آموزش سرمایه گذاری در بورس به زبان ساده
فهرست مطالب مقاله آموزش سرمایه گذاری در بورس به زبان ساده
این روزها سرمایه گذاری در بورس به یکی از پرتکرارترین کلماتی که در میان مردم رواج دارد مبدل شده است. بد نیست، در روزهایی که ویروس منحوس کرونا خیلی از کسبوکارها را از کار انداخته و سرمایه گذاری در بورس به تیتر اول اخبار اقتصادی تبدیلشده نیمنگاهی به آن براندازیم تا با یک تحلیل درست و منطقی دریابیم که آیا بورس فضای مناسبی برای سرمایهگذاری و کسب درآمد هست یا خیر؟
برای شناخت سرمایه گذاری در بورس و آشنایی بیشتر با آن بهتر است از “بازار” و تعریفش شروع کنیم. در یک تعریف ساده، میتوان گفت که بازار مکانی است که در آن خریدوفروش صورت میگیرد. پس هرگاه شرایطی فراهم شود که بین خریدار و فروشنده رابطه برقرار شود و معاملهای صورت گیرد بازار تشکیلشده است. این شرایط میتواند مکانی خاص یا شبکهای مثل اینترنت باشد. در بازارها بهطورکلی دو نوع دارایی مورد معامله قرار میگیرد.
- دارایی فیزیکی یا همان داراییهای واقعی مثل زمین، ساختمان و انواع کالا
- داراییهای مالی یا داراییهای کاغذی و اسنادی مثل سهام و اوراق مشارکت
تاریخچه بورس ایران
فکر اصلی ایجاد بورس در ایران به سال ۱۳۱۵برمیگردد. در این سال یک کارشناس هلندی و یک کارشناس بلژیکی، بهمنظور بررسی و اقدام در مورد تهیه و تنظیم مقررات ناظر بر فعالیت بورس اوراق بهادار به ایران آمدند؛ اما مطالعات آنها با آغاز جنگ جهانی دوم متوقف گردید.
پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، مجدداً در سال ۱۳۳۳ مأموریت تشکیل بورس به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن، بانک مرکزی و وزارت بازرگانی وقت محول گردید. این گروه پس از ۱۲ سال تحقیق و بررسی در سال ۱۳۴۵ قانون و مقررات تشکیل بورس تهران را تهیه و لایحه مربوط را به مجلس شورای ملی ارسال کردند. این لایحه در اردیبهشت ۱۳۴۵ تصویب شد و بورس تهران عملاً در سال ۱۳۴۶ فعالیت خود را آغاز نمود.
تا همین چند سال اخیر اکثر مردم تنها راه پسانداز یا حتی سرمایهگذاری کردن را نگهداری پول خود در بانک میدانستند. دلیلش هم این بود که با سایر روشهای سرمایهگذاری آشنایی نداشتند. حال به بررسی فواید سرمایه گذاری در بورس برای سرمایهگذاران میپردازیم:
آیا سرمایه گذاری در بورس خوب است؟
در پاسخ به سؤال که آیا سرمایه گذاری در بورس خوب است میتوانیم از آمار بهرهجوییم. در سال گذشته (سال ۱۳۹۸) بورس در مقایسه با سایر بازارهای مالی ازجمله طلا، سکه، دلار و یورو بیشترین بازدهی را داشت.
به گفتهی علی صحرایی مدیرعامل بورس تهران در پیام نوروزی خود:
در سال گذشته ارزش بورس تهران بیش از ۲.۶ برابر شد و جایگاه خود را بهعنوان بازاری اثرگزار در اقتصاد ایران بیشازپیش محکم کرد. ازنظر بازدهی نیز سرمایهگذاران بورس اوراق بهادار تهران سالی بهیادماندنی را تجربه کردند بهگونهای که متوسط بازدهی سرمایه گذاری در بورس تهران در سال گذشته به بیش از ۱۸۰ درصد رسید و از این نظر بر اساس آمار فدراسیون جهانی بورس(WFE)، رتبه دوم در بین اعضای این فدراسیون و رتبه اول در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را به دست آورد.
