآیند به طور معمول توسط کارگزاری برای مشتریانی که موقعیت باز دارند انجام شده و گواهی آمادگی تحویل برای آن ها تنظیم میشود.
پس از اعلام آمادگی تحویل، مشتریان وارد دوره دو روزهای میشوند که میتوانند موقعیتهای خود را ببندند و یا جهت تسویه نهایی اقدام نمایند.
درصورتیکه تا پایان مهلت مقرر، مشتری دارای موقعیت باز، مدارک خود را ارائه نکند، مشمول جریمه های مقرر در مشخصات قرارداد آتی میشود،
گفتنی است باز نمودن موقعیت تعهدی جدید طی دوره مذکور به منزلۀ اعلام آمادگی تحویل کالای موضوع قرارداد از سوی مشتری نیز است.
جرایم:
جریمه عدم ارائه گواهی آمادگی تحویل از طرف دارندگان موقعیت تعهدی باز خرید و فروش به میزان یک درصد ارزش کل قرارداد بر اساس قیمت تسویه همان روز معاملاتی قرارداد آتی است.
جریمه عدم ارائه رسید انبار از طرف مشتریان فروشنده یک درصد ارزش قرارداد بر اساس قیمت تسویه آخرین روز معاملاتی است که به نفع خریدار کسر میگردد. همچنین در صورتی که قیمت بازار نقدی دارایی پایه از قیمت تسویه آخرین روز معاملاتی بیشتر باشد تفاوت این دو نرخ به نفع مشتری خریدار از فروشنده اخذ میگردد.
حتما بخوانید: آموزش تصویری ترازنامه و صورت سود و زیان شرکت های بورسی
جریمه عدم واریز وجه ارزش قرارداد بر اساس قیمت تسویه آخرین روز معاملاتی از طرف مشتریان خریدار، یک درصد ارزش قرارداد است که به نفع فروشنده از حساب مشتری خریدار کسر میگردد. چنانچه قیمت بازار نقدی دارایی پایه از قیمت تسویه آخرین روز معاملاتی کمتر باشد تفاوت این دو نرخ به نفع مشتری فروشنده از خریدار اخذ میگردد.
در تمامی موارد فوق کارمزد تسویه و تحویل هر دو سر معامله به نفع بورس از مشتری نکول کننده دریافت خواهد شد.
فرایند تحویل قرارداد آتی
چنانچه دارندگان موقعیت باز در یک سررسید مشخص، تا پایان جلسه آخرین روز معاملاتی، اقدام به بستن موقعیتهای خود نکنند، وارد مرحله تحویل میشوند.
حدوداً ۲ روز مانده به زمان گواهی آمادگی تحویل، اطلاعیه فرآیند تحویل (برای قراردادی که در حال سررسید است) در سایت بورس کالا درج میگردد. مفاد ذیل در اطلاعیه مذکور قید خواهد شد و کلیه مشتریان (خریدار و فروشنده) دارای موقعیت تعهدی باز، موظفند بر اساس ضوابط اعلام شده اقدام نمایند.
این اطلاعیهها حاوی اطلاعاتی از قبیل تعریف قرارداد، بورس کالا، بانک عامل، مشتری فروشنده، مشتری خریدار، سکه بانکی، اندازه هر قرارداد و فرایند تحویل است.
حتما بخوانید: چرا در بورس سرمایه گذاری کنیم؟
نتیجهگیری:
در انتها لازم به ذکر است که سرمایه گذاری در بازار آتی ، همچون سرمایه گذاری در سایر حوزهها ممکن است به سود یا زیان سرمایه گذاران بیانجامد. اما مطالعه و افزایش سطح آگاهی می تواند ریسک حاکم بر این بازار را کاهش داده و بر جذابیت آن بیافزاید.
امیدواریم با ارائه این مقاله به شما عزیزانی که قصد سرمایه گذاری در بازار آتی سکه را دارید کمک کرده باشیم که با آگاهی بیشتری به آن وارد شوید.
دیدگاهتان را بنویسید