بازدهی بورس چگونه سنجیده میشود؟
احتمالاً عبارت” شاخص بورس” را این روزها بسیار در اخبار شنیده باشید. شاخص، معیاری است برای مقایسه حال حاضر بازار با گذشته آن و وضعیت بازار را از زمان مبدأ تا لحظه آخر به ما نشان میدهد.
حتما بخوانید: شاخص بورس را بیشتر بشناسیم
شاخص های متعددی در بازار بورس وجود دارد که هرکدام نکته و مفهوم خاصی را به ما گوشزد میکند و میتوانیم از آنها برای خرید سهام استفاده کنیم. میتوان گفت مشهورترین شاخص، شاخص کل است. وقتی صحبت از افت یا رشد شاخص در اخبار شنیده میشود منظور همین شاخص کل بورس است.
شاخص کل بورس با محاسبهی میانگین تغییرات قیمتی کلیهی سهام بازار بورس با در نظر گرفتن وزن هر شرکت به دست میآید. بهطور مثال وقتی در یک سال شاخص از ۱۰۰ هزار واحد موفق شود به ۱۵۰ هزار واحد برسد یعنی سرمایهگذاران موفق شدهاند بهطور میانگین ۵۰ درصد سود در یک سال کسب کنند. برای آشنایی بیشتر با انواع شاخص بورس حتماً مقاله ” شاخص بورس اهرمی تاثیر گذار بر روند قیمتی سهام ” را مطالعه کنید.
کد بورسی چیست؟
همانطور که هر دانشجو پس از قبولی در کنکور برای استفاده از خدمات دانشگاه نیازمند کارت دانشجویی و شماره دانشجویی است، برای سرمایه گذاری در بورس نیز باید یک کد بورسی برایتان صادر شود.
کد بورسی، شناسهای واحد است که از تعدادی حرف و عدد تشکیلشده است. درواقع کد بورسی مانند کد ملی برای هر فرد منحصربهفرد است و تا زمانی که این کد تعریف نشود شما نمیتوانید به سرمایه گذاری در بورس و خریدوفروش سهام بپردازید. پس اگر قصد سرمایه گذاری در بورس رادارید، دریافت کد بورسی اولین گام برای ورود به بازار سرمایه تلقی خواهد شد. برای دریافت کد بورسی حتماً ” آموزش دریافت کد بورسی غیر حضوری + ویدیو آموزشی” را ببینید.
کارگزاری چیست؟
کارگزاریهای بورس واسط بین سرمایهگذاران و سازمان بورس هستند و کار خریدوفروش سهام و اوراق بهادار را به نمایندگی مشتریان انجام میدهند. درواقع کارگزاران بورس اطلاعات خرید سهم و فروش آن را به هستهی معاملات ارسال و بهنوعی شمارا متصل به آن میکنند. کارگزاریها پس از مچ شدن خریدار و فروشنده و انجام معامله دستمزدی بهعنوان کارمزد دریافت میکنند.
با توجه به فضای رقابتی میان کارگزاران بورس هرکدام خدماتی را برای جذب مشتری ارائه میدهند؛ اما درنهایت همگی واسط شما با بازار سهام هستند. در تصویر زیر شما میتوانید هزینههایی که برای خریدوفروش سهام و سرمایه گذاری در بورس میپردازید را مشاهده کنید. همانطور که میبیند برای خرید سهام تقریباً ۴۳/۱ درصد، هزینهای است که تحت عنوان کارمزد، مالیات و… میپردازید.
چگونه کد بورسی بگیریم؟
برای دریافت کد بورسی دو راه وجود دارد : مراجعه به کارگزاری منتخب شما و یا مراجعه به دفاتر پیشخوانی که با کارگزاری مربوطه همکاری دارند.
لازم به ذکراست با توجه به شیوع بیماری کرونا در حال حاضر دریافت کد بورسی فقط از طریق مراجعه به دفاتر پیشخوان امکانپذیر است. پس شما برای دریافت کد بورسی ابتدا بهصورت غیر حضوری از طریق سایت ثبت نام اولیه خود را انجام میدهید، سپس برای احراز هویت به کارگزاری یا دفاتر پیشخوان مراجعه خواهید کرد.
سجام چیست؟
سجام مخفف سامانه جامع ثبت اطلاعات مشتریان است که توسط شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، زیر نظر سازمان بورس اوراق بهادار ایجادشده است. سامانه سجام درواقع فراتر از بازار مالی و بورس است و زیرساخت مبارزه با پولشویی بهحساب میآید.
این سیستم کل دارایی فرد در حسابهای بانکی، حساب کارگزاری و صندوقها را یکجا تجمیع میکند و این شفافیت مانع پولشویی میشود. سجام در دستهی سامانههای زیرساختی بازار سرمایه است و بههیچعنوان سامانهای تجاری نبوده و هدف آن کسب درآمد نیست.
بر طبق مصوبه اعلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، تمامی سرمایهگذاران بازار که پیش از شهریور ۱۳۹۷ کد بورسی دریافت کردهاند بایستی فعالسازی کد سجام را انجام دهند. همچنین افرادی که قصد ورود به بورس و سرمایه گذاری در بورس رادارند با مراجعه به کارگزا
ری ضمن پر کردن فرم کارگزاری ظرف ۱۸۰ روز باید وارد سامانه سجام شده و اطلاعات خواستهشده را تکمیل نمایند.
برای دریافت کد بورسی و همچنین ثبت نام سجام میتوانید از طریق لینک زیر اقدام نمایید:
حتماً بخوانید: آموزش ثبت نام در سامانه سجام
کد آنلاین یا معاملات برخط چیست؟
همانطور که گفته شد قبل از رواج فضای اینترنت در میان مردم، افراد برای سرمایه گذاری در بورس باید حضوراً نسبت به خریدوفروش سهام اقدام میکردند. پسازآن با شیوع فضای مجازی و خدمات اینترنتی در میان مردم، معاملهگران ترجیح دادند تا بهصورت آنلاین و اینترنتی معاملات بورسی انجام دهند.
اما برای انجام معاملات بهصورت آنلاین حتماً باید کد آنلاین یا معاملات برخط برایتان صادر شود، که این کد آنلاین نیز توسط کارگزار بعد از ثبت درخواست و پر کردن فرم مربوط و البته دریافت کد بورسی برایتان صادر میشود.
ازچه زمانی میتوانیم خریدوفروش کنیم؟
حداقل میزان سرمایه برای خریدوفروش سهام بورس چقدر است؟
بر اساس قوانین جدید سازمان آن دسته از افراد حقیقی که جهت دریافت کد معاملاتی به شرکتهای کارگزاری مراجعه میکنند، کد آنلاین آنها پس از گذشت یک ماه و بهشرط قبولی در آزمون فعالشده و قابلیت معامله خواهد داشت. البته در این مدت افراد میتوانند عرضه های اولیه را خریداری کنند.
همچنین از تاریخ ۱/۲۰/۱۳۹۹ به بعد حداقل ارزش ریالی هر سفارش خرید ارسالی از ۱۰۰ هزار تومان به ۵۰۰ هزار تومان افزایش یافت البته به استثنای سفارشهای خرید در روز عرضه اولیه. یعنی حداقل پولی که برای سرمایه گذاری در بورس باید داشته باشید مبلغ ۵۰۰ هزار تومان است.
عرضه اولیه چیست؟
فرآیندی که یک شرکت تازه در بورس پذیرفتهشده، برای اولین بار سهام خود را در بورس ارائه میکند عرضه اولیه میگویند. این امکان برای هر شرکتی وجود ندارد چون از بین اینهمه شرکت و کارخانه فقط تعداد مشخصی توانستهاند قوانین و مقررات خاص سازمان بورس و اوراق بهادار را رعایت کنند و سهام خود را در بورس عرضه نمایند. بعدازاین عرضه، شرکت از سهامی خاص به سهامی عام تبدیل میشود.
معمولاً بیش از ۹۵ درصد این عرضه اولیهها در بورس سودآور بودهاند و این سودآوری عرضه اولیهها باعث جذابیت برای سرمایهگذاران در بورس بخصوص برای تازهواردها شده است و طرفداران مخصوص به خودشان را دارد. در جدول زیر آمار مربوط به عرضه اولیههای سال ۱۳۹۸ را مشاهده میکنید.
حتما بخوانید: چگونه سهام عرضه اولیه ارزشمند را تشخیص دهیم؟
عملکرد عرضه اولیه های سال ۱۳۹۸
برای سرمایه گذاری در بورس از کجا شروع کنم؟
دو تصور کاملا متضاد دربارهی سرمایه گذاری در بورس وجود دارد بعضیها بهاشتباه آن را بسیار ساده و راحت تلقی میکنند و این امر موجب میشود سرمایههای زیادی را از دست بدهند. برخی دیگر سرمایه گذاری در بورس را بهشدت سخت و پیچیده میپندارند درنتیجه هیچوقت وارد این بازار پرسود نمیشوند. نکتهای حائز اهمیت این است که انسان برای خبره شدن و موفقیت در هر کاری نیاز به آموزش دارد مخصوصاً وقتی صحبت از سرمایهای باشد که یک فرد در طول زندگی خود با تلاش بسیار به دست آورده است.
برای خبره شدن میتوان از فیلمهای آموزش بورس ، pdf آموزش بورس و کلاس آموزش بورس که آموزش از صفرتا صد بورس را بر عهدهدارند استفاده کرد؛ اما در همهی این موارد برای سرمایه گذاری در بورس باید از هرم موفقیت معاملهگر استفاده کرد.
اولین قدم موفقیت برای سرمایه گذاری در بورس آموزش تحلیلگری است. در این گام شما همهی موارد برای خرید یک سهم را فرامیگیرید:
- تحلیل بنیادی علمی است که سهام ارزنده در صنایع مختلف را به شما نشان میدهد.
- تحلیل تکنیکال بهترین زمان خرید سهام ارزنده را برای شما نمایان میکند.
- رفتارشناسی سهام، برای افزایش اطمینان از خرید خود میتوانید از علم رفتارشناسی سهام بهره ببرید.
بعد از تحلیل جامع سهم (تحلیل بنیادی، تحلیل تکنیکال و رفتارشناسی بازار) و خرید سهام مهمترین مسئلهای که پیش روی معاملهگر قرار میگیرد، زمان و قیمت فروش آن سهم است.
۲ حالت ممکن است برای معاملهگر رخ دهد:
- خروج با سود
- خروج با ضرر
در گام دوم علم مدیریت سرمایه به معاملهگر خواهد آموخت تا کمترین آسیب را در ضررها و حداکثر بهره را در سود کسب نماید.
در مرحله سوم معاملهگر مشابه با شناگری است که شنا را بهصورت تئوری آموخته و میخواهد وارد آب شود. در این مرحله احساساتی همچون ترس، طمع، امید و استرس به سراغ معاملهگر خواهند آمد و او باید همیشه به یاد داشته باشد که مهارت عمل به آنچه میداند، از داشتههایش مهمتر است.
در پایان در مرحله چهارم معاملهگر میتواند با شناخت بازارهای صعودی و نزولی سودآوری را برای خود به ارمغان آورد. اتخاذ یک استراتژی عالی شیرینی سودآوری را برای او دوچندان خواهد کرد. در دل این مسیر پرپیچوخم آموزش بورس، pdf آموزش بورس و کلاس آموزش بورس لوازمی هستند که شمارا از گزند بیراههها حفظ میکنند و انرژی شمارا برای ادامهی مسیر میسر خواهند کرد.
سود سرمایه گذاری در بورس چقدر است؟
بورس مثل چاقو میتواند هم برای انسان مفید باشد و هم مایهی ضرر، هم سرمایه او را چندین برابر کند و یا کل سرمایه او را برباید؛ درآمد و سود حاصل از سرمایه گذاری در بورس مشابه شغلهای کارمندی نیست که در انتهای هرماه یک مقدار مشخص باشد بلکه بستگی به شرکتی که انتخاب کردهاید، دارد.
طبق قانون، بورس ایران یک بورس درصدی است یعنی هر سهم در طول روزبه یکمیزان مشخص میتواند رشد یا کاهش قیمت داشته باشد. برای اکثر سهمها این میزان ۵ درصد در نظر گرفتهشده است.پس این قانون نقطهی امنی است که خیال سهامدار را آسوده میکند که در یک روز امکان ندارد سرمایهاش نصف شود.
حال فرض کنید شما یکمیلیون تومان سهام شرکتی را خریداری کردهاید این سرمایهی شما فردا در بدترین حالت تبدیل به ۹۵۰هزار تومان و در بهترین حالت تبدیل به یکمیلیون و پنجاههزار تومان میشود و یا مقداری بین این دو را برمیگزیند.
حداقل سرمایه گذاری در بورس چقدر است؟
همانطور که قبلاً گفته شد حداقل سرمایه برای خرید سهام یک شرکت مبلغ پانصد هزار تومان است، اما سوالی که اینجا مطرح میشود این است که با چه سرمایهای شروع کنم؟ همانطور که یک مربی بدنسازی به شاگردان تازهوارد خود توصیه میکند ابتدا با وزنههای سبک شروع کنند و هرچه قوای بدنی آنها بیشتر شد بر وزنهها بیفزایند به تازهواردان بورس هم پیشنهاد میشود در ابتدا با مبالغ بسیار کم سرمایه گذاری در بورس را آغاز کنند و با افزایش مهارتشان در بورس سرمایه خود را افزایش دهند.
مبلغی که برای شروع کار پیشنهاد میشود و اصطلاحاً به آن سرمایه آموزشی گفته میشود مبلغ دو میلیون و پانصد هزار تومان است که بهتر است برای کاهش ریسک این مبلغ را به ۵ قسمت مساوی تقسیم کنید و ۵ سهم ۵۰۰ هزارتومانی بخرید.
نتیجهگیری:
سرمایه گذاری در بورس مثل یک معدن طلا نیست که با ورودتان روزی چند صد درصد سود به دست آورید و یکشبه پولدار شوید بلکه نیاز بهصرف وقت و هزینه از جانب شما دارد.
دو روش برای سرمایه گذاری در بورس وجود دارد:
- روش مستقیم: حرفهای آموزش ببینید و تمرین کنید تا حرفهای شوید. این حرفهای شدن امکان دارد چند ماه یا بیشتر به طول بیانجامد اما مهارتی است که تا آخر عمر برایتان مفید خواهد بود. در این روش سرمایه گذاری در بورس، عدم آموزش ضررهای زیادی را برای شما در پی خواهد داشت و کامتان را تلخ خواهد کرد، پس قبل از شروع سرمایه گذاری در بورس به روش مستقیم یک آموزشگاه مناسب را برای آموزش خود برگزینید.
- روش غیرمستقیم: در این روش شما بهعنوان یک سرمایهگذار با بررسی وضعیت بازدهی و ریسک صندوق سرمایه گذاری و یا سبدگردان، پولتان را به یکی از این دو سپرده و عملاً کاری به وضعیت بازار و چالشهای آن ندارید. دیگر ضرورتی ندارد زمان زیادی صرف رصد بازار کرده یا نگران شرایط مختلف سیاسی یا اقتصادی باشید. در این روش شما از افراد متخصص برای سرمایه گذاری در بورس استفاده خواهید کرد و آنها در قبال این کار دستمزدی را از شما دریافت خواهند کرد.
با توجه به ریسکپذیری، زمانی که در اختیاردارید و میزان سودی که میخواهید به دست آورید میتوانید یکی از این دو روش را برای سرمایه گذاری در بورس برگزینید.
مقالاتی که پیشنهاد میکنیم برای آموزش رایگان سرمایه گذاری مطالعه کنید
1 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مقالات استاد محمدی عالین🌹